HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Bankgarantie opeisen in Spanje

Bij de aankoop van een nieuwbouwwoning is een projectontwikkelaar in Spanje verplicht om aan de koper een bankgarantie te verstrekken. Dit is bij wet vastgelegd. Met deze bankgarantie heeft de koper de zekerheid dat alle door hem gedane aanbetalingen worden terugbetaald indien de woning uiteindelijk niet wordt opgeleverd, bijvoorbeeld omdat de projectontwikkelaar failliet gaat. De garantie wordt verstrekt in de vorm van een bankgarantie of door middel van een verzekeringspolis.

 
Als eerste op de hoogte van publicaties
Mondi publiceert bijna dagelijks nieuwsartikelen. Direct nadat een nieuwsitem online wordt geplaatst, maakt de redactie dit kenbaar via Facebook en Twitter. Wilt u als eerste op de hoogte zijn of vindt u Mondi als belangenorganisatie leuk 'like' ons dan op
Facebook of volg ons via twitter.
Veel kopers (en helaas zelfs makelaars!) zijn nog steeds niet op de hoogte van de verplichte bankgarantie bij de aankoop van een nieuwbouwwoning.
De aspirant-koper moet erop bedacht zijn dat een makelaar of een ontwikkelaar het nut van de verplichte bankgarantie nog wel eens wil bagatelliseren. Wat kan er per slot van rekening mis gaan? De werkelijke reden van de onwelwillendheid bij de verkoper is vaak gelegen in de hoge kosten die zo´n bankgarantie voor de verkoper meebrengt. En er kan wel degelijk van alles mis gaan!

“Het is essentieel dat de tekst van de koopovereenkomst in combinatie met een bankgarantie vooraf zorgvuldig wordt gecontroleerd, aangezien zeker driekwart van de in Spanje gehanteerde bankgaranties onvoldoende zekerheid biedt als het mis gaat. De bankgarantie dient op eerste verzoek van de koper te worden verzilverd, zonder dat de koper daarvoor een vonnis van een rechtbank nodig heeft. De tekst van de bankgarantie mag hierover geen misverstand laten bestaan. Daarnaast is het in de huidige tijd ook geen overbodige luxe om na te gaan of de bankgarantie wordt afgegeven door een solide en betrouwbare bank, zodat de bankgarantie ook daadwerkelijk een garantie is,” aldus advocaat Martijn Bressers.

Ondanks de wettelijke verplichting weigeren veel projectontwikkelaars, en met name de kleinere aannemers de bankgarantie af te geven. Advies de heer Bressers:
“Als koper zou u voet bij stuk moeten houden en indien men weigerachtig blijft de bankgarantie te verstrekken, zou u op zoek moeten gaan naar een ander project.“
Voordat u tekent | Juridische QuickScan
Indien u concrete interesse hebt om een (nieuwbouw)woning aan te schaffen, dan wordt u verzocht een reserveringsovereenkomst te tekenen. Er wordt dan per direct een handgeld van 3.000 tot 6000 euro gevraagd om de woning van de markt te halen.

Advies Mr Martijn Bressers:
“Contacteer een advocaat in een zo vroeg mogelijk stadium. Als deze voortvarend te werk gaat, kan hij al belangrijke zaken controleren vóórdat de eerste aanbetaling wordt gedaan en zonder dat u bevreesd hoeft te zijn de woning mis te lopen.“
Mondi adviseert een juridische QuickScan op de voorlopige koopovereenkomst èn de tekst in combinatie met een bankgarantie uit te laten voeren. Mondi biedt haar leden een juridische QuickScan van de (voorlopige) koopovereenkomst aan:
  • Het voorgelegde contract wordt doorgenomen en tekortkomingen of onvolledigheden worden gesignaleerd;
  • Het te kopen object wordt aan een eerste controle onderworpen;
  • U krijgt van de Nederlandstalige advocaat per mail het resultaat van de bevindingen;
  • Indien gewenst, kan een en ander vervolgens telefonisch nog worden doorgenomen.
De juridische QuickScan wordt aangeboden voor een bedrag van 975 euro inclusief btw. Dit aanbod geldt op dit moment voor de aankoop van vastgoed in Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Portugal en Turkije. Aanvullende zaken zoals het checken van een bankgarantie wordt verricht op uurbasis door het advocatenkantoor. Voor leden met een Mondi lidmaatschap Premium maakt verbeterede prijsafspraken

Bron: Mr Martijn Bressers van Bressers Law 

NB: de juridische QuickScan is niet hetzelfde als de dienstverlening die advocaten aanbieden voor 1 tot 2 procent als investering van de koopprijs. Kiest u voor totale juridische begeleiding, vraag dan duidelijk op papier wat de dienstverlening inhoudt. Indien gewenst kan Mondi vanuit het collectieve belang van haar leden over de condities onderhandelen.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 30-10-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten