HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

De Griekse bouwvergunning

U wilt optimaal van uw Griekse woning profiteren. Maar hoe zit het met het bouwen van de woning en hoe zit het met de verhuur?

juli 2009 | tip van de maand 

U heeft uw oog laten vallen op een mooi stuk grond in Griekenland. U ziet het al helemaal voor u, een mooie villa met zwembad. Als u er niet zelf kunt zijn dan wilt u de woning verhuren, zo profiteert u maximaal van de woning. Maar hoe zit het met het bouwen van de woning en hoe zit het met de verhuur?

Wanneer u wilt gaan bouwen, dan heeft u een bouwvergunning nodig. De bouwvergunning wordt gewoonlijk door de architect aangevraagd. Voordat u een stuk grond aanschaft is het belangrijk onderzoek te laten doen naar de exacte omvang van het stuk grond en of er vergunningen voor afgegeven zullen worden. Een goede makelaar kan u hierin adviseren.

Bouwen
De kosten van deze vergunning hangen af van de grootte van het huis. In dit bedrag zijn ook de kosten van de architect verwerkt. Deze bouwvergunning blijft gedurende vier jaar rechtsgeldig. Na vier jaar verloopt de bouwvergunning en moet deze verlengd worden. Dit kan nogmaals voor een periode van vier jaar. Na deze tweede termijn verloopt de bouwvergunning en moet u hem volledig opnieuw aanvragen. Houd er rekening mee dat er tussentijds nieuwe eisen kunnen worden gesteld vanuit de Griekse wetgeving.

Ook voor een zwembad is officieel een bouwvergunning vereist zelfs voor een prefabzwembad. De kosten voor zo'n bouwvergunning zijn onevenredig hoog en dit is de reden dat de meeste eigenaren van een tweede huis in Griekenland deze ‘vergeten’ aan te vragen. Het is echter niet uitgesloten dat in de toekomst de illegaal gebouwde zwembaden geïnventariseerd worden en dat deze door middel van boetes worden gelegaliseerd.

Verhuur
De verhuur van een vakantiewoning of tweede huis moet officieel van tevoren worden aangevraagd bij de Griekse Toeristen Organisatie (de O.E.T.). Deze overheidsinstantie draagt zorg voor de regelgeving en registratie. De aanvraag geldt alleen voor vakantiewoningen en tweede huizen welke op naam staan van één eigenaar. Met andere woorden niet bij huizen die gespitst zijn op één bouwkavel. Dat er door veel eigenaren toch wordt verhuurd buiten de officiële instanties om is illegaal. De reden hiervoor is dat er nagenoeg geen of weinig controle is. U bent echter zelf verantwoordelijk en aansprakelijk als er ooit problemen uit voortkomen.

Bron: Pelops Greek Houses

Vorige tips van de maand
:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Griekenland Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Griekenland
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-07-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten