HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Advies bezichtigingsreis tweede woning

Dat de interesse voor een tweede woning in het buitenland groot is, blijkt wel uit de vele bezichtigings- en inspectiereizen die dit najaar plaatsvinden. Reist u nog af naar het buitenland met de intentie om tot aanschaf van een (tweede) huis over te gaan of om u te oriënteren, dan geeft Mondi u als belangenorganisatie graag nog wat tips mee.

Het nuttige en het aangename combineren
Een woning is één van de meest kostbare zaken die u in uw leven aanschaft. Als u echt van plan bent om een woning aan te kopen, zorg dan dat u zich goed voorbereidt en neem hier ook echt de tijd voor. De meeste inspectie- en bezichtigingsreizen met begeleiding van een makelaar duren twee of drie dagen. Sommige makelaars willen u zoveel mogelijk laten zien en voordat u het weet bent u met een enorme inspanning bezig. Het is juist zo belangrijk dat u zich relaxed en prettig voelt. Laat u dus niet opjagen. Waar u uiteindelijk ook gaat kopen, u dient zich in uw (tweede) woning vooral ook thuis te kunnen voelen. Dus oriënteren, ook buiten het toeristische seizoen, is alleen maar verstandig.

Inlezen
Schaf altijd een onroerend goed handboek van Guide Lines aan. U bent zich dan veel meer bewust van het proces, voor, tijdens en na de aankoop en alle facetten die hier (in)direct mee te maken hebben. Let op: door het veranderen van wetten en regels, kan informatie weer achterhaald zijn. Gebruik het boek als leidraad, maar raadpleeg altijd een deskundige of leg uw vragen als lid voor aan Mondi via de vraag- en antwoordmodule onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Op eigen houtje of professionele begeleiding van een makelaar
Helaas zijn er nog veel mensen die denken dat ze zonder deskundige makelaar in het buitenland succesvol een (tweede) woning kunnen kopen, al is het alleen maar om de hoge commissiekosten voor de bemiddelaar te kunnen besparen. Goedkoop is duurkoop blijkt achteraf maar al te vaak in de praktijk.

Allereerst wordt de makelaar altijd betaald door de verkopende partij, mits niet anders is overeengekomen en enkele landen uitgezonderd waar zowel de koper als verkoper aan de makelaar betalen. Datzelfde geldt bij aankoop in een nieuwbouwproject. Het uitsluiten van een makelaar betekent niet per definitie dat een aspirant-koper zich in een betere onderhandelingspositie manoeuvreert. De aspirant-koper beschikt niet over de kennis en ervaring die een gekwalificeerde makelaar wel heeft. Volgens Mondi heeft het merendeel van de aanbieders van buitenlands vastgoed weinig toegevoegde waarde, dus is het zorgvuldig selecteren van een makelaar uitermate belangrijk. Een makelaar dient zich aan de wet- en regelgeving te houden, maar vooral ook over een gezonde dossis kennis, ervaring en een gte beschikken. In uitzonderlijke situaties kunt u op eigen houtje handelen, maar nooit zonder deskundige begeleiding van bijvoorbeeld een onafhankelijke advocaat of een juridische QuickScan van de (voorlopige) koopovereenkomst.

Maak voordat u een bezichtingsreis boekt een keuze voor een makelaar in plaats van met een vijftal verschillende makelaars ter plaatse af te spreken. Alle voorbereidende werkzaamheden van een makelaar, die actief is in het buitenland, zijn niet te vergelijken met de handelingen een bemiddelaar in België of Nederland. In laatst vermelde landen is bijna altijd sprake van exclusiviteit van de woning die in portefeuille is in tegenstelling tot het buitenland. Geef de makelaar ook de kans om tot een transactie te komen. Dus als u vijf makelaars inschakelt, zijn er vier voor niets aan het werk. U zou zelf toch niet willen dat misbruik van u wordt gemaakt? Doe dat dan ook niet met een ander. Als iedereen elkaar met meer respect behandelt, dan zal het gehele oriëntatie- en aankooptraject nog plezieriger worden.

Wie selecteert de woningen om te bezichtigen?
Niets is leuker om internet af te struinen om op zoek te gaan naar die ideale woning. Maar een mooi plaatje en een fraaie omschrijving van de woning zegt nog niets of de woning ook daadwerkelijk voldoet aan uw behoeften. Het zoeken en vinden van uw woning is maatwerk. Nu kunt u zelf gaan zoeken en allerlei links naar een makelaar toesturen, maar verstandiger is om eerst de makelaar zelf zijn huiswerk te laten doen en met aanbevelingen te laten komen. De gekwalificeerde makelaar kent de regio op zijn duimpje dus als u zich eerst heeft verdiept in welke regio u zich echt thuis zou kunnen voelen, laat dan vervolgens de makelaar zijn werk doen. De makelaar zal een gevarieerd programma opstellen, waarbij meer komt kijken dan alleen het bezichtigen van vastgoedobjecten. Hebt u te maken met een makelaar op afstand en die dus geen kantoor in de omgeving van uw favoriete regio heeft, besef dat u dan niet per definitie informatie ontvangt uit eerste hand. Aan een leadgenerator hebt u niet zoveel.

Uitbrengen van een bod
Het bieden op een woning moet zorgvuldig gebeuren. Laat de makelaar voorrekenen wat een marktconforme prijs is (dit kan een makelaar met kennis van zaken) en besef hierbij dat de makelaar niet per se uit uw belang handelt. Wilt u een second opinion, schakel dan voor het uitbrengen van een bod een onafhankelijk taxateur in of regel dit als lid via Mondi. Let op dat de wettelijke bedenktijd en voorbehouden zoals u in België en Nederland gewend bent, niet (altijd) opgaan in het buitenland. Leden van Mondi kunnen ook gebruik maken van aankoopbegeleiding. Die kosten verdient u ruim terug als Mondi namens u het initiatief neemt voor de onderhandelings- en aankoopfase. In tegenstelling tot een makelaar ontvangt Mondi nooit een fee of commissie van derden. Bijkomende voordeel is dat Mondi zal proberen de druk bij u weg te halen, want stress is een slechte raadgever.

Een koopovereenkomst tekenen
Rob Smulders: “In 2001 werd ik met een journalist van de Telegraaf uitgenodigd om te ervaren hoe zo’n bezichtigingsreis naar een Spaans project ‘Lomas de Campoamor’ nou precies werkte. We volgden drie koppels vanaf Schiphol tijdens zo’n driedaagse bezichtigingsreis. Met stomheid geslagen, constateerde ik dat twee van de drie koppels de eerste avond al tot aankoop van appartementen overgingen door het tekenen van een koopovereenkomst. Het derde echtpaar kocht een dag later. Later bleek dat 90 procent van de mensen die een bezichtigingsreis had geboekt uiteindelijk kocht, waarvan het merendeel direct ter plaatse. Men kocht één appartement of villa voor zichzelf en meestal één of meerdere objecten als belegging. Bizar vond ik dat toen.

Honderden projecten heb ik sinds die tijd bezocht in tientallen landen. Dezelfde ervaringen heb ik ook gehad op de Kaapverdische eilanden, in Turkije en Dubai. Een groot aantal mensen hebben hier enorm veel geld aan verdiend, maar nog meer mensen hebben geld verloren, omdat de markt inmiddels al verzadigd of op zijn retour was. Ook in bijvoorbeeld Oostenrijk heb ik aan bezichtigingsreizen deelgenomen, maar daar heb ik nog nooit meegemaakt dat mensen direct tot aankoop tijdens de reis overgingen. Nee, eerst thuis alles nog eens rustig bestuderen, voordat die weloverwogen aankoopbeslissing genomen kan worden met bij voorkeur hulp van een advocaat die het groene licht geeft om tot aanschaf over te gaan. Dat is wijsheid.”

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-09-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten