HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Welkom in het land van Zeus

Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden.

"Dromen van een huisje onder zon: ik geloof dat veel Nederlanders dat doen. Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden. De ervaringen die ze hebben opgedaan in veertien jaar willen ze graag via Mondi delen. Hun verhaal wordt verdeeld in zes delen.

 Deel 2
"Er is heel veel te vinden op internet en er staan volop filmpjes op You Tube. Om ons te oriënteren op het gebied binnen de Peleponnesos, waar onze interesse om iets te kopen naar uitging, hebben we beelden op internet bekeken. We kregen een positieve indruk en het gebied leek ons erg mooi. Vooral van de gebieden rondom de badplaatsen Stoupa en Finikounda waren we gecharmeerd.

Uitzicht op de berg Targets met nog besneeuwde toppen
Onze buren
Prijzen onder de stichtingskosten
De makelaars Chris en Mary O’Connors beheren een portefeuille in het gebied rondom Stoupa en Joop en Bea Derksen richten zich meer op het gebied rondom Finikounda. Medio december hebben we oriëntatiegesprekken gevoerd met Joop en Chris. Op advies van hen planden we een reis in het voorjaar, medio april 2012. Vooraf hebben we ons budget en een aantal criteria vastgesteld, zoals vraagprijs, aantal vierkante meters, aantal slaapkamers, ligging, bereikbaarheid et cetera. Ook hebben we kengetallen opgevraagd van bouwkosten per vierkante meter en kosten van bouwgrond. Uit de losse pols konden we zo een prijs berekenen van de stichtingskosten. Vergeleken met de vraagprijs van verschillende woningen zagen we tot onze verrassing dat sommige huizen ver onder hun stichtingskosten werden verkocht.

Lijstje
Maar al surfend op internet kwamen we een zeekavel tegen, in een klein dorpje vlakbij Koroni. Een half uurtje rijden vanaf Kalamata, stad van rond de 60.000 inwoners. De foto’s van de kavel pasten precies in onze gedachte van hoe ons plekje eruit zou moeten zien. Het toeval wilde dat Joop Derksen de kavel in zijn portefeuille had. Wij aarzelden niet en belden direct Joop op. Er werd vruchtbaar onderhandeld en vanuit Nederland hebben we ongezien een soort optie onder voorwaarde op de kavel genomen. De voorwaarde van de verkoper was dat we uiterlijk in maart een besluit moesten nemen. Daarom besloten we een maand eerder te vertrekken dan gepland. Met behulp van een lijstje dat we hadden samengesteld met onze favoriete (vakantie)woningen, hadden de makelaars een programma samengesteld. Het lijstje bestond uit kavels en bestaande woningen in de gebieden rondom Stoupa Mani en het gebied rondom Finikounda.

Verkennen
De aankomst op Athene was behoorlijk anders dan we ons hadden voorgesteld. Het was koud en windering. Na een lange autoreis arriveerden we in ons hotel in Finikounda. Joop was een dag eerder vanuit Nederland vertrokken en wachtte ons op. Hij stelde voor om een verkenningsrit te maken in het gebied. De beelden van het internet hadden ondanks het weer niet gelogen. Het mooie gebied heeft een glooiend landschap met cipressen en overal de zee om je heen. Er is ‘nog’ geen massatoerisme en het leven binnen de oude vissersplaatsjes kabbelt rustig voort. In een kringloopwinkel kochten we een reisgids van Griekenland uit de jaren 60 en verrassend genoeg bleek er in 2012 weinig te zijn veranderd.

De dag na aankomst in Finikounda begon vroeg, want we hadden veel te doen. Als eerste bezochten we onze zeekavel. Het was nog steeds koud en regenachtig. Ondanks het slechte weer zag ik dat het een mooie kavel was middenin een Grieks dorpje. Wellicht door het slechte weer en omdat we mooiere Griekse dorpjes op foto’s hadden gezien, waren er vooral bij Ina wat aarzelingen. De Griekse makelaar Dionisios Sipsas vertelde ons over de bouwmogelijkheden van de kavel. We besloten om aan ons plan vast te houden en door te gaan met andere bezichtigen.

Na twee lange dagen van bezichtigingen met Joop, hadden we voldoende vergelijkingsmateriaal verzameld en konden we de objecten een rangorde geven. De kavel bleef in ons hoofd en kwam als eerste uit de bus van wat we tot nu toe hadden gezien.

Het besluit
Chris O’Connor nam ons mee naar Mani en we bezochten een prachtige gerestaureerde olijvenboerderij uit eind 1800. Het oude boerderijtje lag op een heuvel met rondom mooi uitzicht. Helaas alleen geen uitzicht op zee. Mani bleek ook een prachtig gebied, met als enig nadeel dat je behoorlijk ver moest rijden om in de bewoonde wereld te komen. Stoupa ligt ongeveer drie kwartier rijden van Kalamata. Na lang wikken en wegen bleven er aan het eind van onze zoektocht twee opties over namelijk de zeekavel en de oude olijvenboerderij. De zee, de nabijheid van een dorpje en de mogelijkheid om ons eigen droomhuis vorm te geven, gaven uiteindelijk de doorslag: het is de zeekavel geworden. Nu gaan we naar eigen inzicht een huis bouwen aan zee.

In de volgende bijdrage nemen we jullie mee in het koopproces en het ontwerpproces van het huis.”

Dit artikel is geschreven door Yuk en Ina onder auspiciën van de redactie van Mondi.
Meer informatie over de motivatie van de familie en de inhoud van de zesdelige serie treft u in het volgende document aan
: Download PDF: Motivatie_Yuk_en_Ina 

 Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-07-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten