HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScan Landen Wonen in het
buitenland
NieuwsThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Taxaties voor Spaanse woningen

Hypotheekverstrekkers zoals banken vereisen een taxatierapport voordat zij een hypotheek verstrekken. Het is dus niet mogelijk om zonder taxatie een hypotheek aan te vragen. In Spanje geldt dit ook voor zowel de aankoop van een bestaand huis als de aanschaf van een woning in een nieuwbouwproject.

Doel van een taxatie
(gevalideerde) waardebepalingen worden doorgaans uitgevoerd als onderdeel van een hypotheekaanvraag voor de aankoop van een Spaanse woning maar ook als betrouwbare waardebepaling voor uzelf, om een beslissing te nemen over een koop of verkoop, voor erfeniskwesties, de Belastingdienst of pensioenfondsen.

Gelinkt aan een hypotheek

Vóór het intreden van de nieuwe Spaanse hypotheekwet was het zo dat de klant de kosten voor de notaris, de gestor, de inschrijving van de woning én de taxatie zelf betaalde. Dit is nu veranderd. Na de implementatie van de nieuwe hypothecaire wet in Spanje bespaart de klant zich een flink bedrag, afhankelijk van de hoogte van de hypotheek. De klant betaalt, buiten de afsluitprovisie van de bank, momenteel alleen nog voor de taxatie. In Spanje is het verplicht om voor het afsluiten van een hypotheek in Spanje een taxatie te laten verrichten.

Tegenwoordig heeft de klant keuzevrijheid en mag men zelf een bedrijf kiezen dat de taxatie uitvoert. Het is dus niet langer verplicht om dat door een taxatiebedrijf te laten verrichten dat aangesloten is bij de bank waar de hypotheek onder wordt gebracht.

Uiteraard moet het wel door een erkend en gecertificeerd taxateur worden gedaan.
Richtprijzen taxatiekosten:
Koopsom 100.000 euro ► 250 euro
Koopsom 200.000 euro 350 euro
Koopsom 400.000 euro 500 euro
Koopsom 800.000 euro 900 euro

De taxatie gebeurt meestal ná de financiële goedkeuring van het hypotheekbedrag en is geldig voor alle banken.

Tijdsbestek taxatierapport
Gewoonlijk kan het taxatierapport worden voltooid in een tijdsbestek van ongeveer drie tot vijf werkdagen, gerekend vanaf het moment dat het bezoek aan het pand is afgelegd en alle benodigde documentatie en informatie ter beschikking is gesteld om te valideren.

Taxatiewaardes lopen uiteen
Opmerkelijk feit is dat de taxatiewaardes per taxatiebedrijf vaak uiteenlopen. Zelfs van eenzelfde woning kan het gebeuren dat er twee behoorlijk verschillende taxatierapporten worden gemaakt. Vergelijkingen worden getrokken van uiteenlopende woningen in hetzelfde of nabijgelegen gebied. Een verbouwde woning of een woning met een betere ligging of met een mooier uitzicht hoeft dan niet per se tot een hoge taxatie te leiden.

We wijzen u erop dat de taxatiewaarde voor een hypotheekaanvraag geen vrije verkoopwaarde is. Als u een tweede woning koopt (bestaande woning of een nieuwbouwwoning / off-plan), dan kan de woning tot maximaal 70 procent gefinancierd worden voor zowel residenten als niet-residenten. Een taxatierapport voor een nieuwbouwwoning wordt opgesteld zodra de woning gereed is.

Opmerking Mondi
Ons advies is bij de aankoop van een bestaande woning, afhankelijk van omstandigheden en onderhandelingstactiek, om een gevalideerd taxatierapport en separaat eventueel een bouwkundig rapport aan te vragen voordat het onderhandelingstraject wordt ingegaan. De twee belangrijkste doelen zijn:
  1. Meer duidelijkheid dat de uiteindelijke koopprijs marktconform of lager is:
  2. Passages, feiten en bevindingen uit een taxatierapport zijn bijzonder nuttig voor de onderhandelingsfase en versterken uw positie.
Maar pas op. Zelden wordt een Spaanse woning op exclusieve basis verkocht door een makelaar. Het zou zuur zijn als u kosten maakt en dat intussen de woning aan derden wordt verkocht. Persoonlijke begeleiding nodig? Raadpleeg de Mondi diensten, exclusief voor leden.  
Dit artikel is geschreven door Martin Faessen Mendiela, hypotheekspecialist Spanje, verbonden aan WeCare Mortgages.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Spanje
Bezoek regelmatig het landendossier Spanje en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning.
Haalbaarheidstoets financiering woning buitenland 
Leden van Mondi kunnen gratis gebruik maken van de haalbaarheidstoets voor de financiering van een woning in het buitenland via de rekenboxmodule. Deze service wordt voor mensen die nog geen lid zijn tegen een zeer gereduceerd tarief aangeboden. Om een serieus beeld te krijgen van de financiële mogelijkheden met betrekking tot de aanschaf van een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland, is het noodzakelijk het formulier zo volledig mogelijk in te vullen. Vervolgens worden uw gegevens verwerkt door een deskundige. Dit is maatwerk. Uw vertrouwelijke gegevens worden met de grootst mogelijke integriteit behandeld. U bestelt de dienst Hypotheek haalbaarheidstoets en na betaling ontvangt u een link naar de rekenboxmodule.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Martin Faessen Mendiela
Datum: 26-03-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten