HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Opschortende of ontbindende voorwaarde in koopovereenkomst

In België en Nederland zijn we gewend een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst op te nemen bij de koop van een woning. Dit betekent dan dat de koop al gesloten is, maar indien de financiering niet tot stand komt de koop weer ontbonden mag worden zonder financiële gevolgen.

In België en Nederland gaat de eigendom dan ook pas over op het moment dat de akte van levering wordt getekend. In Oostenrijk en vele andere landen nemen we een opschortende voorwaarde op. Dit houdt precies het omgekeerde in.

De koop wordt namelijk pas dan gesloten als de voorwaarde is vervuld, dus op het moment dat de financiering inderdaad wordt verstrekt. Hierdoor wordt voorkomen dat al eerder overdrachtsbelasting en andere kosten verschuldigd worden. Denk er daarom aan geen ontbindende voorwaarde voor financieringsvoorbehoud op te nemen, maar juist een opschortende voorwaarde.

Waar moeten contractspartijen op letten bij het formuleren van een voorbehoud?
Sanne Geldof is als advocaat werkzaam bij BASE Advocaten: “Een overeenkomst kan worden aangegaan onder opschortende voorwaarde of onder ontbindende voorwaarde. Bij een opschortende voorwaarde komt een overeenkomst pas tot stand, als aan die voorwaarde voldaan is. Bij bijvoorbeeld het financieringsvoorbehoud in een koopovereenkomst komt de overeenkomst pas tot stand op het moment dat de koper voldoende financiering heeft verkregen. Indien niet wordt voldaan aan de opschortende voorwaarde, komt er geen overeenkomst tot stand.

Bij een ontbindende voorwaarde daarentegen komt de overeenkomst wel tot stand, maar wordt de overeenkomst van rechtswege ontbonden als aan de ontbindende voorwaarde wordt voldaan. Stel in een koopovereenkomst is bepaald dat de overeenkomst wordt ontbonden indien de leverancier de machines niet binnen twee maanden levert. Er is dan wel een overeenkomst tot stand gekomen, maar deze wordt van rechtswege ontbonden indien de machines niet binnen twee maanden geleverd worden.

Het maakt dus verschil of een voorbehoud gekwalificeerd moet worden als ontbindende of opschortende voorwaarde. In het geval van een opschortende voorwaarde komt er nog geen overeenkomst tot stand, bij een ontbindende voorwaarde wel.”

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 08-04-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten