HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Opschortende of ontbindende voorwaarden in koopovereenkomst

In België en Nederland zijn we gewend een ontbindende voorwaarden in de overeenkomst op te nemen bij de koop van een woning. Dit betekent dan dat de koop al gesloten is, maar indien de financiering niet tot stand komt de koop weer ontbonden mag worden zonder financiële gevolgen. Maar we kennen natuurlijk ook 'Onder voorbehoud van bouwkundige keuring, verkoop eigen woning of wijziging bestemmingsplan'.

In België en Nederland gaat de eigendom dan ook pas over op het moment dat de akte van levering wordt getekend. In Oostenrijk en vele andere landen nemen we een opschortende voorwaarde op. Dit houdt precies het omgekeerde in.

De koop wordt namelijk pas dan gesloten als de voorwaarde is vervuld, dus op het moment dat de financiering inderdaad wordt verstrekt. Hierdoor wordt voorkomen dat al eerder overdrachtsbelasting en andere kosten verschuldigd worden. Denk er daarom aan geen ontbindende voorwaarde voor financieringsvoorbehoud op te nemen, maar juist een opschortende voorwaarde.

Waar moeten contractspartijen op letten bij het formuleren van een voorbehoud?
Sanne Geldof is als advocaat werkzaam bij BASE Advocaten: “Een overeenkomst kan worden aangegaan onder opschortende voorwaarde of onder ontbindende voorwaarde. Bij een opschortende voorwaarde komt een overeenkomst pas tot stand, als aan die voorwaarde voldaan is. Bij bijvoorbeeld het financieringsvoorbehoud in een koopovereenkomst komt de overeenkomst pas tot stand op het moment dat de koper voldoende financiering heeft verkregen. Indien niet wordt voldaan aan de opschortende voorwaarde, komt er geen overeenkomst tot stand.

Bij een ontbindende voorwaarde daarentegen komt de overeenkomst wel tot stand, maar wordt de overeenkomst van rechtswege ontbonden als aan de ontbindende voorwaarde wordt voldaan. Stel in een koopovereenkomst is bepaald dat de overeenkomst wordt ontbonden indien de leverancier de machines niet binnen twee maanden levert. Er is dan wel een overeenkomst tot stand gekomen, maar deze wordt van rechtswege ontbonden indien de machines niet binnen twee maanden geleverd worden.

Het maakt dus verschil of een voorbehoud gekwalificeerd moet worden als ontbindende of opschortende voorwaarde. In het geval van een opschortende voorwaarde komt er nog geen overeenkomst tot stand, bij een ontbindende voorwaarde wel.”
Enkele voorbeelden
1. Onder voorbehoud van financiering
Deze voorwaarde is de meest voorkomende. Het geeft u extra tijd om de hypotheek rond te krijgen. Mocht dit niet voor een bepaalde datum lukken, dan kun u alsnog van de koop afzien. Het is wel van belang dat u dan van twee geldverstrekkers een schriftelijke afwijzing kunt overhandigen.

2. Onder voorbehoud van bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring vertelt u veel over de staat van de woning. De uitkomst van de keuring kan veel informatie geven over de noodzakelijke aanpassingen die gedaan moeten worden aan de woning. Bij dit voorbehoud kun u een maximaal bedrag aangeven. Wanneer de kosten boven het maximale aangegeven bedrag komen, dan kan dit reden zijn om opnieuw de onderhandelingen te starten of om van de koop af te zien.

3. Onder voorbehoud van verkoop eigen woning
Wanneer u een nieuwe woning hebt gevonden maar u eigen woning nog niet hebt verkocht, dan kun u dit als voorwaarde opnemen in het koopcontract. Dit houdt in dat u aangeeft dat de koop niet doorgaat, wanneer u eigen woning niet voor een bepaalde datum verkocht is. Deze voorwaarde brengt voor de verkopende partij veel onzekerheid met zich mee en wordt daarom ook niet heel vaak geaccepteerd als voorwaarde.

4. Onder voorbehoud van wijziging bestemmingsplan
U hebt jouw droomhuis gevonden. Met een flinke aanbouw voldoet het helemaal aan jouw eisen. U wilt de garage gaan ombouwen, zodat u daar u eigen bedrijf kunt gaan starten. Het kan zijn dat het bestemmingsplan aangepast moet worden om dit te kunnen realiseren. Wanneer u de woning enkel wilt na de aanpassingen, dan is het zinvol om wijziging van bestemmingsplan op te nemen in de voorwaarden. Wanneer u dan geen goedkeuring krijgt van de gemeente, zit u ook niet vast aan een woning die niet goed past bij jouw wensen en eisen.

Met het uitbrengen van een bod moet al duidelijk zijn onder welke ontbindende voorwaarden u het bod uitbrengt. Het is ook belangrijk om vooraf na te denken hoe u het bod gaat uitbrengen. Schriftelijk of liever telefonisch of mondeling. Neem altijd een deadline op bij een bieding.

Hulp nodig? Maak als lid van Mondi gebruik van aankoopbegeleiding met de garantie dat Mondi uitsluitend uit uw belang optreedt.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-04-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten