HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Kansen op de Spaanse oversluitmarkt voor hypotheken

In het verleden zijn er artikelen verschenen over het oversluiten van een hypotheek in Spanje. Er waren hierbij zoveel beperkingen, vooral te wijten aan de hoge kosten, dat van bank wisselen niet interessant was. Met de verandering van de Spaanse hypothecaire wet waarbij de kosten voor hypotheekvestiging nihil zijn geworden, wordt de markt voor het oversluiten van een Spaanse hypotheek hiermee opengebroken.

Voorheen waren de kosten voor het oversluiten zo buitengewoon hoog dat met een terugverdientijd van acht jaar je nog steeds niet uit te kosten was. De verandering van de hypothecaire wet heeft als gevolg dat de kosten voor register, notaris en belastingen nu voor rekening van de bank komen. De consument betaalt nu alleen nog de bankkosten (afsluitprovisie) en taxatiekosten.

Oversluiten is in het bijzonder aantrekkelijk voor de huizenbezitters met een hypotheek in Spanje die een variabele rente hebben en nu meer dan drie-en-een-half procent rente betalen. Oversluiten is niet voor iedereen interessant. Dat kan een hypotheekadviseur samen met de klant bepalen op basis van zijn of haar persoonlijke situatie.

Hieronder volgt een opsomming voor welke situaties het oversluiten van de hypotheek in Spanje nog meer interessant kan zijn:
  • Schrappen van dure en ongewenste koppelverkoop producten zoals pensioenplan, creditcard, dure levensverzekeringen, spaarproducten;
  • Verlengen (of verkorten) van de looptijd van de hypotheek.
Voor woningbezitters met een hypotheek in Spanje die een rente betalen boven de drie procent doen er goed aan om zich te oriënteren naar interessante alternatieven. Door de aanhoudende lage rente bieden de meeste Spaanse banken interessante vaste rentes aan voor lange periodes van 20-25 jaar.

Criteria oversluiten
Een van de criteria is dat je moet kunnen aantonen dat je drie jaar aaneensluitend netjes de hypotheeklasten hebt betaald. Wanneer jouw Spaanse hypotheek korter dan drie jaar loopt en je hebt netjes en op tijd je hypotheeklasten betaald, kom je waarschijnlijk ook gewoon in aanmerking om over te sluiten.

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij Saskia Gruijters, verbonden aan WeCare Mortgages.

Aanverwante artikelen
Hypotheek bij aankoop nieuwbouwwoning Spanje
Doorhalen van hypotheek op woning Spanje
Nieuwe hypotheekwet Spanje in voorbereiding

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Saskia Gruijters
Datum: 12-03-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten