HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Extra heffing op verhuurd pand Ibiza

Je hebt je businessplan klaar, je doelgroepen geformuleerd, je marketing en Public Relations aanpak goed doordacht, je social media accounts en website in de lucht en . . . je ideale pandje gevonden om jouw bedrijf te starten. Gaan dus! Maar dan . . .

Dan komt de verhuurder ineens met de ‘verplichting’ dat via jouw huur een percentage van de omzet aan gemeentelijke heffingen afgedragen moet worden. Oh ja? ¿Verdad?

Hoezo dan, vraag je de verhuurder vriendelijk. “Sí, hombre, hay que pagarlo.”

Vroegen ze aan mij of dat klopt. Dus ik geef het advies om dat op papier te zetten en te vragen op welke wet dat is gebaseerd. Na een week nog steeds geen reactie van de verhuurder.
Mijn hoofd maakt ondertussen overuren om na te denken over welke heffing hij het heeft. Ik kom niet verder dan normale belastingen; maar ja die betaal je niet via de huur. En leges aan de gemeente; die je ook niet via de huur betaalt en die zijn bovendien niet omzetafhankelijk. Zou het dan toch; dat een local probeert via een contract extra geld te krijgen van een goedgelovige buitenlander? Gelukkig waren deze ondernemers goed bij geest en hadden ook twijfels. Maar voor hetzelfde geld ben je blind vanwege je ondernemersdroom en teken je je contract.

Inmiddels gaat de huur dus niet door en moeten de ondernemers opnieuw zoeken naar een ander pandje. Want de ondernemersdroom bij hen is gelukkig niet weg. Let dus alsjeblieft op waar je voor gaat tekenen. Ook, of juist, op het pirateneiland Ibiza.

Mr. Laurens van den Bosch is bedrijfsadviseur en oprichter van Ibizabusinesstips en publiceert regelmatig over ondernemen op Ibiza.
Raadpleeg ook de publicatie Hoe leuk: een Bed and Breakfast op de Balearen.


Opmerking Mondi
Als u niet met 100 procent zekerheid weet dat u met een gerust hart een koop of langdurige huurovereenkomst kunt tekenen in het buitenland, schakelt u altijd een onafhankelijke advocaat in. Veel mensen spreken niet/onvoldoende de taal en soms zijn de consequenties niet te overzien van argeloos handelen.

U kunt vanuit onder andere preventief oogpunt als lid van Mondi een beknopte samenvatting van de casus met vraag ook voorleggen via de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina in het landendossier naar keuze.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door L.P. van den Bosch
Datum: 18-07-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten