HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Juridische QuickScan voorlopige koopovereenkomst

Bijna de helft van de mensen die een woning kopen in het buitenland kopen op basis van goed vertrouwen of wagen graag een gokje. Dit blijkt uit onderzoek van Mondi. Want ondanks het gegeven dat meestal wel bekend is dat de rol van bijvoorbeeld de notaris in het buitenland wezenlijk kan verschillen met de rol en verantwoordelijkheid van de Belgische of Nederlandse notaris, ligt het lot niet zelden volledig in handen van de betrokken makelaar.

Allereerst is het bijzonder dat de betrokken makelaar deze verantwoordelijkheid durft te dragen, waarmee we overigens niet aangeven dat het avontuur op een anticlimax hoeft uit te draaien. Maar in de praktijk zal ook een professionele makelaar de klanten adviseren een advocaat in te schakelen. Dat behoort niet alleen gebruikelijk te zijn, maar is ook bijzonder verstandig. Uit nader onderzoek, dus voordat de voorlopige koopovereenkomst getekend wordt, kan een advocaat tal van complicaties onder de aandacht brengen, die nader overleg absoluut noodzakelijk maken om problemen te voorkomen.

Doet u zaken met een persoon of organisatie die (per abuis) zaken over het hoofd heeft gezien of bewust verzwijgt? Dan blijkt in de praktijk het nog niet zo makkelijk om financiële genoegdoening te vinden. Daar is inmiddels voldoende jurisprudentie over. U kunt alsnog uw gelijk halen via een beroep, hoger beroep of in cassatie gaan, waarbij per land de mogelijkheden en tijdsduur van de procedures sterk kunnen verschillen. Dit is wat u altijd wilt voorkomen.

Geen advocaat
Twee redenen die Mondi kan bedenken waarom geen advocaat wordt ingeschakeld in het buitenland bij een van uw grootste aankopen uit uw leven zijn:
  1. U bent te goed van vertrouwen;
  2. U wilt graag de kosten van de advocaat besparen, meestal één procent van de koopprijs met een minimum bedrag vanaf 1.500 euro.
Mondi is namens leden veel betrokken bij de aankoop van vastgoed in het buitenland. Altijd wordt hiervoor een onafhankelijke advocaat ingeschakeld en tot op heden zijn we enorm tevreden over de toegevoegde waarde van de betrokken advocaat. De puntjes worden op de ‘i’ gezet en onvolkomenheden worden uit de koopovereenkomst met wederzijds goedkeuren gecorrigeerd. Als een koop niet doorgaat, dan is daar altijd een hele goede reden voor. In bijna alle situaties volstaat een juridische QuickScan. Toch heel wat voordeliger, verstandig en goed!
 
Juridische begeleiding van A tot Z
Wensen leden, die beschikken over een Mondi lidmaatschap Premium, gebruik te maken van juridische begeleiding van A tot Z, dan maakt Mondi verbeterde prijsafspraken in het belang van haar leden.

Aanverwante artikelen
Opschortende of ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst
Reserverings- en koopovereenkomst woning buitenland
Besparen op deskundigheid bij aankoop woning


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 11-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten