HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Verdeling Franse woning na scheiding

Dit maakt dat velen afzien van de uiteindelijke verdeling met alle gevolgen van dien.

Tegenwoordig eindigt een derde van de huwelijken in een echtscheiding, hetgeen neerkomt op zo’n 30.000 echtscheidingen per jaar. Regelmatig verkeert men in de veronderstelling dat het ondertekenen van het convenant het laatste stapje is in het proces. Niets is minder waar, de afspraken moeten nog worden uitgevoerd via een akte van verdeling.

 
Deel 1  Einde aan fiscale vertegenwoordiging in Frankrijk
Deel 2  SCI: een vloek of een zegen?
Deel 3 Omzetting SCI naar copropriété
Deel 4 Beslag gelegd op een Franse woning
Deel 5 Kennis van Franse wetgeving vereist
Deel 6 Geld onder tafel schuiven
Deel 7 Het nut van een uitsluitingsclausule
Deel 8 Onverwachts overlijden
Deel 9 Verdeling Franse woning na scheiding 
De kosten van een dergelijke akte hangen in Frankrijk nauw samen met de waarde van de woning. Hoe hoger de waarde, des te hoger de kosten. Daarnaast speelt ook de plus value (vermogenswinstbelasting) een rol. Dit maakt dat velen afzien van de uiteindelijke verdeling met alle gevolgen van dien.

Te veel gedoe
Zo kwam een cliënte in mijn praktijk, om te praten over de eigendom van haar Franse woning. Ze is van plan de woning te verkopen, kopers heeft ze al op het oog.
Jaren geleden zijn zij en haar ex, als goede vrienden, uit elkaar gegaan. De afspraken omtrent de Franse woning hebben de voormalig echtelieden weliswaar op papier gezet, maar daar is het bij gebleven. Het zou te veel gedoe opleveren om dit in gang te zetten, zo luidde het argument.

Inmiddels is haar ex hertrouwd in gemeenschap van goederen. Cliënte kreeg van mij het nieuws te horen dat zij nu niet enkel te maken had met haar ex maar ook met diens nieuwe echtgenote.

Een verdeling had deze situatie kunnen voorkomen. Gelet op de goede verstandhouding van mijn cliënte met haar ex is er alsnog hoop op een goede afloop.

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 13-01-2016

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten