HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tip van de maand: Timesharing

Nog steeds worden mensen met trucs overgehaald om te investeren in timeshareproducten.

maart 2009  | tip van de maand 

U bent op vakantie in een zonnig land en bent aan het genieten op een terras. U wordt aangesproken door iemand die u een kraskaart aanbiedt, waarmee u een fantastische hoofdprijs wint. Dit is één van de vele trucs waarmee mensen in het buitenland overgehaald worden om timeshareobjecten te bezoeken en uiteindelijk daarin te participeren.

Inmiddels is timesharing veelvuldig in het nieuws geweest en zijn veel mensen alert als het onderwerp aan de orde komt. Toch worden nog steeds mensen gestrikt en met trucs overgehaald om te investeren in malafide timeshareproducten. Vaak wordt het woord ‘timesharing’ op zich vermeden. Mensen worden vaak op toeristische locaties, bijvoorbeeld in een hotel, uitgenodigd voor een informatiegesprek. Een dergelijk gesprek duurt soms urenlang en de meest mooie verhalen worden verteld.

Bijkomend
Timeshare is het recht om een woning ieder jaar gedurende een bepaalde periode te gebruiken. Het is een soort van periode-eigendom. Voor de timeshareovereenkomst gelden in beginsel de wettelijke bepalingen van het land waar de overeenkomst gesloten is. De koper betaalt voor zijn timeshare een eenmalig bedrag (enkele duizenden euro’s) per vakantieweek, plus de inschrijfkosten en een aanbetaling. Vervolgens moet ieder jaar een bedrag aan bijkomende kosten worden betaald, waarbij gedacht kan worden aan de jaarlijkse kosten voor onderhoud, belastingen en verzekeringen.

Druk
Luxe vakanties naar zonnige gebieden zijn vaak duur. Wie op vakantie is en hoort van een alternatief dat goedkoop en toch comfortabel is, zal moeite moeten doen om zijn nieuwsgierigheid te onderdrukken. Wie toegeeft en meegaat om een aantal timesharewoningen te bekijken wordt vervolgens onder druk gezet om te tekenen. Er zijn gevallen bekend waarin mensen na zes uur maar hebben getekend om weer terug naar het hotel te kunnen gaan. Tijd om te overleggen krijgen mensen niet. Meestal wordt gezegd dat het gaat om een eenmalig aanbod.

Beperkingen
Door aanhoudend negatieve berichtgeving over timesharing is een aantal beperkende voorwaarden verbonden aan het principe van timesharing. Deze voorwaarden zijn opgenomen in de richtlijn 94/47/EG van het Europees Parlement, volgens welke sprake is van timeshare als er een overeenkomst wordt afgesloten met een looptijd van tenminste 3 jaar voor het gebruik van een onroerend goed gedurende minimaal één week per jaar. De richtlijn bepaalt dat:

  • de timeshareovereenkomst schriftelijk moet worden aangegaan;
  • een wettelijke opzegtermijn (bedenktijd) van 10 dagen verplicht is; 
  • de timeshare-overeenkomst die u ondertekent in het Nederlands moet zijn opgesteld;
  • de timeshare-overeenkomst bepaalde gegevens moet bevatten, zoals naam en adres van u en de verkoper en gegevens over het vakantieverblijf zelf;
  • de verkoper pas een aanbetaling op de koopprijs mag vragen als de wettelijke opzegtermijn van 10 dagen is verstreken.

Overigens zijn niet alle aanbieders van timesharing malafide. Als u interesse heeft in een timeshareproduct, dan moet u erop letten dat bovenstaande voorwaarden worden nageleefd.

Belangrijk is te allen tijde dat u nooit iets onder druk tekent.

Meer informatie:
Europees Consumenten Centrum

Vorige tips van de maand:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-03-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten