HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

De tien geboden; een kleine maar essentiële opfriscursus

Een huis kopen in het buitenland is geen alledaagse bezigheid, daarom geven we graag enkele tips hoe hoofdpijn te voorkomen

                                                                                                                                                    maart 2011 | tip van de maand
Voor het succesvol kopen van een huis in het buitenland
 
Een huis kopen in het buitenland is geen alledaagse bezigheid. Nog steeds komt het voor dat mensen impulsief een handtekening onder een contract zetten. Niet altijd even slim. Om succesvol te kopen in het buitenland geven wij u de volgende 10 overwegingen:

01 | Neem de tijd
Het lijkt een vanzelfsprekendheid, maar het komt nog steeds voor dat mensen in een opwelling een huis kopen in de streek waar ze zojuist op vakantie zijn. Een verstandige aankoop wordt echter voorafgegaan door een gedegen oriëntatie en dat kost tijd. Zorg ervoor dat u een weloverwogen beslissing maakt.

02 | Bespaar niet op deskundigheid Het is belangrijk om nooit te besparen op deskundigheid. Wat u ook verteld wordt en hoe betrouwbaar een aanbieder ook lijkt, schakel een advocaat in die uw koopcontract vooraf controleert. U hoeft niet wantrouwig te worden, maar u moet zeker niet afgaan op iemands blauwe ogen. Uiteraard kost u dit geld, maar zie het als een investering in uw toekomst. Het inschakelen van b.v. een fiscalist kan u op de langer termijn juist geld opleveren.

03 | Stel duidelijke doelen
Heel belangrijk is dat u voor uzelf helder heeft wat uw wensen zijn. Zoekt u een huis voor recreatie, voor permanent verblijf of ziet u de aanschaf puur als investering? Er zijn belangrijke (fiscale) verschillen tussen emigreren en het aanschaffen van een tweede huis. Bij de aanvang van uw zoektocht is het handig om helder te hebben wat u van uw nieuwe huis verwacht. Wanneer de woning bestemd is voor privégebruik (permanent of recreatief) dan zijn de persoonlijke wensen van belang. Zoekt u een woning als investering, dan is het belangrijk dat het bijvoorbeeld gaat om een woning op een toeristische locatie waar mensen willen huren.

04 | Bepaal uw budget
Het is belangrijk dat u voor uzelf een berekening maakt hoeveel u maximaal te besteden heeft. Ken uw budget. Moet u geld lenen breng dan ook de kosten van de hypotheek in kaart. Voor een huis in het buitenland wordt vrijwel nooit een volledige hypotheek verstrekt. Daar komt bij dat banken momenteel een stuk voorzichtiger zijn. De kredietcrisis is immers mede ontstaan door hypotheken die verstrekt werden aan mensen die hun verplichtingen niet na konden komen.

05 | Denk goed na over het soort huis
Belangrijk is ook de keuze voor de soort woning. Wordt het een nieuw te bouwen woning, een appartement dat net is opgeleverd, of gaat de voorkeur uit naar een karakteristiek ouder huis? Moet de woning in perfecte staat zijn of is (veel of weinig) achterstallig onderhoud geen probleem? Indien het huis verbouwd moet worden, kijk dan goed naar de mogelijke kosten, de tijdsinvestering en wat u moet uitbesteden. Heeft de woning veel grond, wees er dan op bedacht dat die grond ook onderhouden moet worden! Pas bij bestaande huizen in het algemeen op voor verborgen gebreken. Met name bij een huis ouder dan tien jaar is het verstandig om een bouwkundig rapport op te laten stellen. Afhankelijk van het land waar u wenst te kopen, kan dit ook opgaan voor huizen ouder dan vijf jaar. Controleer ook het bestemmingsplan en eventueel of de woning op een monumentenlijst staat.

06 | Kies een professionele makelaar
Wat zijn de voorschriften voor het kopen van onroerend goed in het land waar de tweede woning staat en wat voor woning moet het worden? Een goede makelaar weet wat de regels in dat land zijn. Hij kan begeleiden bij het verzamelen en invullen van de benodigde papieren en de aanvragen verzorgen van aansluiting op de nutsvoorzieningen. Zeker in het buitenland, waar u toch minder goed de weg weet, bent u afhankelijk van de deskundigheid van een makelaar. Informeer ook goed naar zijn reputatie, bijvoorbeeld bij belangenorganisatie Mondi.

07 | Verblijf ter plekke
Waarschijnlijk begint de oriëntatie in het favoriete vakantieland. Heeft u een keuze gemaakt voor een land en regio, verblijf er dan eerst wat langer en het liefst ook buiten het hoogseizoen. Zo weet u zeker dat het niet tegenvalt als u de overstap maakt. Verblijf er ook eens in de winter als de zon niet meer schijnt.

08 | Voorzieningen en bereikbaarheid
Wees praktisch. Hoe zit het bijvoorbeeld met de sociale voorzieningen in de regio waar u wilt wonen? Niet alleen uitgaansmogelijkheden en winkels zijn belangrijk, maar ook de aanwezigheid en bereikbaarheid van ziekenhuizen en het openbaar vervoer spelen een rol. Gaat u emigreren, bekijk dan ook hoe de arbeidsmarkt in uw woonland is en hoe daar omgegaan wordt met emigranten.

09 | Controleer het eigendom
Bent u serieus geïnteresseerd in een object en wilt u overgaan tot koop, dan is het eerste wat u moet doen het kadaster (en/of onroerendgoedregister) raadplegen. Dit is een onderzoek dat u eigenlijk in ieder land moet (laten) doen. In het kadaster komt u onder andere te weten wie de eigenaar van de grond is, wat de exacte afmetingen zijn, of er schulden of beperkte rechten rusten op het onroerend goed en of aan alle belastingen voldaan is.

10 | Denk vooruit
Wat zijn de plannen voor de lange termijn? In welk land moet het hoofdverblijf gevestigd zijn? Is het de bedoeling om in het nieuwe woonland te gaan wonen, moet de mogelijkheid blijven bestaan om later terug te keren, of is het juist de bedoeling er later te gaan wonen? Daarnaast zijn de regels bij overlijden en scheiden in het land waar het tweede huis zich bevindt soms anders. Estate planning kan uit fiscaal oogpunt een noodzaak zijn. Het is dus nodig deskundig advies in te winnen.

Vorige tips van de maand:
2011: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2010: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2009: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december
2008: januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december


Mondi is een onafhankelijke belangenorganisatie die opkomt voor de collectieve belangen van haar leden en die hen voorziet van preventieve informatie om succesvol een woning in het buitenland aan te schaffen. Met een lidmaatschap van Mondi kunt u onbeperkt vragen stellen over alles wat te maken heeft met de aanschaf en bezit van buitenlands vastgoed. De investering hebt u zo terugverdiend. Met Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de meest relevante ontwikkelingen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 02-03-2011

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten