HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Rendement uit uw buitenlandse woning

In veel landen is de waarde van vastgoed, na jaren van excessieve prijsstijgingen, gedevalueerd. Oostenrijk en Zwitserland vormen daarop uitzonderingen.

april 2010 | tip van de maand

In veel landen is de waarde van vastgoed, na jaren van soms excessieve prijsstijgingen, gedevalueerd. Oostenrijk en Zwitserland vormen daarop echter duidelijke positieve uitzonderingen. Het kopen van een eigen vakantiewoning in Oostenrijk vergt echter wel wat voorstudie. Niet iedere gemeente staat namelijk te popelen om chalets of appartementen aan buitenlanders te verkopen.

In het verleden was het als buitenlander niet altijd even makkelijk om eigenaar te worden van een tweede woning in Oostenrijk. Door het lidmaatschap van de Europese Unie is het kopen in Oostenrijk eenvoudiger geworden, toch kunnen er zelfs nu restricties zijn. Afhankelijk van de regio en gemeente kan het zomaar voorkomen dat een buitenlandse eigenaar zijn woning slechts beperkt mag gebruiken. In dat geval wordt de woning veelal gebruikt als beleggingsobject, waarbij een groot deel van het rendement uit verhuuropbrengsten komt.

Verhuren
De reden hiervoor is dat veel buitenlandse chaletbezitters hun eigendom vrijwel alleen gedurende de winterperiode enkele weken (laten) gebruiken. De rest van het jaar staat de woning leeg. Een doorn in het oog van veel Oostenrijkse gemeenten. Het gevolg hiervan is namelijk dat er buiten het wintersportseizoen weinig activiteit is in een dorp. En dat heeft gevolgen voor locale ondernemers. Vaak beperken de locale overheden de verkoop aan buitenlanders of stellen verordeningen op waarin buitenlandse eigenaren verplicht worden het chalet of appartement via reisorganisaties aan gasten te verhuren.

Mondi ziet te vaak dat aspirant-kopers voor een zo hoog mogelijk rendement gaan, waar men zich eerst zou moeten afvragen wat een reële uitgangspositie is en of het geprognotiseerde rentepercentage voor of na belastingen is.

Aantrekkelijker
Verhuur heeft voordelen voor zowel de eigenaar als de gemeente. Voor de eigenaar is het belangrijk dat zijn eigendom goed wordt beheerd en de huurinkomsten de parkkosten ten minste dekken en daarnaast nog een leuk rendement opleveren. De gemeente profiteert van de verhuur op basis van de extra toeristenbelasting en uitgaven die gasten tijdens hun verblijf doen. Met die inkomsten kan de gemeente weer meer investeren in de infrastructuur om het dorp aantrekkelijker te maken voor haar gasten. Daarnaast levert een vakantiepark ook extra werkgelegenheid voor het dorp. Bent u geïnteresseerd om te beleggen in vastgoed? Dan is het zinvol de mogelijkheid van verhuur te overwegen.

Verhuurinkomsten
Houdt u er wel rekening mee dat rendementsberekeningen indicatief zijn. Mondi ziet te vaak dat aspirant-kopers voor een zo hoog mogelijk rendement gaan, waar men zich eerst zou moeten afvragen wat een reële uitgangspositie is en of het geprognotiseerde rentepercentage voor of na belastingen is. Een gerenommeerde organisatie met resultaten van verhuurinkomsten uit het verleden bieden geen garantie, maar wel meer duidelijkheid. Hoge verwachtingen wekken en dit uiteindelijk niet realiseren is schadelijk voor het imago van de desbetreffende verhuurorganisatie.

Foto Ferienpark Brandnertal | Jäger Bau

Informatie voor investeerders
Voorbeeld prognoseberekening Jäger Bau
De aangegeven waarden zijn gebaseerd op de rendementberekening en het Businessplan van Landal GreenParks en geven een gemiddelde cash-flow weer op het eigen vermogen van 9,5%.

Totale koopsom van een appartement van 52 m² €       239.249,-

Dit bedrag is inclusief de volledige inrichting, 1 parkeerplaats,
aandeel in de gemeenschappelijke voorzieningen, financieringskosten
en de bijkomende kosten / v.o.n.

Inleg eigen Vermogen €         98.249,-
Vreemd vermogen €       141.000,-

Resultaat na 10 jaar:
Winst na aflossing €            2.522,-
Cash flow voor aflossing €            9.369,-
Cash flow in % van ingelegde eigen vermogen 9,5 %
Resulterend eigen vermogen €       172.768,-

Bron voorbeeld prognoseberekening: Jäger Bau
Voor aanvullende informatie met betrekking tot bovenvermelde rendementberekening kunt u terecht op de site van Jäger Bau.


Om een onafhankelijk en objectief beeld te crëeren roept Mondi makelaars en verhuurorganisaties op om vergelijkende cijfers aan te leveren. Na verificatie gebruikt de redactie van Mondi de berekeningen in nieuwe publicaties. U kunt zich melden via het contactformulier o.v.v. Rendement uit uw buitenlandse woning.

Wilt u meer duidelijkheid over andere organisaties en berekeningen?
Leden van Mondi kunnen via de Vraag- en Antwoordmodule om advies vragen over de organisatie en de geprognotiseerde berekening. Dit geldt voor alle landen binnen Europa en op aanvraag landen buiten Europa.

Vorige tips van de maand:
2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Oostenrijk Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Oostenrijk
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-04-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten