HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Het principebesluit

In deel 2 vertellen Mieke en Herman over hun besluit.

Column Herman van Katwijk

In 1996 namen Mieke Qualm en Herman van Katwijk de beslissing om te emigreren. Tijdens een vakantie ontstond het idee om het roer drastisch om te gooien en te bekijken of zij over drie tot vijf jaar zouden kunnen emigreren om een camping uit te gaan baten in Portugal. In deel 2 vertellen Mieke en Herman over hun besluit.

“Portugal leek ons wel een leuk land en de temperaturen leken aangenaam, maar hoe zou het in de winter zijn? Daarom huurden we in de winterperiode een appartement in het noorden van Portugal, aan de kust net boven Viana do Castelo. Ons was al duidelijk geworden dat deze streek aantrekkelijk was: niet te warm in de zomer, niet te toeristisch en bovenal authentiek. Die winter werd het principebesluit genomen: we gaan dit plan verder uitwerken!

Financieel
Omdat ik pas 50 was, moesten we ook goed naar onze financiën kijken. Volgens onze maatstaven zouden we het, in die tijd met 10.000 gulden per jaar, tot mijn pensioen kunnen redden als we geen hypotheek of huurlasten zouden hebben en mits we basic zouden leven. Dus de rekensom gemaakt, de centen geteld en de uitkomst was dat we verder konden.

TIP
Omdat in Portugal sommige processen heel lang kunnen duren, raad ik iedereen die een bedrijf wil beginnen aan om minimaal twee jaar leefgeld als reserve te hebben.

Herman van KatwijkAls verdere voorbereiding werd het boekje kopen en wonen in Portugal gekocht. Zeker een aanrader, al kwamen we er al snel achter dat er nogal wat verschil kon bestaan in theorie en praktijk. We lazen bijvoorbeeld om voor alles een kwitantie te vragen. Op zich een goed advies, maar toen we bij de advocaat ons voorlopig koopcontract lieten opmaken, bleek deze mét een kwitantie ineens duurder te worden. In de praktijk bleek dus dat vrijwel iedere Portugees de IVA (BTW) probeert te ontvluchten door géén officiële facturen te schrijven of kwitanties te geven.

Later bleek dat nota bene veel advocaten aanraden om niet het volledige bedrag in de koopakte te zetten, omdat je dan meer overdrachtsbelasting moet betalen. In mijn latere praktijk als makelaar ben ik dat ook tegengekomen: Een jong stel kocht een huis, gaf maar de helft van de waarde op in het koopcontract en betaalde de rest zwart. Helaas liep de relatie stuk en werd het pand binnen een paar jaar al verkocht. De koper wilde echter het volledige bedrag in de akte. Op papier maakte dit stel dus een flinke winst, waarover ze belasting moest betalen. Per saldo waren ze dus een stuk slechter af!

Bezichtigingen
Nadat we onze berekeningen hadden gemaakt en het principebesluit hadden genomen ging het redelijk snel. Via via kwamen we in contact met een Portugees die Nederlanders hielp bij de aankoop van onroerend goed in Portugal en begin mei 1997 bezochten we in de provincie Minho diverse huizen en ruïnes. Een ervan voelde direct heel goed. Het object bestond uit (ruïnes van) een boerderij, een pachterhuisje, een schuurtje en een maïsdroogschuurtje. Het geheel stond al ruim 25 jaar leeg, was tot boven het dak overwoekerd met bramen, had gaten in het dak en een ‘levensgevaarlijke’ houten vloer. Kortom een renovatieproject!
Er zat zo'n 4.000 vierkante meter ‘tuin’ bij en een grasland van bijna 10.000 vierkante meter. In augustus zijn we gaan onderhandelen over de prijs, deden een aanbetaling en tekenden een voorlopige koopovereenkomst. In januari 1998 zou de akte passeren bij de notaris.”


Eerder verschenen

  1. Wij zijn al vertrokken!
  2. Het principebesluit
  3. De aankoop
  4. Taal en integratie
  5. Zoektocht naar een goede aannemer
  6. Bijgestelde plannen en Portugese bureaucratie
  7. Aanvragen van de bouwvergunning in Portugal
  8. Wonen in Portugal
  9. Volledig geïntegreerd in Portugal
  10. Betrekkelijke Portugese welvaart
  11. Dichter bij de burger
  12. Confrontatie met Portugese lokale plattelandsbevolking
  13. Werken in Portugal
  14. Zelfstandig ondernemen in Portugal
  15. Onze werkervaring in Portugal 
  16. Nieuwe activiteiten in Calvos
Herman van Katwijk is als 'gepensioneerd' makelaar verbonden aan Calvos Casas en nog steeds actief samen met zijn vrouw Mieke met de aan/verkoop van onroerend goed, bouwbegeleiding en advisering in de meest ruime zin.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-01-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten