HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Vastgoedbelegging in Oostenrijk populair

Uit onderzoek van Mondi onder Nederlanders en Belgen blijkt dat maar liefst 90 procent vastgoed koopt in Oostenrijk als belegging. Mede daardoor is Oostenrijk al jaren het vijfde populairste land voor een (tweede) woning, waarbij men het verhuurrendement ziet als het belangrijkste argument om tot aanschaf van vastgoed over te gaan.

De populairste landen voor een tweede woning zijn respectievelijk Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk en Oostenrijk. Oostenrijk is een uitermate stabiel land als het gaat om de waardevastheid van vastgoed. Zo blijkt ook uit de publicatie Bubbel Europese huizenmarkt.
Afgelopen jaar werd Rob Smulders ( Mondi) geïnterviewd in het consumentenprogramma RADAR van AVROTROS. In de rubriek ‘De Belofte’ houdt de redactie een krantenadvertentie tegen het licht die oproept om te investeren in vakantiewoningen in Fieberbrunn en Kaprun in Oostenrijk. "Zekerheid van een goed rendement op uw eigendom" en "Hoge gegarandeerde verhuuropbrengst door samenwerking met Sunweb" en "zorgeloos bezit: verhuur- en beheer door een professionele organisatie".
Uitzending terugluisteren en meer informatie.
Een gemiddeld verhuurrendement op het totaal geïnvesteerde vermogen in bijvoorbeeld een studio, appartement of chalet varieert van drie-en-een-half tot vijf procent. Dit klinkt misschien laag, maar hier zijn dan ook alle kosten in meegenomen, inclusief de inventaris. Hogere percentages zijn mogelijk tot negen procent en zelfs aantoonbaar uitzonderingen tot boven de vijftien procent. Maar verwachtingen boven de negen procent worden zelden uitgesproken. Mondi adviseert om rendementen goed na te laten rekenen door een onafhankelijke partij. Leden van Mondi kunnen kosteloos gebruik maken van een onderzoek naar de geprognotiseerde rendementen.

Waar moet u onder andere op letten bij de aankoop van vastgoed in Oostenrijk?
 1. Met wie doet u daadwerkelijk zaken en hoe staat deze organisatie bekend?
 2. In hoeverre is het aangeboden rendement realistisch?
  Mondi controleert onder andere de rendementsberekeningen en vraagt een geprognotiseerde rendementsberekening aan als second opinion om te controleren hoe realistisch de verwachtingen zijn. Als lid maakt u kosteloos gebruik van deze dienst, voordat u tot aanschaf van een vastgoedobject overgaat.
 3. Een gegarandeerd rendement is niet gegarandeerd als de garantie wordt aangeboden door een organisatie die failliet gaat/kan gaan.
  Met een bankgarantie hebt u wel zekerheid als u rekening houdt met de garantievoorwaarden.
 4. Zorg ervoor dat u niet meer betaalt dan de marktconforme waarde van de vastgoedbelegging, anders bent u uw eigen rendement aan het voorfinancieren.
  Dit is vast te stellen door een onafhankelijke taxateur. Ook van nog te ontwikkelen woningen is een goede indicatie van de waarde af te geven.
 5. Bij elke koop dient vooraf goed onderzocht te worden welke bestemming de woning heeft en welke mogelijke beperkingen er zijn.
  Er zijn grofweg drie gebruikscategorieën:
  Erholungsgebiet of recreatieve bestemming
  Huizen of projecten waar deze bestemming aan is toegekend hebben een verhuurverplichting. Eigen gebruiksmogelijkheden voor bijvoorbeeld vakanties zijn meestal flexibel en bij de meeste projecten goed geregeld. De restrictie van deze bestemming is dat men er niet mag gaan wonen.
  Zweitwohnsitz of tweede woningvergunning
  Bij deze bestemming zijn er geen beperkingen in het gebruik. Het huis kan gebruikt worden voor vakantie, mag worden verhuurd of men kan er langer verblijven of zelfs gaan wonen.
  Hauptwohnsitz
  Deze categorie wordt toegekend aan huizen of projecten die primair bedoeld zijn voor de eigen bevolking. Als men als niet-Oostenrijker een Hauptwohnsitz koopt moet men er ook gaan wonen en dat betekent uitschrijven uit de basisadministratie in het eigen land en inschrijven in Oostenrijk. Een Hauptwohnsitz mag dus niet gebruikt worden als vakantiehuis of tweede woning.
Schakel altijd een onafhankelijke advocaat in. Mondi helpt haar leden hierbij tegen aanzienlijk gunstigere condities.
Bijvoorbeeld via de juridische QuickScan.

Beleggen buiten toezicht Autoriteit Financiële Markten (AFM)
Als een aanbieding is vrijgesteld, moet in het (niet goedgekeurde) prospectus en in eventueel reclamemateriaal de waarschuwingszin uit onderstaande afbeelding getoond worden.


In welke gevallen hoeft een prospectus niet te worden goedgekeurd?
 • De aanbieding is gericht op minder dan 100 personen;
 • De belegging kan (al dan niet in een pakket) slechts worden verworven tegen een waarde van ten minste 100.000 euro per belegger;
 • De nominale waarde van een belegging is 100.000 euro of meer;
 • De aanbieding van een belegging door een vereniging of instelling zonder winstoogmerk, om haar niet-commerciële doelen te verwezenlijken;
 • De totale tegenwaarde van de belegging die wordt aangeboden, is minder dan 5 miljoen euro, berekend over een periode van 12 maanden.
Het is ook mogelijk dat er bij een aanbieding geen goedgekeurd prospectus beschikbaar is doordat de aanbieding niet prospectusplichtig is. Dit is bijvoorbeeld het geval als de effecten niet verhandelbaar zijn of als het gaat om een aanbieding van deelnemingsrechten in een open-end beleggingsinstelling.

Mondi verricht op verzoek van haar leden een antecedentenonderzoek naar organisaties die buitenlands vastgoed of grond op de Nederlandse en Belgische markt aanbieden. Meestal binnen een week kan Mondi advies uitbrengen:
 1. Dan er vooralsnog geen relevante op- of aanmerkingen zijn. Er zijn echter wel altijd enkele aandachtspunten/aanbevelingen;
 2. Dat het niet onverstandig is om je verder te oriënteren op basis van feitelijke constateringen;
 3. Dat het aan te raden is om een risicoscan te laten maken indien er sprake is van speculatie in grond of aankoop van vastgoed in nog te realiseren nieuwbouwprojecten. Mondi toetst dan onder andere de kredietwaardigheid van de ontwikkelaar en/of de juridisch eigenaar van de grond. Mondi vraagt relevante documenten zodat via een juridische QuickScan geverifieerd kan worden met wie onze leden daadwerkelijk in zee (kunnen) gaan, wat daadwerkelijk gekocht wordt en of er geen addertjes onder het gras zitten.
Aanbevolen door Mondi: Het handboek 'Wonen en kopen in Oostenrijk'
Onmisbaar handboek met juridische, fiscale, financiële en praktische aspecten bij vestiging, aankoop en bezit van onroerend goed in Oostenrijk. 
Wonen en kopen in Oostenrijk | prijs 22,95 euro Direct bestellen

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Oostenrijk
Bezoek regelmatig het landendossier Oostenrijk en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning of vastgoedbelegging.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 25-01-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten