HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Ongehuwd een huis in Spanje

Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom mensen juist wel of juist niet in het huwelijksbootje stappen. Maar koopt u bijvoorbeeld een huis in Spanje, dan gooien veel ongehuwden zelfs hun principes om niet te trouwen overboord. Waarom? De Spaanse erfbelasting. En deze constatering geldt echt niet alleen voor Spanje.

Casus erfbelasting:
Alsnog trouwen of inschrijven in samenwonersregister

Mr. Judy Tromp “In verband met de hoge erfbelasting die u als samenwoners verschuldigd zal zijn in Spanje bij overlijden van een van u beiden, heb ik u aangeraden om met elkaar in het huwelijk te treden. Dit scheelt erg veel Spaanse erfbelasting, omdat samenwoners in beginsel fiscaal als ‘vreemden’ van elkaar worden gezien in de comunidad Valencia en daarom geen vrijstelling voor de heffing van Spaanse erfbelasting ontvangen en worden belast tegen het hoogste tarief. Zolang u als erfgenaam geen resident bent in Spanje zal enkel het door u geërfde Spaanse vermogen belast worden met Spaanse erfbelasting, maar deze zal dan zeer hoog zijn, veroorzaakt door het feit dat u niet gehuwd bent. U heeft echter beiden aangegeven niet met elkaar in het huwelijk te willen treden.

Als u wél gaat resideren in de comunidad Valencia, Spanje zal u zich in kunnen laten schrijven in een speciaal register: het Pareja de Hecho. In dit register kunt u zich enkel laten inschrijven als één van u beiden resident is in de comunidad Valencia. Gevolg van inschrijving in dit register is dat u dezelfde vrijstellingen en tarieven als gehuwden zal ontvangen in Valencia, waardoor de door Spanje te heffen erfbelasting een stuk lager wordt. Wel zal - omdat u in Spanje resideert – het door u geërfde wereldvermogen worden belast met Spaanse erfbelasting en dus niet alleen het Spaanse vermogen. Aan tafel heb ik echter voor u uitgerekend dat de erfbelasting in Spanje in geval van residentie mét een inschrijving in het Pareja de Hecho nog steeds vele malen lager zal zijn dan de Spaanse erfbelasting als u niet-resident bent in Spanje en u ongehuwd blijft.

Ik ga bij onderstaande berekeningen uit van een totaal belastbaar vermogen van de overledene van 435.000 euro. Spaans vermogen 200.000 euro (helft van woning in Spanje met waarde van 400.000 euro).

Voor Nederland is er sprake van een vrijstelling voor een echtgenoot of partner (met samenlevingscontract) van 643.194 euro (2018). Op deze vrijstelling vindt pensioenimputatie plaats: het bedrag aan vrijstelling wordt verlaagd met de helft van de waarde van de aanspraak op partnerpensioen/lijfrente uitkeringen. De waarde is afhankelijk van de leeftijd van de langstlevende op het moment van overlijden van de eerste van u beiden. De lijfrente uitkeringen zelf worden niet met erfbelasting belast. In Nederland wordt het wereldvermogen van de overledene met erfbelasting belast. Als u meer dan tien jaar weg bent uit Nederland zal Nederland geen erfbelasting meer heffen.

In Valencia, Spanje heeft een echtgenoot 100.000 euro vrijstelling en daarnaast een korting van 50 procent op het te betalen bedrag aan erfbelasting (2018). Samenwonende partners hebben geen vrijstelling en worden tegen een twee keer zo hoog tarief belast. Als u resident bent in Spanje wordt het wereldvermogen van de overledene met Spaans vermogen belast. Als u geen resident bent in Spanje wordt alleen het Spaanse vermogen met Spaanse erfbelasting belast.

Ik zet hieronder de Spaanse erfbelasting in de diverse situaties op een rijtje*:
  • Ongehuwd en geen resident in Spanje: ongeveer 66.500 euro aan Spaanse erfbelasting
  • Ongehuwd en wel resident in Spanje: ongeveer 194.000 euro aan Spaanse erfbelasting
  • Gehuwd en geen resident in Spanje: ongeveer 6.750 euro aan Spaanse erfbelasting
  • Gehuwd of ingeschreven in het Pareja de Hecho en wel resident in Spanje: ongeveer 35.000 euro aan Spaanse erfbelasting”
Oproep Mondi
Bent u van plan om een woning te kopen of bezit u vastgoed in het buitenland?
Laat u dan goed voorlichten over de consequenties met betrekking tot de erfbelasting en uw nalatenschap.
U kunt uw persoonlijke situatie op vertrouwelijke basis als premium lid voorleggen aan Mondi via het contactformulier.

Dan ontvangt u vrijblijvend advies van een deskundige met relevante aandachtspunten.
Uw privacy blijft gewaarborgd.
Mr. Judy Tromp is als notaris werkzaam bij Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen en gespecialiseerd in het adviseren van cliënten met bezit of woonachtig in Spanje op het gebied van testamenten en nalatenschapsafwikkeling. Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen heeft naast het kantoor in Lelystad ook twee vestigingen in Spanje, in Marbella (Costa del Sol) en in l’Albir (Costa Blanca).

* Aan de door Hak & Rein Vos juridisch adviseurs en notarissen gemaakte berekeningen kunnen geen rechten worden ontleend. 

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door mr. J.T. Tromp
Datum: 20-06-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten