HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Huis kopen in buitenland is maatwerk

Als aspirant-kopers zich nog in de oriëntatiefase bevinden, ligt de focus te veel op het aankopen van de woning zelf. Goed bedoelde tips van derden worden ter harte genomen, maar Mondi ontvangt relatief weinig vragen van leden of het advies ook klopt. De aankoop vergt natuurlijk veel aandacht en is ook een leuk onderdeel van het gehele koopproces, maar om succesvol een woning te kopen in het buitenland is deskundigheid van derden van essentieel belang voor, tijdens maar ook na de aankoop.

Het motief
  1. Aankoop tweede (t)huis;
  2. Vastgoed als belegging (Raadpleeg ook de publicatie: Aandachtspunten bij beleggen in vastgoed);
  3. Of gaat u emigreren en koopt vastgoed voor (semi)permanente bewoning.
Afhankelijk van de keuze zal het tijdstraject van oriëntatie tot aankoopbeslissing wezenlijk verschillen. Als belegger komt u sneller tot een beslissing op basis van voornamelijk rationele argumenten. Emigratie vereist de langste voorbereiding, waarbij de beheersing van een ‘vreemde taal’ een uitstekende investering is.

De financiering
Het is bijzonder verstandig om al tijdens de oriëntatiefase duidelijkheid te hebben over uw aankoopbudget, waarbij u ook rekening dient te houden met aanvullende kosten, de inventaris en eventuele onvoorziene omstandigheden. Als u een financiering nodig denkt te hebben, is het raadzaam om in dit stadium al uit te (laten) zoeken wat uw mogelijkheden zijn. Leden van Mondi kunnen kosteloos gebruik maken van de haalbaarheidstoets voor de financiering van een woning in het buitenland via de rekenboxmodule, waarbij de cijfers vrijblijvend worden beoordeeld door een gekwalificeerde hypotheekadviseur.

De oriëntatiefase
Er zijn mensen die alles zelf uitzoeken om kosten te besparen. Dat is echt een verkeerd uitgangspunt. Het gaat erom dat de juiste keuzes worden gemaakt zonder meer te betalen dan noodzakelijk. Als we het hebben over onder andere gekwalificeerde makelaars, fiscalisten, advocaten, erfrechtspecialisten en hypotheekadviseurs dan hebben zij zoveel toegevoegde waarde dat zij uw geld meer dan waard zijn. Let op: we leggen hier wel de nadruk op gekwalificeerde deskundigen en niet iemand die pretendeert deskundig te zijn. Natuurlijk zijn er ook advocaten die er belang bij hebben om een langdurige relatie met cliënten aan te gaan of diensten outsourcen. Die mag u wat Mondi betreft links laten liggen. Het advies van Mondi is om niet te besparen op deskundigheid. Indien gewenst kan Mondi namens haar Premium leden verbeterde prijsafspraken maken.
De makelaar wordt in principe altijd betaald door de verkopende partij, uitgezonderd landen waar de makelaar zowel door kopende als verkopende partij betaald dient te worden. Zodra u weet in welk land en regio u zich wenst te oriënteren, is het verstandig om u te laten begeleiden door een deskundige makelaar die ook daadwerkelijk uitstekend bekend is met de taal, regio, cultuur en lokale gewoontes.

Keuze voor een makelaar
Stel uzelf altijd de vraag wie er belang bij hebben dat u een (tweede) woning aanschaft. Het gaat per slot van rekening om een aanzienlijke aankoopprijs, waar u meestal lang voor hebt moeten werken en sparen. Voor Mondi is het nog steeds onbegrijpelijk dat aspirant-kopers een onervaren en ondeskundige makelaar inschakelen voor de aankoop van een woning in het buitenland, zonder dat we de vastgoedbemiddelaar per definitie te kort willen doen als het gaat om integriteit.
Niemand kiest bewust voor een malafide makelaar of projectontwikkelaar, maar het is niet voor niets dat sinds 2005 nog steeds de meest gestelde vraag van leden aan Mondi is of een makelaar of projectontwikkelaar betrouwbaar is. Een gekwalificeerde makelaar die jarenlang heeft geïnvesteerd in kennis, ervaren is en een mooie reputatie heeft opgebouwd, zal u niet snel een (deels) illegale woning aanbieden of u met de eerste de beste projectontwikkelaar in contact brengen die de makelaar een hoge commissie betaalt bij een transactie. Dan hebben we het nog niet eens over alle (verkoop)trucjes die we als belangenorganisatie in de loop der jaren voorbij hebben zien komen. Tja, als mensen iets heel graag willen, worden ze soms goedgelovig. Naïviteit kan afgestraft worden zonder dat men dat in de gaten heeft.

Fiscaliteiten
In de praktijk wordt veel te weinig nagedacht over alle fiscale aspecten die een rol spelen bij de aankoop van vastgoed in het buitenland. Beleggers zien fiscale voordelen over het hoofd. Ondernemers kopen te vaak vanuit hun holding of beheermaatschappij zonder (voldoende) op de hoogte te zijn van misschien wel betere alternatieven. Aspirant-kopers laten zich adviseren door ondeskundigen zoals belastingadviseurs die niet bekend zijn met de fiscaliteiten in het land waarin uiteindelijk vastgoed aangeschaft gaat worden.

En wie denkt er aan later?
Precies, het is verstandig om een nalatenschap vooraf goed te regelen in plaats van dat u uw dierbaren onvermijdelijk blootstelt aan een rouwperiode, waarin allerlei complexe belastingtechnische zaken geregeld dienen te worden zoals erfbelasting en uw nalatenschap. Zeker als het gaat om vermogensbestanddelen in het buitenland. Als een voorbeeld tot de verbeelding spreekt dan is het wel de publicatie Ongehuwd een huis in Spanje. De consequenties voor het betalen van Spaanse erfbelasting zijn in dit voorbeeld bizar tussen wel of niet gehuwd zijn en wel of niet resident zijn in Spanje: grootste verschil plus 2.874 procent. Dan ga je hier toch over nadenken en er naar handelen. Zelfs de mensen die principieel tegen het huwelijk zijn.

Juridische aspecten
De grootste denkfout die men kan maken bij de aankoop van vastgoed in het buitenland is dat alles allemaal wel zal kloppen. Uw gevoel bij de makelaar is goed en u hebt altijd de notaris nog die de belangrijkste aspecten voor het transport van de woning controleert.
Helaas, de rol van de notaris in het buitenland kan wezenlijk verschillen met de rol zoals u die in België en Nederland gewend bent. Laat de feiten checken voordat u naar de notaris gaat om vervelende consequenties te voorkomen.
  1. Van wie koopt u daadwerkelijk;
  2. Wat koopt u daadwerkelijk;
  3. Welke addertjes zitten onder het gras.
Niemand wil de eigenaar worden van een (deels) illegale woning en niemand wil een woning kopen waarbij achteraf blijkt dat er nog een hypotheek op rust die niet is doorgehaald bij de notaris. Mondi kan ontelbaar veel voorbeelden aanhalen, maar het is vooral onze doelstelling om leden preventief te informeren. Bespaar niet op deskundigheid. Maak als lid van Mondi gebruik van een juridische QuickScan van de (voorlopige) koopovereenkomst voordat u tekent of schakel Mondi in voor contact met een gekwalificeerde advocaat of jurist.

Mondi hoopt dat u proactief gebruik maakt van de mogelijkheden die het lidmaatschap biedt om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen als u een woning koopt in het buitenland. U kunt in collectief belang onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit of verkoop van vastgoed in de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van het landendossier van uw keuze. U dient hiervoor als lid in te loggen met uw e-mailadres en wachtwoord.

Persoonlijk advies nodig?
Maak gebruik van de diensten die Mondi aanbiedt of als u beschikt over een Mondi lidmaatschap Premium, leg dan uw casus voor via het contactformulier.
 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 11-11-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten