HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Met liefde en met vertrouwen

Blog 'De Spaanse droom wordt werkelijkheid' van kunstschilder Martine: "Inmiddels volgden we drie jaar Spaanse les. We hadden ‘bewust' niet gekozen voor Catalaans. We kenden een aantal geëmigreerde Catalanen uit de omgeving van Barcelona. Zij vertelden dat je je in Catalonië prima met Spaans kon redden. Voor de meesten was Spaans de tweede taal. De praktijk lag helaas anders. Het Catalaans was een eigen taal en werd op elke school als eerste taal aangeleerd.

Niet iedere Catalaan kon of wilde Spaans begrijpen. De Catalaanse taal zat sterk gebakken in de cultuur van de Catalanen. Bovendien hield het thema Spanje-Catalonië iedereen op het moment nogal bezig. Ik zelf heb niets met die drang naar onafhankelijkheid, maar ik begreep het wel. De repressieve macht die dictator generaal Franco tijdens de burgeroorlog uitoefende en de verdwijningen van Spaanse burgers stonden bij de oudere Catalanen in het geheugen gegrift. Er lagen nog burgers 'ergens onder het asfalt', het kon overal zijn, niemand wist waar. Af en toe vonden ze nog een massagraf. Het verdriet en de woede van de Catalanen was nog steeds voelbaar!

De ‘Spaanse’ dingen die hier waren, zoals paella of de traditionele Spaanse bolletjes kleding en schoenen, waren er voor de toeristen en werden geassocieerd met de Franco regime. Het bekende lied ‘Viva España ’ werd hier niet gedraaid, omdat dit ook deed denken aan het gehate regime. De mentaliteit van de Catalanen stond dichter bij de Noord-Europese. Na de lunch rusten de mensen hier wel even, maar gaan niet voor een siësta in bed liggen. De meeste Catalanen werkten hard en hadden dan een goed aanzien. Bovendien waren de Catalanen tegen het in het zuiden van Spanje zo populaire stierenvechten. Dit waren voor ons redenen om tóch Catalonië te prefereren boven het meer zonnige zuiden van Spanje.

Met onze Spaanse les zijn Menno en ik destijds begonnen op maandagavond in een muf klaslokaal op een oude middelbare school in Eindhoven. Huiswerk kregen we ook en daar zaten we naast onze drukke dagelijkse werkzaamheden niet echt op te wachten. Maar we hielden vol en we waren gelukkig niet de enigen die moeite hadden met het vele huiswerk. Sacramento onze strenge maar zeer rechtvaardige Spaanse juf uit Extramadura sprak de klas hierover regelmatig vermanend toe. Het tweede jaar waren er veel uitvallers uit ‘ons klasje’, maar de klas werd aangevuld met nieuw talent. Al snel constateerde Menno dat we in deze nieuwe klas tot het ‘rechterrijtje’ behoorden, een positie waar je hard moet werken voor aansluiting bij de rest. Een cursiste uit mijn schilderklas afkomstig uit Barcelona bracht uitkomst. Via haar kwamen we in contact met Cristina. Haar Argentijnse vriend Max werkte op de HighTech campus en zij gaf Spaanse les via Skype. Twee jaar hadden we trouw via een internetverbinding anderhalf uur Spaanse les gehad. Veel conversatie en we leerden van haar ook veel over de Spaanse cultuur en gewoonten. Ze begon iedere les met een typisch Spaans gezegde. Het was leerzaam én gezellig zonder dat je ervoor de deur uit hoeft. Voor ons geen muf klaslokaaltje meer…

Met het geleerde Spaans probeerden we gesprekken te voeren met de makelaars. Zo ook bij het huis in het oude Pals met de beide makelaars en architect Dimas. Ik deed verwoede pogingen het gesprek te volgen en ving af en toe iets bekends op. Oké, ik vertrouwde erop dat ons geen belangrijke informatie over de staat van het huis door de makelaars en architect zou worden onthouden. “Con amor y con fe…” zag ik laatst op een gevel in Barcelona staan, door een straatartiest aangebracht. In het buitenland ben je tóch iets meer alert."

De Spaanse droom wordt werkelijkheid van kunstschilder en eigenaar van Atelier Mediterraneo | Casa de la Luna. De blog van Martine bestaat uit 23 delen. Mondi brengt om de week een deel onder de aandacht. Als u niets wilt missen van dit mooie avontuur met leerzame ervaringen, houd dan de social media van Mondi via Facebook, twitter en Linkedin in de gaten of schrijf u in voor de periodieke nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Deel 1: De Spaanse droom wordt werkelijkheid 
Deel 2: Spaanse oerwoud (La jungla Española)
Deel 3: Verlichte vissersbootjes 
Deel 4: De Spaanse verleiding 
Deel 5: Droomhuis gezocht 
Deel 6: El guapo 
Deel 7: Met liefde en met vertrouwen 

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Martine van Noort-van Zanten
Datum: 28-04-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten