HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Profiel: Peter Gillissen van Uitgeverij Guide Lines

Als uitgever van emigratie- en buitenlands onroerend goed handboeken is Peter op eerbiedige wijze een oude rot in het vak. In de afgelopen 25 jaar hebben we heel wat ondernemers zien komen en gaan, die (in)direct actief zijn op de internationale vastgoedmarkt. Slechts een gering aantal zelfstandigen is nog steeds actief. De kans is groot -zeker als het aan Mondi ligt- dat u een exemplaar in uw bezit hebt van handboek ‘Wonen en kopen in . . .’ (vul uw favoriete land maar in).

Tijdens het Coronatijdperk gaat er geen dag voorbij of we hebben het over het virus dat ons leven zo beheerst. Het is ook de tijd voor bezinning, solidariteit en misschien om na te denken over een andere toekomst. Sommige mensen dromen over een leven in het buitenland. Het hoeft niet bij dromen te blijven. De drempel is aanzienlijk lager dat vaak wordt gedacht. Het is alleen essentieel om de stappen goed voor te bereiden. Zo’n onroerend goed handboek helpt u daarbij, ongeacht of u nu op zoek bent naar een tweede woning of permanent verblijf in het land van uw keuze.

Mondi: “Peter, jij bent al sinds 1993 actief als uitgever. Wat is het eerste boek dat op de markt kwam en hoeveel verschillende titels heb je inmiddels uitgegeven?”
Peter Gillissen (Peter): “Het eerste onroerendgoedhandboek was 'Wonen en kopen in Spanje'. Ik geloof dat ik inmiddels 25 titels heb uitgebracht."

Mondi: “Wat deed je voordat je als uitgever actief werd en hoe ben je op het idee gekomen om onroerend goedhandboeken uit te gaan geven in een tijd dat er nog geen Second Home beurzen waren en er vanuit Nederland nog relatief geringe belangstelling was voor een woning in het buitenland?"
Peter: “Na mijn afstuderen aan het NWIT (Nederlands Wetenschappelijk Instituut voor Toerisme, het huidige Breda University of Applied Sciences, kwam ik na wat omzwervingen via het toeristenbureau Knokke, Curaçao, militaire dienst in Duitsland en een tussenperiode in Israël, terecht op het Spaans Dienstencentrum in Den Haag. Na drie maanden kreeg ik al de mogelijkheid om naar het Spanish Service Centre in Alfaz del Pi (Costa Blanca) over te stappen. Zonder enige kennis van het Spaans werd ik compleet in het diepe gegooid, maar een betere en snellere leerschool had ik mij niet kunnen bedenken. Spanje was toen nog niet eens lid van de EU. Op het Spanish Service Centre begeleidden wij Nederlanders met hun vestiging in Spanje. We regelden allerlei administratieve, juridische, financiële en fiscale zaken. Na twee jaar hetzelfde verhaaltje te hebben verteld aan nieuwkomers in Spanje besloot ik het maar eens op te schrijven wat al gauw leidde tot de eerste uitgave van het boek 'Wonen en kopen in Spanje'. Daarna is het wat uit de hand gelopen met vele landentitels."

Mondi: “Wat zijn de tien populairste boeken die je op dit moment verkoopt?”
Peter: “De tien meest verkochte boeken zijn:
  1. Wonen en kopen in Portugal
  2. Wonen en kopen in Spanje
  3. Wonen en kopen in Frankrijk
  4. Wonen en kopen in Oostenrijk
  5. Wonen en kopen in Duitsland
  6. Wonen en kopen in Italië
  7. Wonen en kopen in Hongarije
  8. Wonen en kopen in Griekenland
  9. Wonen en kopen op Curaçao
  10. Wonen en kopen in België"
Mondi: “Alle handboeken worden regelmatig geactualiseerd vanwege onder andere nieuwe wetten en regels, die in sommige landen zelfs per regio kunnen verschillen. Hoe kun je dat allemaal bijhouden en aan welke boeken werk je op dit moment?"
Peter: “We hebben de afgelopen jaren een zeer uitgebreid internationaal netwerk opgebouwd van juristen en fiscalisten die ons voorzien van de laatste updates. Daarnaast kennen we inmiddels wel de weg in allerlei nationale en internationale overheidsbronnen. De boeken die op dit moment geactualiseerd worden zijn 'Wonen en kopen in Tsjechië' en 'Wonen en kopen in Zweden'.”

Mondi: “Hoe komen mensen in het bezit van een update als ze reeds een boek hebben besteld?"
Peter: “Onze lezers van de boeken krijgen regelmatig een landen-nieuwsbrief met de laatste updates, beursagenda’s en huizenaanbod van onze relaties.”

Mondi: “Staan er nog een nieuwe boektitels op de planning en zo ja, wanneer mogen we het boek verwachten?"
Peter: “Vers van de pers: de compleet herziene editie van het handboek 'Wonen en kopen in België'.”

Mondi: “Heb je nog een goede tip voor aspirant-kopers die een huis willen kopen tijdens het Coronatijdperk?”
Peter: “Na een zware corona-periode zullen enerzijds veel mensen denken, dat het uitstellen van dromen en plannen geen optie meer is. Ik voorzie daarom ook wel een inhaalslag van mensen die nu hun plannen en dromen willen realiseren.

Anderzijds zien we sinds de corona periode een tendens dat veel oudere huiseigenaren met een huis in het buitenland nu willen terugkeren naar Nederland. Gezondheid en eenzaamheid liggen hieraan ten grondslag. Het liefst dragen ze het huis financieel en fiscaal vriendelijk over aan hun kinderen, maar die zitten daar niet altijd op te wachten.

Bovendien is de woonvoorkeur van veel kandidaat-kopers veranderd. Velen zijn nu opzoek naar een huis met een tuin en/of wat grond en een goede bereikbaarheid met de auto. Zorg ook dat er een goede internetverbinding is of in de toekomst een glasvezelaansluiting mogelijk is, want thuiswerken zal in de toekomst geen uitzondering meer zijn.”


Guide Lines
Als u op zoek bent naar informatie over de aanschaf of bezit van een woning in het buitenland, dan kan Mondi de onroerend goed handboeken van Guide Lines van harte aanbevelen. Deze boeken zijn een ‘must’ voor iedereen die serieuze plannen heeft om te emigreren of een tweede woning aan te schaffen. De boeken worden regelmatig geactualiseerd en er zijn regelmatig updates beschikbaar.

De volgende boeken van Guide Lines zijn verkrijgbaar: Wonen en kopen in Spanje, Frankrijk, Italië, Portugal, Turkije, Duitsland, Oostenrijk, België, Curaçao, Zweden, Griekenland, Zuid-Afrika, Hongarije, Thailand, Het Emigratie-handboekSpaanse nalatenschappen, Franse nalatenschappen, Tweede verblijf en de Belgische fiscus, Verhuren van een huis in Frankrijk en Starten van een zaak in Spanje.

Mondi lidmaatschap en diensten
Als u na het lezen van een desbetreffend handboek toch nog vragen heeft, dan hebt u als basis lid van Mondi de mogelijkheid om onbeperkt vragen te stellen, zolang het maar te maken heeft met de aanschaf of bezit van vastgoed in het buitenland en zolang de redactie de vraag kan beantwoorden in collectief belang. Met andere woorden: om vervolgens ook andere leden verder te helpen die vroeg o laat een soortgelijke vraag zouden stellen. Voor persoonlijke begeleiding adviseert Mondi het lidmaatschap Premium of een van de diensten, die Mondi verleent.
Meer informatie ►

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-06-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten