HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Een tweede huis kopen met anderen

Blog: “Onlangs zag ik ergens een vraag voorbij komen via de sociale media dat iemand een ‘partner’ zocht om samen een huis mee te kopen (redactie Mondi: fractional ownership). Nee, het was geen contactadvertentie en er was geen uitzicht op een amoureuze relatie. Al weet je dat laatste natuurlijk nooit vooraf. Nee, het doel was samen een huis kopen, omdat je dan het budget verhoogt en de kans van slagen op de oververhitte markt voor vastgoed op Ibiza vergroot.

In eerste instantie moest ik even nadenken van ‘Hoe dan?’ En toen dacht ik ‘Ja, dit is wel creatief in deze markt; waarom niet?’ Even later ging ik als adviseur weer zitten peinzen en had toch de behoefte om daar iets over te schrijven.

Welk doel wil je bereiken?
Als eerste vroeg ik mij af welk doel je met de aankoop van een huis wilt bereiken. Het doel was dus niet een verkapt huwelijksaanzoek of iets in die trant, verre van dat zelfs. Dus het had vooral te maken met het huis zelf. Ik zie diverse mogelijkheden met elk eigen aandachtspunten.
  1. Aankoop van het huis puur voor eigen (vakantie) gebruik;
  2. Aankoop van het huis puur als verhuurobject;
  3. Aankoop van het pand voor commerciële activiteiten.
Samenwerken: top, maar let op!
Voordat ik die mogelijkheden verder beschrijf, ga ik eerst de vrijwillige samenwerking eens bekijken. Samenwerken is van alle tijden. Je doet dat omdat je zelf een aantal kwaliteiten niet hebt en de ander wel, of je doet dat omdat je samen een grotere klantenkring kunt bereiken, of omdat je samen meer financiële armslag hebt dan alleen, of omdat je het niet prettig vindt alleen te werken, et cetera. Allemaal heel erg legitieme redenen. Belangrijk is elkaar goed te (leren) kennen. En dan bedoel ik niet even een kop koffie en een lunch, maar echt leren kennen. Welk profiel heeft de een en welk de ander, waar liggen ieders kwaliteiten en elkaars valkuilen, hoe handelen jullie onder stress, wat wil je echt niet doen en kan de ander dat dan wel?

Een goed middel om samen eens te gaan doen, is het model van kernkwadranten. Dan kun je eenvoudig en snel te weten komen van elkaar welk gedrag je aanstaat en waar je een afkeer van hebt. Dat zegt namelijk veel over je eigen profiel. Een ander beproefd middel is een persoonlijkheidsprofielscan aan de hand van MBTI ®️. Dat is een scan van je profiel om te herkennen hoe je handelt in bepaalde situaties en hoe je besluiten neemt. Als je die van elkaar bespreekt, heb je goed inzicht van elkaar. Dan nog is het goed samen te gaan lunchen en borrelen hoor. Vooral doen, omdat dat veel toevoegt hoe iemand is. Maar voor de samenwerking zou ik ook een zakelijke insteek kiezen. Niet zelden gaat het fout omdat partners niet goed hebben gekeken wie wie nou is. En komen er dan later achter dat het niet werkt en de irritaties alleen maar groeien. Als je dan ook nog niet een en ander durft uit te spreken dan is succes zeker niet verzekerd. Dan gaat het gewoon fout.

Als je gaat samenwerken, leg dan ook goed vast wie wat doet. Let dan ook op jullie profielen, want als iemand iets moet doen wat niet in dien aard ligt (kwaliteiten en vaardigheden) dan gaat het goed fout. Ook al menen jullie dat je elke taak evenredig moet verdelen, doe dat vooral niet. Als de een goed is in techniek en programmeren (als voorbeeld) en de ander in commercie (klantcontact), wordt dan niet boos op elkaar als de een zegt ‘ik breng alle klanten binnen’ en de ander zegt ‘en ik moet al het werk doen’ ...

Aandachtspunten van samen een huis kopen
Als je samen een huis koopt - los van het feit waarvoor je het wilt kopen -, denk dan eens na over gevolgen bij wijziging van persoonlijke omstandigheden. Wat ga je doen als de een in de (financiële) problemen komt? Denk aan surseance van betaling, faillissement, of gewoon geldnood. Als je dat niet goed regelt, dan kan het zo maar gebeuren dat de schuldeiser van je partner het huis komt opeisen, althans het deel dan aan die partner toebehoort. En dan? Het huis verkopen of verhaal op jou halen? Dat wil je toch niet? Dat moet je dus vooraf goed regelen. En oh ja, kopen jullie het huis als privépersoon of ‘stop’ je het huis in een B.V. of Sociedad Limitada? Heeft weer allerlei andere aspecten. Daar ga ik nu nog maar niet op in, want anders ben ik een boek aan het schrijven.

Wat als een van de partners er geen zin meer in heeft? Moet dan dat huis ineens verkocht worden, of moet de ander dat deel ineens van de ander overnemen? Ja lekker makkelijk, maar als er onvoldoende middelen zijn, dan houdt het op. Ook dat moet je dus vooraf regelen.
Soms gebeurt het wel eens dat jouw partner een (nieuwe) relatie krijgt en vervolgens problemen heeft met deze samenwerking. Gebeurt wel eens hoor ... ????
Wat te doen als een van beide partners komt te overlijden. Nee natuurlijk niet, overkomt jullie niet, zeggen jullie. Maar stel dat het wel gebeurt, wat moet er dan gebeuren met het huis? Kortom, veel om te bespreken, zou ik zeggen.

Oké, maar ik loop even de drie situaties door met wat aandachtpunten.

Aankoop van een huis voor eigen (vakantie) gebruik
Jullie kopen het huis voor eigen gebruik. Enkele vragen.
  • Wie mag wanneer in het huis?
  • Hoe lang van tevoren moet je dat aangeven?
  • Mag je wisselen?
  • Mag je andere meenemen of anderen in het huis laten (vrienden)?
  • Wie onderhoudt het huis, tuin, zwembad (denk aan jullie kwaliteiten en interesses)?
  • Wie betaalt wat?
  • Moet de koelkast vol of leeg zijn?
  • Wat als er iets kapot is?
  • En nog veel meer . . .
Aankoop huis als verhuurobject
Jullie kopen het huis als verhuurobject. Jullie willen dus geld verdienen aan het verhuren en misschien af en toe zelf ook in het huis gaan zitten.
  • Zit er een verhuurlicentie op?
  • Wie beheert het huis?
  • Wie beheert de financiën?
  • Wie doet de administratie?
  • Wie doet de social media en andere promotie?
  • Welke doelstellingen zetten jullie neer?
  • Heb je een businessplan?
  • Wanneer mogen jullie in het huis en hoe verdeel je de overige tijd?
Aankoop van het huis voor commerciële activiteiten
Als jullie het huis samen kopen voor andere commerciële activiteiten, een bedrijf dus, dan is het belangrijk dat je samen eerst een businessplan gaat maken als ondernemer. Dan zijn de aandachtspunten sterk afhankelijk van het type bedrijf dat jullie samen gaan ondernemen. Het gaat te ver om dat hier nu volledig uit te werken. Maar dat je hier goed over na moet denken staat buiten kijf.

Voordeurdeler
Tjezus denk je misschien, wat wordt mijn droom even lekker plat geslagen met al die beren op de weg en situaties waar wij toch nooit in terecht komen. Troost je, dat hoor ik wel vaker. Dan mag ik naderhand als businessmediator weer helpen om de scherven op te vegen of een en ander te lijmen.
Je kunt ook een huis kopen dat goed splitsbaar is. Dan voorkom je al een hoop ellende.

Zorg in ieder geval dat je goed voorbereid bent op de samenwerking. Het is net als een huwelijk en dat terwijl je helemaal geen contactadvertentie had gezet.????”
Opmerking Mondi
Bij fractional ownership wordt activa (de bezittingen) verdeeld in delen of aandelen. Als het ‘bezit’ een eigendom is, kan de titel of akte juridisch worden onderverdeeld in aandelen. In bepaalde gevallen wordt dit gedaan door een 'mezzaninestructuur' te creëren, dat wil zeggen een bedrijf op te richten dat eigenaar is van het onroerend goed en vervolgens meerdere eigenaren of beleggers de mogelijkheid te bieden om aandelen in het bedrijf te bezitten.

De populariteit van de term fractional ownership heeft geleid tot uitgebreide rebranding in andere sectoren waar vergelijkbare concepten, zoals timesharing voor onroerend goed, al goed ingeburgerd waren. Het belangrijkste onderscheid tussen timesharing en fractional ownership is dat u met een timeshare het recht op gebruik van een eigendom koopt, maar bij fractioneel eigendom koopt u onroerend goed.

Aan fractional ownership zitten veel voordelen, maar zeker nog meer nadelen. Laat u bij interesse dus goed en deskundig informeren. Sta niet alleen stil bij de financiële en juridische aspecten, maar zeker ook bij de verkoopbaarheid.

Mr. Laurens van den Bosch is bedrijfsadviseur en oprichter van Ibizabusinesstips en publiceert regelmatig over ondernemen op Ibiza.

Raadpleeg ook de publicatie Hoe leuk: een Bed and Breakfast op de Balearen
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door L.P. van den Bosch
Datum: 12-12-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten