HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tip van de maand: Spaanse afsplitsingsverklaring

Kustwet Spanje: alle mogelijke gedupeerden wordt geadviseerd te controleren of zij in een ‘risicogebied’ wonen.

april 2009 | tip van de maand 

De afgelopen weken publiceerden we al een aantal artikelen over de Spaanse Kustwet. Als deze wet strikt nagevolgd wordt dan heeft dat enorme gevolgen. Voorlopig loopt het zo’n vaart nog niet. Maar toch wil Boris Mulder, advocaat te Barcelona, alle mogelijke gedupeerden alvast een tip geven: controleer of u in een ‘risicogebied’ woont.

Wie een huis aan de kust van Spanje bezit die na 1988 gebouwd is, doet er goed aan om te controleren of hij onder de Spaanse Kustwet (Ley de Costas) valt. Deze wet heeft een strook van honderd meter langs de kust uitgeroepen tot gebied waar niet gebouwd mag worden. Dit om de kust de beschermen tegen vervuiling en massatoerisme. Ook bepaalde rivierbeddingen vallen onder deze wetgeving. Alleen is er sinds de ingang van deze wet weinig gehoor aan gegeven. Dit heeft voor veel verwarring gezorgd.

Bijeenkomst
Inmiddels heeft de overheid geld vrij gemaakt voor het toepassen van Ley de Costas. Ambtenaren van het Ministerie van Milieuzaken zijn begonnen met het afpalen van de honderdmeterstrook en ze zullen deze stukje bij beetje opeisen in de vorm van een ambtelijke ‘afsplitsingsverklaring’ (acta de deslinde). Daarmee wordt dan de eerste stap gezet in de richting van de feitelijke eigendomsaanspraken van de Spaanse overheid. De eigenaar wordt schriftelijk uitgenodigd voor een formele bijeenkomst.

Bezwaar
Als iets dergelijks aan de hand mocht zijn met uw eigendom dan doet u er verstandig aan te verschijnen (dan wel iemand een volmacht daartoe te geven) op het aangegeven moment en in het document te doen opnemen dat u het er niet mee eens bent. Dit om te voorkomen dat de overheid op een later tijdstip het argument zou kunnen aandragen dat u zonder protest met de afsplitsing akkoord bent gegaan. Mondi kan u hiervoor doorverwijzen naar specialisten en advocaten die in deze materie thuis zijn. Hebt u een huis vlak bij de kust of langs een rivier, onderneem dan vooral actie en laat nagaan wat uw huidige positie is. Het kan u slapeloze nachten schelen.

Lees het artikel:
Spaanse Kustwet onder de loep

Vorige tips van de maand:

2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december

Landendossier  
Landendossier Spanje Meer informatie over de aanschaf en bezit van een (tweede) huis in Spanje
Deel dit artikel met anderen: Tell a friend!

Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 29-04-2009

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten