HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

De Spaanse verleiding

Blog 'De Spaanse droom wordt werkelijkheid' van kunstschilder Martine: “ Intussen waren we alweer een aantal maanden verder. We zijn diverse keren terug geweest aan de Costa Brava met familie en vrienden en hebben hen deelgenoot gemaakt van onze liefde voor dit gebied. Steeds als we vanuit het historische plaatsje Pals zuidwaarts reden richting Calonge keken we vanaf de C31 schuin omhoog naar het huis met de Bougainville. Het huis was inmiddels flink in prijs gedaald. De huizenjacht lieten we even voor wat het was en onze toekomstdroom werd tijdelijk opzij gezet. We richtten ons op de activiteiten van Atelier-Mediterraneo.

Op het etiket het liefdesverhaal van de maker in metafoor van de zee die in huwelijk treedt met de aarde.In het voorjaar organiseer ik kunst- en cultuurreizen voor groepen. Deze vakanties zijn we in 2013 gestart. De eerste jaren met één of twee groepen naar Toscane en sinds 2015 met meerdere schildergroepen naar de Costa Brava. Vreemd genoeg doet het schilderachtige achterland richting Monells sterk denken aan het glooiende landschap van Toscane. De vakantie is bedoeld voor schilders en kunst- en cultuurliefhebbers met een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten zoals schilderen, wijnproeverijen, galerie- en museumbezoek en mooie wandelingen. Dalí en Picasso zijn verweven in het programma. We genieten van de prachtige baaien, de gastronomie en de gezelligheid binnen de groep. We verblijven in typisch Spaans Catalaanse villa’s. De groepen bestaan uit maximaal tien personen en de reizen zijn all-in, dus inclusief overnachtingen, uitjes, schildermaterialen, vervoer ter plekke en maaltijden. Ook dit jaar had ik weer twee schildergroepen die ik liet genieten van deze prachtige streek.

Aan de verscholen kleine baaitjes met de helder blauwe zee van de Costa Brava (letterlijke vertaling: ruwe kust) vind je de prachtigste plekjes om te schilderen. Plekjes zoals Sa Tuna en Tamariú zijn in mei nog heerlijk rustig en het weer met zo'n 25 graden perfect voor het ‘en-plein-air’ schilderen of zoals de Spanjaarden zeggen ‘pintor al aire libro’. Ook organiseren we mooie proeverijen van wijnen uit dit gebied: DO-Empordá. Deze wijnen worden verbouwd tussen de zee en het rotsachtige achterland: een bijzonder terroir. De wijndomeinen zijn verbonden via een wijnroute: Routa de vi Do Emporda. De mooiste wijnproeverij vinden we die van Brugarol (Calonge). Een ondergrondse, onder architectuur aangelegde, wijnkelder van cortén staal. Een stuk noordelijker aan deze wijnroute lag een ander bijzonder wijnhuis celler Gelemá in Villajuïga. De kleine gedrongen eigenaar Roger, die ook cava maakt, bleek een groot poëet. Op de door een kunstenaar ontworpen etiket stond een prachtig Catalaans gedicht, geschreven door Roger. We hebben dit gedicht door een Catalaanse uit Barcelona in het Engels laten vertalen. Het gaat over de geboorte van de wijn:
‘Where the sea burts at rough
Seduction is born
Soft as violin strings
As long as a kiss’
Het was een bijzondere ontmoeting! Helaas bestaat dit wijnhuis niet meer. Roger troffen we later bij een wijnhuis in de buurt van Calonge. Hij vond het jammer dat hij zijn droom op had moeten geven, vertelde hij ons daar. De cava proeverij bij Roger was tevens een mooi vertrekpunt over een schitterende bergroute door het natuurgebied Cap de Creus. Met een tussenstop voor een mooie lunch in de baai van het witte dorp Port de la Selva en een bezoek aan het afgelegen klooster San Père de Rhodes kan de adembenemende route vervolgd worden naar Cap de Creus. Dit is overigens de meest oostelijk gelegen landpunt van het Spaanse vaste land. Onze route eindigde in het idyllische witte kunstenaars dorpje Cadaqúes en het nabijgelegen Port Llegat wat lange tijd de woonplaats van Dalí was. Zijn markante vissershuis hebben we al diverse keren bezocht.

Door deze en andere bijzondere en verrassende activiteiten zijn de kunst- en cultuurreizen altijd weer een groot succes. Waardoor mensen blijven terugkomen om met ons op reis te gaan. De Dalí-driehoek (Figueres-Port Llegat-Pubol) vormt de rode draad van onze reizen. Een fantastische beleving!”

De Spaanse droom wordt werkelijkheid van kunstschilder en eigenaar van Atelier Mediterraneo | Casa de la Luna. De blog van Martine bestaat uit 23 delen. Mondi brengt om de week een deel onder de aandacht. Als u niets wilt missen van dit mooie avontuur met leerzame ervaringen, houd dan de social media van Mondi via Facebook, twitter en Linkedin in de gaten of schrijf u in voor de periodieke nieuwsbrief onderaan deze pagina.

Deel 1: De Spaanse droom wordt werkelijkheid 
Deel 2: Spaanse oerwoud (La jungla Española)
Deel 3: Verlichte vissersbootjes 
Deel 4: De Spaanse verleiding 
Deel 5: Droomhuis gezocht

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Martine van Noort-van Zanten
Datum: 17-03-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten