HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Antikraakbeleid tweede woning Spanje

Een groot probleem in Spanje zijn de ocupas. Ocupas zijn mensen die zonder toestemming van de eigenaar een woning binnendringen en er gaan wonen. We noemen deze mensen in Nederland krakers. Als u kunt aantonen dat een kraker nog geen 24 uur bezit van uw woning heeft, dan zal de politie de kraker uit uw woning zetten. Als de kraker al meer dan 24 uur in uw woning zit, dan kunt u de kraker enkel uit uw woning laten zetten met een bevel van de rechter. En zo’n juridische procedure kost tijd en geld.

Om te zorgen dat u niet wordt verrast door een kraker adviseren wij u een alarm te nemen, maar ook geregeld uw woning te (laten) controleren. De kraker kan namelijk uw alarm voor binnenkomst onklaar maken. Kijk ook eens naar uw sleutels. Hoeveel sleutels zijn er in omloop bij vrienden, schoonmakers, onderhoudsmensen, glazenwassers et cetera? Het kan geen kwaad om een keer al uw sloten te vervangen.

Dit artikel is al eerder gepubliceerd op 14 juni 2019 en tot stand gekomen met medewerking van Barbara Ingenbleek, partner van Euro Economics.
Volgens de advocaat Martijn Bressers is een civielrechtelijke uitzettingsprocedure via de rechter sneller en effectiever dan aangifte te doen bij de politie. De kans is groot dat je wordt weggestuurd. Neem nooit het heft in eigen hand, want voordat men het weet, belandt de juridisch eigenaar van de gekraakte woning zelf in de cel.
Opmerking Mondi
Helemaal mee eens. We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn zonder eigenaren van een tweede woning de stuipen op het lijf te willen jagen.

Slimme deurbel
Een goede tip is het aanschaffen van een slimme deurbel. Deze bel beschikt over een camera met bewegingssensoren. U ontvangt direct een melding als er beweging wordt gedetecteerd binnen een in te stellen zone. Via een HD-video ziet, hoort en spreekt u met bezoekers die voor uw deur staan, ongeacht waar u ook bent. Dankzij directe meldingen op uw smartphone en de mogelijkheid tot een tweerichtingsgesprek, kunt u de bezoeker aanspreken vanaf uw smartphone, tablet en PC.

Lange termijn verhuur
Naast de waarschuwing tegen krakers dienen eigenaren van een tweede woning in Spanje zich er ook van bewust te zijn dat men een deugdelijk contract afsluit als men voor lange termijn verhuurt. Mondi beschikt over talloze dossiers over voorvallen van verhuurders, die na jarenlange procedures huurders niet uit hun eigen woning krijgen, omdat ze destijds geen goede schriftelijke afspraken hebben gemaakt. Als dergelijke zaken niet op orde zijn, is de woning ook onverkoopbaar.

Raadpleeg ook de publicatie Sleutel (tweede) woning in vertrouwde handen.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Barbara Ingenbleek
Datum: 09-07-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten