HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

SCI: een vloek of een zegen?

"Een groep van veertig Nederlanders heeft samen een vakantiepark in de Dordogne opgezet. De spreekwoordelijke klok had men horen luiden, maar men had geen idee waar de klepel hing. Wat was het geval? De groep had een Société Civile Immobilière opgericht, een SCI, want dat zou handig zijn.


 
Deel 1  Einde aan fiscale vertegenwoordiging in Frankrijk
Deel 2  SCI: een vloek of een zegen?
Deel 3 Omzetting SCI naar copropriété
Deel 4 Beslag gelegd op een Franse woning
Deel 5 Kennis van Franse wetgeving vereist
Deel 6 Geld onder tafel schuiven
Deel 7 Het nut van een uitsluitingsclausule
Deze rechtspersoon kan zeker uitkomst bieden als u van plan bent samen met anderen onroerend goed in Frankrijk te kopen. U verkrijgt dan een percentage van de aandelen in de SCI, afhankelijk van het bedrag dat wordt gestort. De SCI is de enige eigenaar van het onroerend goed en het bijbehorende perceel, waardoor bij uittreden alleen de aandelen worden overgedragen, het kadaster komt dan niet in beeld.

Geen bezit
De groep Nederlanders ging er zonder meer van uit dat iedereen een eigen vakantiehuis had verkregen. De woningen waren naar believen vertimmerd en opgeleukt. In werkelijkheid had men enkel een aandeel verworven in de SCI en daarmee het gebruiksrecht van een huis, zeker niet het bezit ervan. Het eigendom berust zoals gezegd bij de SCI.

Of ik eens door de administratie wilde gaan. Wat ik aantrof, was op z’n minst zorgwekkend. In de loop van de jaren waren besluiten genomen tegen de statuten in, mutaties niet geregistreerd, en als klap op de vuurpijl hadden enkele aandeelhouders ‘hun’ woning gemeubileerd verhuurd aan derden. Laatst genoemd aspect rekent de Franse fiscus zwaar aan in geval van een SCI. De spreekwoordelijke klok was nu de noodklok geworden: het kon zo niet langer, de aandelen waren onverkoopbaar geworden.

Een SCI is een slim instrument bij gedeeld eigenaarschap maar in deze situatie werkte het niet. Om een betere structuur te creëren heb ik geadviseerd om het geheel over te zetten naar een copropriété. Meer hierover volgende maand."

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 09-03-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten