HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScan Landen Wonen in het
buitenland
NieuwsThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwe hypotheekwet Spanje

De Spaanse regering heeft na ruim drie jaar broeden onder druk van de Europese Unie de nieuwe hypotheekwet (Ley 5/2019, de 15 de marzo) bekrachtigd, waarbij de consument niet alleen beschermd wordt tegen ondeskundige adviseurs, die bemiddel(d)en in financieringen voor een (tweede) woning in Spanje. Hieronder benoemen we de belangrijkste punten, als opvolging van het vorige artikel 'De nieuwe hypotheekwet in voorbereiding'.

1. Clausula suelo
Deze clausule is volledig geschrapt. Er bestaat geen minimale of maximale rente meer. Echter zullen de banken geen negatieve rente betalen in het geval de Euribor negatief is.

2. Opeisen hypotheek bij wanbetaling
De termijn voor het opeisen van de hypotheek bij wanbetaling is in het belang van de consument versoepeld. Op deze manier wordt er meer kans gegeven aan de consument om zich te herstellen bijvoorbeeld na een persoonlijke financiële crisis.

3. Kosten hypotheekvestiging
De direct in de portemonnee voelbare wijziging heeft betrekking op de kosten voor het vestigen van de hypotheek. Deze worden nu door de bank betaald. De taxatiekosten en bankkosten (afsluitprovisie) zijn de enige kosten die nog door de consument betaald worden.
Het vestigen van een Spaanse hypotheek is door deze wetswijziging voor de consument een stuk goedkoper geworden.
4. Vervroegd aflossen
Het vervroegd aflossen van de Spaanse hypotheek is ook goedkoper geworden. Bij vaste rente is de boeterente twee procent voor het vervroegd aflossen tijdens de eerste 10 jaar, daarna wordt de boetrente anderhalf procent.

Bij variabele rente is de maximale toegestane boeterente een kwart procent voor het vervroegd aflossen tijdens de eerste drie jaar, daarna mag de boete maximaal anderhalf procent bedragen.

5. Veranderen hypotheekvoorwaarden
Ook is het veranderen van de hypotheekvoorwaarden goedkoper geworden, namelijk 0,15 procent. Bijvoorbeeld het omzetten van variabele rente naar vaste rente (of andersom).

6. Notaris proces afwikkeling hypotheek
In het kort komt het erop neer dat de hypotheekofferte bij de notaris getekend moet worden gezamenlijk met het invullen van een vragenlijst, ter bescherming van de consument. Tien dagen later zal de hypotheekakte kunnen passeren.

Last but not least:
7. Regulering en certificering hypotheekadvies in Spanje
Hypotheekadviseurs moeten voldoen aan de eisen van de Wet op het financieel toezicht (Ley 5/2019, de 15 de marzo, reguladora de los Contratos de Crédito Inmobiliario (LCCI)). Deze wet, die consumentenbescherming als doel heeft, borgt onder andere de vakbekwaamheid, financiële zekerheid en een helder en passend financieel advies.

Nederlandse huizenkopers die zich oriënteren op Spaanse hypotheken kunnen hypotheekadviseurs of -bemiddelaars vragen naar deze certificering ter waarborging van de advieskwaliteit.

Opmerking Mondi:
Uiteraard heeft de redactie van Mondi aan Martin Faessen Mendiela van WeCare Mortgages gevraagd om een certificaat ter verificatie te laten zien. Helaas is er door de prille implentatie van de nieuwe aangenomen hypotheekwet het certificaat nog niet voorhanden op het moment van publicatie van dit artikel. WeCare Mortgages heeft Mondi op 7 februari 2020 het certificaat ter controle toegestuurd..  
Dit artikel is geschreven door Martin Faessen Mendiela, Spaanse hypotheekspecialist, verbonden aan WeCare Mortgages.

Aanverwante publicaties
De nieuwe hypotheekwet in voorbereiding 
Veranderingen nieuwe Spaanse hypotheekwet

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Haalbaarheidstoets financiering woning buitenland 
Leden van Mondi kunnen gratis gebruik maken van de haalbaarheidstoets voor de financiering van een woning in het buitenland via de rekenboxmodule. Deze service wordt voor mensen die nog geen lid zijn tegen een zeer gereduceerd tarief aangeboden. Om een serieus beeld te krijgen van de financiële mogelijkheden met betrekking tot de aanschaf van een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland, is het noodzakelijk het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Vervolgens worden uw gegevens verwerkt door een deskundige. Dit is maatwerk. Uw vertrouwelijke gegevens worden met de grootst mogelijke integriteit behandeld. U bestelt de dienst Hypotheek haalbaarheidstoets en na betaling ontvangt u een link naar de rekenboxmodule.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Martin Faessen Mendiela
Datum: 25-07-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten