HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Nieuwe hypotheekwet Spanje in voorbereiding

Al drie jaar is de Spaanse regering op deze nieuwe wet aan het broeden. Nu de Europese Unie Spanje tot spoed heeft gemaand, onder dreiging van een flinke boete, zal deze nieuwe hypotheekwet snel moeten worden aangenomen, naar verwachting de eerste helft van 2019.

Hieronder noemen we de belangrijkste punten welke directe gevolgen (lees: positief effect) hebben voor het aangaan van een hypotheek in Spanje:
  1. Clausula suelo: de zogenaamde tunnelclausule of ook wel vloerclausule genoemd. Bij alle hypotheken die met een variabele rente getekend zullen worden, zal er geen limiet ofwel minimale rente vastgelegd mogen worden.

    Echter zullen de banken geen negatieve rente betalen in het geval de Euribor negatief is.
     
  2. De termijn voor het opeisen van de hypotheek bij wanbetaling zal in het belang van de cliënt versoepeld worden. Op deze manier wordt er meer kans gegeven aan de cliënt om zich te herstellen bijvoorbeeld na een persoonlijke financiële crisis.
     
  3. De belangrijkste en direct in de portemonnee voelbare verandering heeft betrekking op de vestigingskosten van een hypotheek. De kosten die gemaakt worden bij het tekenen van de hypotheekakte zullen grotendeels ten laste komen van de Spaanse banken. Dit zijn in concreet de notariskosten, registerkosten, hypotheekbelasting, administratiekosten en eventuele overnamekosten en omzetkosten (van vaste rente naar variabele rente).
De enige kosten die direct in verband staan met het vestigen van een hypotheek zullen de taxatie- en afsluitkosten van de bank zijn.

Dit artikel is een samenvatting van een artikel uit Cinco Dias en Idealista.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij Saskia Gruijters, verbonden aan WeCare Mortgages.
Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Saskia Gruijters
Datum: 16-01-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten