HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Villa goedgekeurd door lokale bevolking

We zijn er trots op dat de dorpsbewoners het huis en inrichting prachtig vinden.

"Dromen van een huisje onder zon: ik geloof dat veel Nederlanders dat doen. Wij wilden onze droom concreet maken”. En dat is wat Yuk en Ina deden. De ervaringen die ze hebben opgedaan in veertien jaar willen ze graag via Mondi delen. Hun verhaal wordt verdeeld in zes delen.

Deel 5
"Zachtjes klinkt er muziek uit de luidsprekers vanuit de woonkamer en de puien staan open, de muziek mengt zich met de ruisende zee en de wind. Wat een rust en harmonie. Het huis is bijna af. Wel moeten er nog kleine zaken worden hersteld en zullen we in het najaar aan de inrichting van de tuin beginnen.

Nadat we vorig jaar eind mei de vergunning hebben gekregen is onze aannemer Kostas Kalabelas uit Pylos voortvarend met de bouw gestart. De bouw werd in zes fases verdeeld. Elke fase had een doorlooptijd (de planning) en de betalingen zouden geschieden na afronding van elke fase.

De bouwfases waren als volgt:

  • Fase 1, het maken van het fundament;
  • Fase 2: het betonnen skelet;
  • Fase 3: metselen van muren en het aanleggen van alle leidingen;
  • Fase 4: stucwerk;
  • Fase 5: tegelwerk, ramen en deuren, puien, alle betimmeringen en plaatsen van toiletten en douches;
  • Fase 6: naloopwerk.
In fase 1 werd de fundering gelegd en in fase 2 het betonnen skelet gebouwd, deze twee fases verliepen zonder enig probleem. Begin augustus 2013 kon er gestart worden met fase 3: het bouwen van de bakstenen binnen- en buitenmuren, aanleggen van alle leidingen (water, CV en elektriciteit). Eind september kregen we foto’s van fase 3 en tot onze schrik zagen we dat er werd afgeweken van de tekening. Volgens tekening is onze hal gesitueerd op de eerste etage en bij binnenkomst zou je vanuit de hal naar beneden in de woonkamer moeten kijken door een glazen balustrade, maar de aannemer had bedacht dat hij een gemetseld muurtje als balustrade kon maken.

Inspectievluchten
Verder bleek dat de aannemer de interne muur beneden in de woonkamer van baksteen had gemaakt. Dat moest echter een natuurstenen muur zijn, die van buiten naar binnen loopt. Een belangrijk element in het ontwerp. Na contact met de aannemer werd de bouw direct stil gelegd en hebben we een vlucht geboekt. Gelukkig is daarna alles snel opgelost, vooral dankzij de aannemer, die zeer coöperatief en creatief heeft meegedacht.

Begin december 2013 hebben we nogmaals een vlucht geboekt omdat alle fouten waren hersteld en alle leidingen waren gelegd. Nadat we alles hadden gecontroleerd, kon Kostas beginnen met het stucwerk en eind februari 2014 was fase 3 nagenoeg gereed. De subframes van de puien konden worden geplaatst en de fabricage van de puien kon beginnen.

Puien op maat
Begin april kon er gestart worden met fase 4: het plaatsen van de alle ramen en de openstaande puien. De openstaande puien vormen een ander belangrijk architectonisch element. De puien moesten voldoen aan twee criteria:
  • Het frame van de puien moest minimaal zijn (maximaal 3 cm breed profiel);
  • En het moest een open hoek hebben, zonder steunpilaar.

Met de hulp van onze architect hebben we Vecta gevonden die kon voldoen aan onze eisen en binnen ons budget kon blijven. Vecta is een kleinschalig en ambachtelijk bedrijf, geleid door een gepassioneerde directeur Aris Panagiotou. Nadat alles was geïnstalleerd kwam Aris persoonlijk een kijkje nemen en ook kennismaken met ons. We zijn erg enthousiast over de prijs-/kwaliteitverhouding en zeer tevreden over de gehaalde planning. De puien moesten met een kraan vanaf de weg in het huis worden getakeld. Het was nog niet zo simpel om een juiste kraan te vinden. Uiteindelijk vonden we na vier weken zoeken een bedrijf in Kalamata dat de klus kon klaren. Het resultaat is heel erg fraai!

Medio mei zijn onze spullen getransporteerd vanuit Nederland en konden we na ongeveer een jaar het huis inrichten. Wij zijn erg tevreden over de aannemer. Ondanks dat hij nog geen ervaring had met het bouwen van een modern huis en wij geen concessies wilden doen ten aanzien van de kwaliteit, heeft hij het project tot een goed en zeer geslaagd einde gebracht.

Voor wat betreft de inrichting van ons huis hadden we zelf bedacht dat we zoveel mogelijk gebruik zouden maken van tweedehands spullen. Dat heeft geresulteerd in vele uren zoeken in kringloopwinkels, op rommelmarkten en op internet. Uiteindelijk is het interieur, net als het huis, een combinatie van minimalisme en romantiek.

Goedgekeurd door lokale bevolking
We zijn er trots op dat de dorpsbewoners het huis en inrichting prachtig vinden. Een modern huis dat wordt opgenomen in de omgeving met traditionele huizen. Door het huis hebben we met de dorpsbewoners contact gekregen. Zij wilden allemaal een kijkje nemen, maar ook diverse landgenoten zijn langsgekomen om het huis te bezichtigen.

Het is inmiddels juli 2014. Na een reis van ongeveer 2,5 jaar zijn we eindelijk thuis! We vieren eindelijk vakantie in ons eigen huis.

In aflevering zes zullen we het laatste verslag doen van ons “Dromen van een huisje onder de zon”. In dit verslag zullen we het gehele proces evalueren en alle betrokkenen vragen naar hun ervaringen."

Dit artikel is geschreven door Yuk en Ina onder auspiciën van de redactie van Mondi.
Meer informatie over de motivatie van de familie en de inhoud van de zesdelige serie treft u in het volgende document aan
: Download PDF: Motivatie_Yuk_en_Ina 

Eerder verschenen publicaties
Deel 1 Via Frankrijk, Curacao en Spanje naar Griekenland
Deel 2 Welkom in het land van Zeus 
Deel 3 Grieks koop- en Nederlands ontwerpproces 
Deel 4 Griekse bouwvergunning verleend 
Deel 5 Villa goedgekeurd door lokale bevolking 
Deel 6 Grieks paradijs gerealiseerd 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 07-08-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten