HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Bubbel Europese huizenmarkt

In Nederland waren koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar 9,3 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is bijna twee keer zo hoog als de gemiddelde prijsontwikkeling binnen Europa. Maar hoe zit het met de prijsontwikkelingen van vastgoed in de populaire landen voor een tweede verblijf? Wanneer volgt de eerstvolgende vastgoedbubbel?

In slechts drie landen uit de Eurozone daalt de gemiddelde waarde van koopwoningen in het eerste kwartaal van dit jaar ten opzichte van het voorafgaande jaar. Italië laat over de afgelopen zes jaar de meeste rode cijfers zien. België, Duistland en Oostenrijk blijken de meest stabiele landen te zijn. In Ierland zien we de afgelopen vijf jaar een cumulatieve stijging van de huizenprijzen van maar liefst 57 procent, maar dit compenseert nog niet het verlies van ruim 72 procent van de vastgoedwaarde van de jaren 2007 tot en met 2012.

Ontwikkeling huizenmarkt Europa


Aanvullende en broninformatie: Download PDF: Ontwikkeling_huizenmarkt_Europa 

Lage rente blijft positieve prijsontwikkeling voorlopig steunen
Uit een recente publicatie van Mondi: Huizenprijzen in Nederland blijven fors stijgen blijkt dat Het Economisch Bureau van ABN AMRO voor 2018 een prijsstijging van de huizenmarkt verwacht van 8 procent en voor 2019 nog eens een stijging van 7 procent.

Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO in boven vermeld artikel:
"De algehele verwachting is dat de rente op termijn gaat stijgen, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het monetair beleid wil normaliseren. Maar wij vermoeden dat de ECB hier vanwege de lage inflatie alle tijd voor gaat nemen. Bovendien hebben we te maken met de reeks tegenvallende, internationale conjunctuurcijfers, de hernieuwde twijfels over Italië en de toegenomen dreiging van een mondiale handelsoorlog. Vanwege al deze redenen hebben we onze renteramingen naar beneden bijgesteld. De lage rente blijft de prijsontwikkeling dus voorlopig steunen. Bovendien stijgt het reëel besteedbaar inkomen, hoewel de loonontwikkeling in het algemeen nog achterblijft. Ook is het voor potentiële kopers door het beperkte woningaanbod steeds lastiger om een geschikt huis te vinden. Deze ontwikkelingen samen vormden de aanleiding om onze prijsramingen te verhogen."

Uit onderzoek van Mondi blijkt dat minder dan drie procent van de aspirant-kopers uit Nederland en België vastgoed in het buitenland aanschaft vanuit speculatieve overwegingen. Het motief om een tweede woning in het buitenland te kopen als investering blijft stijgen. Waar particuliere investeerders geen of minder rekening mee houden is de waardevastheid en de marktconforme prijs van het vastgoedobject, terwijl dit te toetsen is met een onafhankelijke waardebepaling. Als de aan te kopen woning gefinancierd moet worden door middel van een hypotheek, dan zal de bank ook geen risico nemen. Alleen hebt u in de meeste Europese landen geen financieringsvoorbehoud. Als u hier geen rekening mee houdt en u krijgt de financiering niet rond, dan hebt u een probleem. Spijtig genoeg, omdat dit zo makkelijk te voorkomen is.

Het geprognotiseerde rendement zegt niets zonder gedegen onderbouwing om uiteindelijk tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Ook hier zou Mondi als belangenorganisatie meer leden graag de spiegel voor willen houden en adviseren.

Weet wat en van wie u uiteindelijk daadwerkelijk koopt en of er geen addertjes onder het gras zitten. Handel vooraf met hulp van kennis en deskundigheid. Raak niet in die bubbel verzeilt. Als een prijs van vastgoed in het buitenland te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo!

Bronnen: CBS, Eurostat, Belangenorganisatie Mondi, Economisch Bureau van ABN AMRO 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-07-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten