HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Vastgoed Oostenrijk populair onder beleggers

Volgens onderzoek van Mondi onder respondenten met interesse in een Oostenrijke woning blijkt dat maar liefst 87 procent een aankoop overweegt in dit bergland vanwege het aantrekkelijke verhuurrendement. De conclusie is dat te veel investeerders zich blindstaren op het verdienmodel, waardoor gedegen onderzoek achterwege blijft.

Uit een eerdere publicatie ‘Bubbel Europese huizenmarkt’ blijkt dat waarde van vastgoed in Oostenrijk de afgelopen acht jaar uitermate stabiel is gebleven en met gemiddeld zes procent op jaarbasis is gestegen. Tel daar een gemiddeld verhuurrendement bij op van vier tot acht procent op jaarbasis. Dan kun je als investeerder niet ontevreden zijn.

Maar toch dient de investeerder alert te blijven. Het aantal illegale makelaars en bemiddelaars, dat zich bezighoudt met de verkoop van vastgoed in Oostenrijk groeit en dat is verontrustend.

Om in Oostenrijk een makelaarsbedrijf te mogen uitoefenen moet men gekwalificeerd zijn. Met andere woorden: men moet bekwaam zijn en over een diploma (Befähigungsnachweise) beschikken. Hier hoort ook een verplichte beroepsaansprakelijkheidsverzekering bij. De makelaar is overigens verplicht om vooraf duidelijk kenbaar te maken wat zijn provisie is inclusief BTW. Meestal ontvangt de makelaar zowel een commissie van de kopende als verkopende partij. Als u lid bent van de belangenorganisatie Mondi kunt u een entecedentenonderzoek laten verrichten, zodat u weet met wie u daadwerkelijk zaken doet. Zo sluit u uit dat u met een illegale makelaar te maken hebt. Mondi verricht op verzoek van leden ook onderzoek naar projectontwikkelaars, omdat we ook hier constateren dat er nogal wat gelukszoekers tussen zitten zonder eigen vermogen. Ontwikkelen en bouwen op grond van derden ziet de belangenorganisatie als een verhoogd risico dat met extra aandacht nader onderzocht dient te worden. In negen van de tien situaties adviseert Mondi haar leden om zich verder te oriënteren.

Niet alles wat als vastgoed in Oostenrijk wordt aangeboden mag verhuurd worden. Dit heeft vooral met de bestemming van de woning te maken. Als een makelaar aangeeft dat de woning verhuurt mag worden omdat de vorige eigenaar dit al jaren doet, wil dat niet zeggen dat dit ook daadwerkelijk is toegestaan. Teken nooit een koopovereenkomst (Kaufvertrag) voordat de gegevens in het contract geverifieerd zijn door een onafhankelijke Oostenrijkse advocaat.

In Oostenrijk is het dus van belang te weten op welke wijze uw (toekomstige) woning gebruikt (Nutzung) mag worden. Houd u er ook rekening mee dat wet- en regelgeving kan verschillen per deelstaat van de federale republiek Oostenrijk. Meer informatie over het koopproces en regelgeving in Oostenrijk treft u aan in het landendossier Oostenrijk met aandacht voor de gebruikscategorieën recreatieve bestemming (Erholungsgebiet), tweede woningvergunning (Zweitwohnsitz) en Hauptwohnsitz.

Neem geen risico met het tekenen van een koopovereenkomst. Schakel een advocaat in of maak gebruik van de Juridische QuickScan voor het tekenen van de koopovereenkomst, speciaal voor leden van Mondi.

Aanverwante publicatie
Vastgoedbelegging in Oostenrijk populair

Geprognotiseerde rendementsberekening laten verifiëren | Plus belangrijkste Mondi tip voor leden


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-12-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten