HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Oude finca kopen op Ibiza

Wij zijn op zoek naar een woning in Spanje (Ibiza). Ibiza is een van de duurste regio’s in Spanje. Ibiza heeft blijkbaar een zeer hoge aantrekkingskracht en kennelijk hebben zeer veel mensen miljoenen te verteren om daar een stulpje te kopen. Dat zie je dus aan de prijzen, die schieten de lucht in. ‘The sky is the limit’ zeggen ze wel eens. Nou, op Ibiza is er geen sky of geen limit.

Enige understatement: foto is niet de werkelijkheid, maar zo worden er ook wel woningen aangeboden op Ibiza.We zagen een leuk huis, oud en om op te knappen. Dus maak ik een afspraak met de makelaar. Die wil pas een afspraak maken als ik op de hoogte ben van het feit dat het huis (nog) niet is geregistreerd in het Registro de Propiedad (verwar dit niet met het Catastro*).

Kijken kan altijd, dus dat is voor mij geen probleem. Maar ik vraag hem nog waarom het huis niet in het Registro staat? Ja, dat weet ik ook niet zegt hij. Want op zich is het geen enkel probleem, meldt hij nog. Oh, zeg ik, waarom melden jullie het huis niet en laten het niet registreren? Want nu is het illegaal. Nee, nee, zegt hij, niet illegaal; niet geregistreerd! En een arquitecto zal zo een verklaring van oudheid kunnen en willen opstellen en dan kan het geregistreerd worden, zegt hij.
Ik ben jurist, dus stel ik dat het niet legaal is (is geregistreerd) dus (nog) illegaal. Het kan kennelijk wel gelegaliseerd worden, maar is het dus nog niet.

Dus wij kijken en ik moet toegeven, het is een aardig opknappertje ...
Enige understatement: foto is niet de werkelijkheid, maar zo worden er ook wel woningen aangeboden op Ibiza. Ik denk dat ik met hem een deal ga maken dat hij het eerst maar eens moet gaan registreren en dan doe ik een bod.
Of toch maar doorsparen totdat we ook die miljoenen hebben die je blijkbaar op Ibiza nodig hebt om een leuk stulpje te kunnen kopen.

Laat je echt begeleiden bij zo’n aankoop en zeker als het zo gebracht wordt. Laat de koopovereenkomst, als je al zo ver komt, checken door een jurist die op de hoogte is van de Spaanse wetgeving. Maar laat dus vooral alle registers en eigendomspapieren checken en of er schulden en claims openstaan. Anders kost je het uiteindelijk echt heel veel geld.

* Verschil Catastro en Registro de Propiedad

Mr. Laurens van den Bosch is bedrijfsadviseur en oprichter van Ibizabusinesstips en publiceert regelmatig over ondernemen op Ibiza.

Raadpleeg ook de blogs
Hoe leuk: een Bed and Breakfast op de Balearen 
Extra heffing op verhuurd pand Ibiza
Een tweede huis kopen met anderen

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door L.P. van den Bosch
Datum: 04-04-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten