HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Voorkom een Griekse tragedie

Als de keuze voor een woning is gemaakt is zorgvuldigheid geboden. Zo voorkomt u dat een plezierige onderneming verandert in een Griekse tragedie.

mei 2010 | tip van de maand

Griekenland is het land van zon, vele eilanden en de Egeïsche zee met al haar kleuren blauw. Wie droomt er tijdens een vakantie niet van een tweede huis aan zee, bij één van de vele levendige havenplaatsjes? De zoektocht naar een woning in Griekenland begint vaak op internet. Als de keuze voor een woning is gemaakt is het zaak om zorgvuldig te werk te gaan. Zo voorkomt u dat een plezierige onderneming verandert in een Griekse tragedie.

Sinds een jaar of tien is Griekenland steeds meer in trek geraakt bij mensen die op zoek zijn naar een tweede huis in een kleinschalige en individuele sfeer. Mensen die op zoek zijn naar rust, ruimte en privacy. Deze mensen voelen zich aangetrokken door de ongekende gastvrijheid van de Grieken en hun ongecompliceerde manier van leven. Hier kun je nog zijn wie je bent. Grootschalige projecten voor tweede woningen kom je hier niet tegen. Bij het zoeken naar onroerend goed in Griekenland is het zaak om altijd kritisch te blijven.

Bij toeval
In eerste instantie betekent dit kritisch zijn ten opzichte van degene die de woning aanbiedt. Ga alleen in zee met aanbieders die ruime ervaring hebben in het begeleiden van kopers. Het is daarbij vooral van belang dat een aanbieder daadwerkelijk aanwezig is in het gebied zelf. Vraag naar referenties om daar eventueel contact mee op te nemen of kijk in het gastenboek naar reacties van kopers die u zijn voorgegaan. Sinds een aantal jaren zijn er in Griekenland professionele Nederlandse makelaars actief, die potentiële kopers op een betrouwbare manier begeleiden. Het is verstandig om de verleiding te weerstaan om met de plaatselijke Grieken op zoek te gaan naar een stukje bouwgrond. Meestal heeft men ‘bij toeval’ een unieke locatie of een uitzonderlijk aanbod van een neef of oom. Het resultaat is dat snel besloten moet worden en dat ter plekke wordt gevraagd om een overeenkomst te ondertekenen. In negen van de tien gevallen komt de koper van een koude kermis thuis. Dit is vaak het begin van een Griekse tragedie!

Regio verkennen
Als de keuze is gemaakt voor een deel van Griekenland dat de meeste aantrekkingskracht heeft, dan is het tijd om ter plaatse rond te kijken. Een soort van ‘werkvakantie’. Het handigste is het om hiervoor met één of meerdere makelaars, die in de regio actief zijn en het liefste ook de Nederlandse taal machtig zijn, afspraken te maken. Deze makelaars kunnen de koper uitgebreid van informatie voorzien en hem begeleiden bij het bezichtigen van huizen en/of bouwkavels die passen binnen zijn budget. Neem hiervoor ruim de tijd! Verken het gebied goed en probeer een klik met de omgeving te krijgen. Het kan geen kwaad om meerdere keren naar het gebied te gaan en het in een andere periode opnieuw te bekijken en ervaren. Het gaat om een grote beslissing, daarom is het belangrijk om deze niet overhaast te nemen. Als u een makelaar gevonden heeft van wiens betrouwbaarheid en deskundigheid u overtuigd bent, schroom dan niet om deze makelaar alle vragen te stellen die in u opkomen.

Procedure
De voorbereiding van de definitieve aankoop begint als het tweede huis gevonden is dat aan alle vooraf gestelde eisen voldoet. De makelaar speelt ook hierbij een belangrijke rol. Deze zorgt er immers voor dat de koper een Grieks belastingnummer krijgt toegewezen via een plaatselijke notaris. Daarna kan de koper een Griekse bankrekening op eigen naam openen. Vervolgens kiest de koper zelf een notaris en advocaat die de overdracht moeten regelen. In tegenstelling tot hetgeen Nederlanders gewend zijn heeft de Griekse notaris meer een ceremoniële functie. Het is de advocaat, die exclusief de belangen behartigt van de koper, die een cruciale rol speelt. Het is daarom belangrijk om deze met zorg te kiezen! Uiteraard kan de makelaar daarin adviseren. Bij de daadwerkelijke overdracht is een heel gezelschap aanwezig: de verkoper, de notaris, de advocaat van de verkoper, de advocaat van de koper, de makelaar (eventueel van de verkoper én de koper) en als het goed is ook een ingehuurde vertaler. Deze vertaler helpt bij het uitleggen van de procedure en het beantwoorden van vragen.

Na de aanschaf van onroerend goed in Griekenland zal de koper nog regelmatig gebruik maken van de kennis en deskundigheid van zijn makelaar. Doorgaans zal de koper ervaren dat ‘aftersales’ in Griekenland geen loos begrip is!

Dit artikel is geschreven door Joop Derksen van Pelops Greek Houses

Vorige tips van de maand
:
2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Griekenland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Griekenland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-05-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten