HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Tip van de maand: Fiscaal nummer

Één van de eerste stappen die u moet nemen als u een woning in Spanje wilt aanschaffen is het aanvragen van een NIE-nummer. Dit 'Número de Identificación de Extranjero' is vergelijkbaar met het Nederlandse burgerservicenummer. Zowel buitenlandse residenten als niet-residenten die in Spanje een huis kopen moeten een NIE-nummer aanvragen.

 augustus 2010 | tip van de maand - update augustus 2011


Waar een verblijfsvergunning niet meer verplicht is, is het wel noodzakelijk om een Spaans fiscaal nummer aan te vragen. Het NIE-nummer is o.a. nodig om in Spanje:

 • Een huis te kopen;
 • Te werken in loondienst;
 • Als zelfstandige te werken en/of een zaak te starten;
 • Een Spaans belastingaangifteformulier in te dienen;
 • Een bankrekening te openen;
 • Nutsvoorzieningen op uw naam te zetten;
 • Deel te nemen aan lokale verkiezingen;
 • Een Spaanse auto op uw naam te zetten.

Aanvraag
Er bestaan verschillende manieren om het NIE-nummer aan te vragen. Dit kunt u in de eerste plaats zelf doen bij een politiekantoor (Comisaria de Policia) met een afdeling buitenlanders (Departemento de Extranjeros). Het grote voordeel hiervan is dat de aanvraag veel sneller gaat. U kunt het nummer ophalen binnen enkele weken en soms zelfs al op dezelfde dag. Bij de aanvraag is het wel van belang dat u de juiste documenten meeneemt, zoals een reeds ingevuld aanvraagformulier (met enkele kopieën) en het paspoort (met een kopie).

Makelaar
Een andere methode is het nummer aan te vragen bij  de Spaanse ambassade. Dit kan in Nederland, maar het nadeel hiervan is dat u aanzienlijk langer moet wachten. Soms tot wel tien weken. In het verleden behoorde de aanvraag van het NIE- nummer tot de service van de makelaar of kon u een 'gestor' machtigen voor u het NIE- nummer in Spanje aan te vragen, maar dit is per 1 juli 2011 niet meer mogelijk. U dient de aanvraag persoonlijk te doen met medebrenging van de nodige papieren en ontvangt dan een bewijs van de aanvraag. Met dit bewijs kan eenieder het NIE- nummer wel voor u ophalen. 

Bij de aanvraag van het NIE- nummer maken we onderscheid tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon:

 • Natuurlijk persoon
  Een niet- Spanjaard dient een NIE aan te vragen. Dit is een 'Número de Identidad de Extranjero'. Dit kan men aanvragen onder overlegging van het paspoort bij het politiebureau (Comisaría) van de plaats of gemeente waartoe het dorp behoort. De termijn van verkrijgimng varieert van direct tot een paar weken. Een alternatief is de aanvraag bij de consulaire afdeling van de Spaanse ambassade of het consulaat in bijvoorbeeld Amsterdam. Dit duurt dan een stuk langer. Men kan ook een bureau in de arm nemen dat een afspraak maakt bij de politie zodat je niet in de rij hoeft te staan.
 • Rechtspersoon
  Een rechtspersoon vraagt een NIF aan, een 'Número de Identitad Fiscal'. Dit gebeurt bij de Belastingdienst, Hacienda, onder overlegging van een serie documenten.

Aanvraagformulier
Meer informatie over het aanvragen van het NIE-nummer leest u op de website van het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op deze website kunt u ook het aanvraagformulier downloaden dat u moet inleveren op het politiekantoor (zie: Ministerio del Interior). Helaas zijn ze daar nog niet zo ver dat ze de aanvraagformulier ook in een andere taal dan het Spaans beschikbaar stellen.
Met dank aan Mr. S. Totays van Flores Juridisch Advies en Arjan de Ruiter, van Wilhelminastaete Belastingadvies

bijgewerkt op 29 juni 2011 
Raadpleeg ook het artikel
Wijzigingen in NIE aanvraag per 1 juli 2011
 
Vorige tips van de maand:
2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-08-2010

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten