HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Kopen zonder gebreken

Heeft u een geschikte woning gevonden dan is het zinvol om ook op andere zaken te letten. Bij dit artikel vindt u een checklist voor bij de bezichtiging.

oktober 2009 | tip van de maand

Aan zee, op het platteland, in een pittoresk dorpje. De ligging van een huis is voor veel mensen het belangrijkste argument om een huis wel of niet te kopen. Wanneer de locatie gevonden is, dient er ook op andere zaken gelet te worden. De staat waarin het onroerend goed verkeert bijvoorbeeld. De punten waar u bij de bezichtiging van een huis op moet letten hebben we verzameld in een checklist.

Wie in Frankrijk op zoek gaat naar een huis heeft vaak zijn hart al verloren aan een bepaalde regio. Men ziet zich al wonen in de glooiende lavendelvelden van de Provence, tussen de wijnboeren in de Bourgogne of in een boerderijtje in een van de vele authentieke dorpjes. Het is dan alleen nog zaak om dat huis te vinden. Deze zoektocht begint vaak bij een makelaar. In principe wordt een zoekopdracht niet in rekening gebracht. Er kunnen echter makelaars zijn, die voor een zoekopdracht wel kosten in rekening proberen te brengen. Zorg daarom voor duidelijkheid door, bij het op papier zetten van de zoekopdracht, op te laten nemen dat de opdracht gratis en geheel vrijblijvend is.

Periode
Bij een bezichtiging zullen sommige makelaars de potentiële koper vragen een document (bon de visite) te tekenen, voordat hij bepaalde objecten laat zien. Dit is bedoeld om de commissie van de makelaar veilig te stellen. Sommige kopers willen namelijk na een bezichtiging, achter de rug van de makelaar om, met de verkoper verder onderhandelen teneinde makelaarscommissie te besparen. Voordat u de bon de visite tekent dient u de tekst goed door te lezen omdat daarin soms staat dat u de makelaar gedurende een bepaalde periode, een zoekopdracht geeft.

Begeleiding
Op het Franse platteland zijn niet alle huizen voorzien van een huisnummer. Dus het valt niet altijd mee om het object dat de makelaar in de verkoop heeft -of het huis waarmee een particulier adverteert- te vinden. Een telefoonnummer van de verkoper kan dan uitkomst bieden. Wanneer er interesse is in het huis dan is het handig om tijdens de bezichtiging te vragen naar de plattegrond van het huis en de kadasterkaart. Let vervolgens extra op de aanwezigheid van vocht, want vocht is vaak één van de grootste vijanden van een huis. Kijk niet alleen naar de lekkages op de muur en het plafond maar ook naar de grond en de aan onderkant van de muren. Probeer, indien mogelijk, alle ramen en luiken te openen en weer te sluiten. Als een huis opnieuw gestuct is, kan het nieuwe stuc de luiken nog wel eens blokkeren.

Mogelijke gebreken
Het is niet onverstandig om bij de bezichtiging van een woning een lijst mee te nemen met punten waar u op moet letten. Ter plekke ziet u snel iets over het hoofd. Wanneer u de lijst afloopt krijgt u een goede eerste indruk van de staat van het object en weet u zeker dat u niets over het hoofd ziet. Hieronder Mondi werd een samenvatting van de bezichtigingslijst gemaakt. Zo koopt u niet alleen een huis op een gedroomde locatie, maar ziet u ook waar de mogelijke gebreken zitten.

Download de checklist:
Download Word document: checklist (kopen zonder gebreken)

Bron: Mikel de Rooij, verbonden aan 30 à Vendre

Vorige tips van de maand:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Frankrijk Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Frankrijk
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-10-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten