HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Onverwachts overlijden

Omgekeerd is het een zorg minder indien u zich bij het overlijden van een dierbare niet hoeft te bekommeren om de aankoop van een Franse woning.

In de Franse koopakte (compromis de vente) kunt u rekening houden met een aantal onverwachte situaties. Zo ook met voortijdig overlijden, waarbij dat overlijden plaatsvindt in de periode tussen het tekenen van de koopakte en de akte van levering in. Ik hoor u denken: hoe groot is de kans dat er in zo’n korte periode iets gebeurt?

 
Deel 1  Einde aan fiscale vertegenwoordiging in Frankrijk
Deel 2  SCI: een vloek of een zegen?
Deel 3 Omzetting SCI naar copropriété
Deel 4 Beslag gelegd op een Franse woning
Deel 5 Kennis van Franse wetgeving vereist
Deel 6 Geld onder tafel schuiven
Deel 7 Het nut van een uitsluitingsclausule
Deel 8 Onverwachts overlijden
Die kans is wellicht niet groot, zeker niet wanneer men in goede gezondheid verkeert. Omgekeerd is het een zorg minder indien u zich bij het overlijden van een dierbare niet hoeft te bekommeren om de aankoop van een Franse woning.

Onlangs deed zich het volgende voor:
Een echtpaar vroeg mij een koopakte te screenen.
Ze waren van plan om tezamen met een dierbare vriendin een boerderij, een fermette, in de Vogezen aan te schaffen.
De achterliggende gedachte: het echtpaar zou de zorg op zich nemen voor de vriendin op leeftijd, waarbij de ruimte groot genoeg zou zijn om rekening te houden met ieders privacy.

Over de inhoud van de koopakte hadden ze nauwelijks vragen. Temeer daar de verkoper (en diens makelaar) aandrong op snelle ondertekening. In het concept was echter opgenomen dat men vast zou zitten aan de koop, ingeval van overlijden. Ik drong er op aan dit aan te passen en wel zo dat het de erfgenamen vrij zou staan de koop al dan niet voort te zetten.
De kopers knoopten dit advies goed in de oren waarna de overeenkomst werd aangepast en vervolgens getekend.

Wat schetst mijn verbazing wanneer ik na enkele weken word gebeld met het trieste nieuws van het overlijden van de vriendin in kwestie?
Dit nieuws sloeg logischerwijze in als een bom bij het echtpaar. Naast het verdriet om het verlies kwamen hiermee de toekomstplannen op losse schroeven te staan. De boerderij staat inmiddels wederom in de verkoop. Het echtpaar beraadt zich intussen in alle rust over nieuwe aankoopplannen.

Mr Mireille Bosscher van Juridische Adviespraktijk Bosscher, is kandidaat-notaris en gespecialiseerd in het Franse recht. In maart 2020 heeft zij haar eerste boek uitgegeven voor aspirant-kopers, huiseigenaren en erfgenamen, die zich goed beslagen ten ijs op de Franse huizenmarkt wil begeven: Franse zaken nemen geen keer.


Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Frankrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Frankrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. Mireille Bosscher
Datum: 11-12-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten