HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Hypotheek bij aankoop nieuwbouwwoning Spanje

In Spanje wordt er in de bouwindustrie weer hard gewekt. Er zijn overal bouwkranen en bouwverkeer te zien. Dit geeft het tegenwoordige populaire beeld van nieuwbouw woningen weer. Langs de Costa´s wordt er vooral gebouwd voor de buitenlanders. Maar hoe komt u aan een financiering zolang u tijdens de bouwfase nog geen eigenaar bent van de grond?

In het jaar 2017 ten opzichte van 2016 zijn er 29,7 procent meer bouwprojecten gestart. In 2018 ten opzichte van 2017 zijn er 16,8 procent meer nieuwbouwprojecten gestart. Alleen al begin dit jaar zijn aannemers gestart met het bouwen 102.500 nieuwe woningen. Het aantal nieuwbouwwoningen in Spanje voor 2019 is begroot op 452.000. Ter vergelijking: In Nederland worden dit jaar op jaarbasis circa 65.000 nieuwe woningen gebouwd.

Wanneer wordt de hypotheek uitgekeerd bij de aankoop van nieuwbouw?
Ga je met een makelaar op stap dan is de kans groot dat hij je nieuwbouwprojecten laat zien. Hoe zien de hypotheekmogelijkheden er bij nieuwbouw uit?

Koop je ´off-plan´ ofwel vanaf tekening een nieuwbouw woning, dan doe je – na juridische controle – een aanbetaling van 30 tot 40 procent - welke doorgaans gedekt is door een bankgarantie. De bouw kan worden gestart. De oplevering is meestal een jaar of anderhalf jaar later. In dit stadium ben je nog geen eigenaar van de grond noch van het bouwproject. Precies om deze reden kan er in de bouwfase geen hypotheek verkregen worden op de aanbetaling.
Opmerking Mondi
Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is een projectontwikkelaar in Spanje verplicht om aan de koper een bankgarantie te verstrekken. Dit is bij wet vastgelegd. Met deze bankgarantie heeft de koper de zekerheid dat alle door hem gedane aanbetalingen worden terugbetaald indien de woning uiteindelijk niet wordt opgeleverd, bijvoorbeeld omdat de projectontwikkelaar failliet gaat. De garantie wordt verstrekt in de vorm van een bankgarantie of door middel van een verzekeringspolis. Raadpleeg de publicatie Bankgarantie opeisen in Spanje
De eigendomsoverdracht wordt getekend aan het einde van de bouw, bij de sleuteloverdracht. Dan pas dien je het overige deel (60 tot 70 procent) van de volledige koopsom te voldoen. Voor dit deel kun je een Spaanse hypotheek afsluiten. De BTW van een nieuwbouwwoning (10 procent) dien je uit eigen middelen te betalen.
In de aanbetalingsfase kan er een hypotheek- haalbaarheidstoets gemaakt worden. Dan wordt er getoetst hoeveel hypotheek mogelijk is bij oplevering en tegen welke voorwaarden. Dit is belangrijk om te maken om te voorkomen dat er niet voldoende middelen zijn om de koopsom te voltooien en de aanbetaling in rook op gaat. Meer informatie over de haalbaarheidstoets financiering woning buitenland kan Mondi u geven. Daar heeft de belangenorganisatie een rekenboxmodule voor ontwikkeld, gratis voor leden van Mondi.

Bronnen: De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), Servihabitat

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij Saskia Gruijters, verbonden aan WeCare Mortgages.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.
Residentiële markt in Spanje
Wenst u een uitgebreid overzicht van de Spaanse woningmarkt met een prognose over trends voor 2019?
Mondi leden hebben toegang tot een samenvatting (video en rapport) en de volledige rapportage (Engelstalig), hetgeen de redactie van harte aanbeveelt als u van plan bent een (tweede) woning te kopen in Spanje.
 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Saskia Gruijters
Datum: 14-02-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten