HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tip van de maand: kadastraal onderzoek

Wie in Turkije een bestaand huis koopt doet er goed aan om voor het tekenen van een overeenkomst een kadastraal onderzoek uit te voeren.

mei 2009  | tip van de maand 

Wie in Turkije een bestaand huis koopt doet er goed aan om voor het tekenen van een overeenkomst een kadastraal onderzoek uit te voeren. In het kadaster vindt u een complete en gedetailleerde beschrijving van het onroerend goed. Met een kadastraal uittreksel komt u niet voor verrassingen te staan.

Als u interesse heeft in een Turkse woning dan kunt u bij de Openbare Registers vragen om een uittreksel van de grond. U kunt daar ook achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is. Het Openbare Register kan vergeleken worden met het kadaster. U kunt er bijvoorbeeld topografische kaarten inzien waarop een genummerde indeling van de grond, de oppervlakte en de bestemming vermeld staan. De Turkse provincies zijn opgedeeld in arrondissementen, die ieder een eigen openbaar register hebben.

Uittreksel
Koopt u onroerend goed in Turkije dan is de overschrijving in het Openbare Register het moment waarop u eigenaar van de grond wordt. Het bewijs daarvan is de Tapu, ofwel het eigendomsbewijs. In het eigendomsbewijs, ofwel Tapu, treft u onder meer de koopprijs van het onroerend goed aan, de naam van de eigenaar, de oppervlakte van het onroerend goed, de exacte ligging en u kunt er zien of het onroerend goed vrij van huur is. In feite is de Tapu niets meer dan een uittreksel uit het onroerendgoedregister.

Beschrijving
Sommige makelaars en bemiddelaars leggen u een contract voor, zonder dat zij de Tapu (eigendomsbewijs) van de verkoper hebben gezien of deze hebben geverifieerd in de Openbare Registers. In het ergste geval hebben ze zelfs het onroerend goed niet gezien. Het kan daarom voorkomen dat het onroerend goed, zoals beschreven in het voorlopig koopcontract, afwijkt van de kadastrale beschrijving en de werkelijke situatie. Er kunnen dus belangrijke details ontbreken.

Onderzoek
Het is zaak om een dergelijke situatie te voorkomen en dit doet u door in ieder geval erop te staan dat uw makelaar het object goed en volledig beschrijft en eventueel door te vragen om een uittreksel van het betreffende object uit het kadaster. Als de makelaar dit laatste niet wil doen, kunt dit overlaten aan een advocaat. Zorgt u er in ieder geval voor dat een kadastraal onderzoek verricht is.

Bron: Wonen en kopen in Turkije

Vorige tips van de maand:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Turkije Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Turkije
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 26-05-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten