HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Een hypotheek voor uw (tweede) woning in Spanje

In Nederland en België zijn de hypotheekrentes van de banken bekend als u op een willekeurig tijdstip online een inventarisatie maakt. Daardoor is het heel gemakkelijk om de rentes met elkaar te vergelijken. Maar de bank met de laagste rente is niet per definitie de beste hypotheekverstrekker. Er komt zoveel meer bij kijken. Vergelijk het met een contract dat er op het eerste gezicht goed uitziet, totdat u begrijpt wat er in de kleine lettertjes staat. Hier gaan we in deze publicatie dieper op in.

Veel mensen die een woning kopen in Spanje, regelen de hypotheek zelf of met een makelaar. Als u tijd heeft is het mogelijk zelf te shoppen bij de verschillende banken en uw persoonlijke en financiële situatie uit te leggen. Houdt er rekening mee dat niet alle banken hypotheken aan buitenlanders verschaffen dus het is goed hier rekening mee te houden. Om de financiering te beoordelen zult u een vertaling dienen aan te leveren van de benodigde documenten.

Het rechtstreeks benaderen van een Spaanse bank kan ingewikkeld zin vanwege onder andere de taalbarrière en het complexe aanvraagproces. Geregeld behandelen wij cases van aspirant-kopers die zelf een bank hebben bezocht en daarna van een koude kermis zijn thuisgekomen. Na maandenlang vergeefs wachten op een uitkomst van de hypotheekverstrekker kregen ze een negatieve uitkomst. Dit was vaak te wijten aan onwetendheid van de banken hoe bijvoorbeeld een inkomen uit box 3 of uit een holdingstructuur te interpreteren. Eenmaal door ons behandeld waren deze aanvragen binnen enkele weken helemaal rond en kon er getekend worden bij de notaris. Mét het maximale hypotheekbedrag, de beste rentetarieven, zonder de dure vertalingen en zonder onnodige nevenproducten.

Tegenwoordig mogen de kredietverstrekkers niet meer verplichten om dure verzekeringen af te sluiten. Toch is het wel aan te raden deze het eerste jaar te nemen om zo de rente zo laag mogelijk te houden. Daarna mogen de verzekeringen elders worden ondergebracht.

Zou u de financiering laten verlopen via een erkend hypotheekadviseur dan kunt u rekenen op:
  • De bemiddelingskosten van een onafhankelijke hypotheekadviseur. Bij WeCare Mortgages liggen deze op 1.800 euro voor iemand in loondienst van een derde en vanaf 2.000 euro voor een zelfstandig ondernemer.
  • Een flinke tijdsbesparing. U hoeft zelf niet in Spanje te zijn en uw adviseur maakt een voorselectie voor de juiste hypotheekverstrekker uit de verschillende aanbieders.
  • Een besparing op de vertaalkosten. De hypotheekadviseur maakt de vertaalslag naar de bank van alle noodzakelijke documenten.
  • Een snelle aanbieding van de bank: daar een hypotheekadviseur exact weet hoe een dossier moeten worden aanleveren bij de banken en de banken hun werkwijze kennen ontvangen zij snel een hypotheekofferte.
  • Zij letten op de kleine lettertjes en randvoorwaarden in het belang van de klant.
  • Voordeliger uit te zijn met hulp van de hypotheekadviseur: zij kunnen betere rentes en condities bedingen dan wanneer u zelf naar de bank zou gaan. Uw adviseur berekent exact wat de maandlasten worden. Uw hypotheekadviseur zoekt de hypotheek waarmee u op de lange duur een flinke duit mee zal besparen.
    Praktijkervaring Mondi: Met zelf shoppen bij een Spaanse bank kunt u tot enkele tienden van procentpunten duurder uit zijn. Dat scheelt dan toch weer al snel duizenden euro's aan extra renteaflossing over de looptijd van de hypotheek [voorbeeld: 0,2% over € 250.000 met looptijd van 15jr. = € 3.789,58]
  • Het op voorhand weten of een financiering überhaupt haalbaar is. Het is belangrijk om te weten wat de financiële mogelijkheden zijn voordat de aspirant-kopers zich op de huizenmarkt gaan oriënteren. Dan kan men uiteindelijk veel slagvaardiger toeslaan en rekent men zichzelf niet ten onrechte rijk. Weet wat men kan lenen in Spanje alvorens op huizenjacht te gaan. Dit bespaart de koper tijd maar ook de makelaar. Als mensen een huis op het oog hebben begint het al met een aanbetaling om de woning van de markt te krijgen. Als men dan de financiering niet rond krijgt zijn ze deze betaling (kan toch ook behoorlijk oplopen vanaf 3.000 euro tot tienduizenden euro’s) meestal kwijt. Laat daarom een Hypotheek Check uitvoeren. Met de uitkomst van deze haalbaarheidstoets weet men exact waar men aan toe is, wat de maximale financiering is, wat de maandlasten zijn en de kosten koper.
Dit artikel is geschreven door Martin Faessen Mendiela, hypotheekspecialist Spanje, verbonden aan WeCare Mortgages.
Hypotheekwet Spanje
Hypotheekadviseurs moeten voldoen aan de eisen van de Wet op het financieel toezicht (Ley 5/2019, de 15 de marzo, reguladora de los Contratos de Crédito Inmobiliario (LCCI)). Deze wet, die consumentenbescherming als doel heeft, borgt onder andere de vakbekwaamheid, financiële zekerheid en een helder en passend financieel advies. Belgische en Nederlandse huizenkopers die zich oriënteren op Spaanse hypotheken kunnen hypotheekadviseurs of -bemiddelaars vragen naar deze certificering ter waarborging van de advieskwaliteit.
Raadpleeg de publicatie Nieuwe hypotheekwet Spanje

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Haalbaarheidstoets financiering woning buitenland 
Leden van Mondi kunnen gratis gebruik maken van de haalbaarheidstoets voor de financiering van een woning in het buitenland via de rekenboxmodule. Deze service wordt voor mensen die nog geen lid zijn tegen een zeer gereduceerd tarief aangeboden. Om een serieus beeld te krijgen van de financiële mogelijkheden met betrekking tot de aanschaf van een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland, is het noodzakelijk het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Vervolgens worden uw gegevens verwerkt door een deskundige. Dit is maatwerk. Uw vertrouwelijke gegevens worden met de grootst mogelijke integriteit behandeld. U bestelt de dienst Hypotheek haalbaarheidstoets en na betaling ontvangt u een link naar de rekenboxmodule.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Martin Faessen Mendiela
Datum: 27-03-2021

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten