HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Sociale premies bij verkoop vakantiehuis: Franse fiscus wéér teruggefloten

Wie na 1 januari 2016 een Franse vakantiewoning verkocht, werd - vaak tot verbijstering - opnieuw geconfronteerd met de beruchte Franse sociale premies. Goed nieuws: u kunt die premies weer terugvorderen. Maar let op: verkocht u in 2016 dan moet u haast maken. Eind 2018 verloopt de bezwaartermijn.

“Dachten we als Belgische en Nederlandse verkopers medio 2015 eindelijk verlost te zijn van dat oneerlijke heffen van premies door Frankrijk, repareerde het Franse ministerie van financiën al per 1 januari 2016 op listige wijze de o zo lucratieve wet.

Niet de belastingen werden verhoogd, of de namen van de premies veranderd, neen, er werd op papier een andere bestemming gegeven aan de geïnde gelden, waardoor de heffing niet langer zou kwalificeren als premieheffing in de zin van de Europese afspraken die hier al sinds 1971 over bestaan. Ik en velen met mij beschouwden deze reparatie als niet méér dan een boekhoudtruc, maar het gaat dan ook om honderden miljoenen, die Frankrijk binnenhaalt bij duizenden ‘schatrijke’ buitenlandse verkopers. Een makkelijker prooi is nauwelijks te bedenken.

Oneerlijk of niet, sinds begin 2016 hadden al die verkopers weer het nakijken. De Franse notarissen, belast met het uitvoeren van de geldende wet, moesten de premies gewoon weer inhouden en vooralsnog was er geen zicht op een reële bezwaarmogelijkheid.
Maar nu, na bijna drie jaar procederen gloort er opnieuw helder licht aan de horizon
De administratieve rechtbank van Straatsburg heeft onomwonden geoordeeld dat ook deze nieuwe Franse heffing in strijd is met de EU-regels.
U begrijpt echter dat Bercy* zich niet zomaar gewonnen gaf, zodat er beroep werd ingesteld bij het Cour administrative d'appel, het administratieve hof in Nancy. Dat stelde zich echter vrijwel integraal achter het vonnis van ‘Straatsburg’. Slechts op een klein onderdeel van de heffingen was men niet geheel zeker, zodat men (alleen) op dat punt een zogenoemd prejudicieel advies heeft gevraagd aan het Europese Hof van Justitie te Luxemburg. Wanneer het EU-Hof zich uitspreekt is niet zeker maar het zal in het arrest van het administratieve hof van Nancy als zodanig niet in gevaar brengen. Als er niet tegen het volledige ingehouden bedrag bezwaar kan worden gemaakt, dan toch zeker tegen 98,55 procent van de ingehouden premies. ‘Peanuts’, wetende dat het onrechtmatig ingehouden bedrag gemiddeld rond de 14.000 euro ligt.

Hoewel de race nog niet geheel gelopen is achten advocaten en juristen het nu wel hoog tijd om (weer) in actie te komen. Voor een flink aantal gedupeerden werden inmiddels al de rechten veilig gesteld en zeker wanneer u in 2016 verkocht, is het zaak om zich snel te laten informeren. In dat geval verloopt de verjaringstermijn voor uw bezwaarschrift namelijk al op 31 december 2018 en het samenstellen van een compleet dossier heeft uiteraard voldoende aandacht en tijd nodig.” 

*) zoals de Fransen hun ministerie van financiën vaak noemen, naar de ligging aan de Rue de Bercy in de gelijknamige Parijse wijk.

Isabelle Flipse is dienstverlener en intermediair op het gebied van Frans recht en verbonden aan Kantoor Flipse B.V.

Aanverwante artikelen
Woning in Frankrijk verkocht
Plus-value: Franse fiscus eindelijk door de knieën
Forse belastingteruggave bij verkoop tweede huis
Koop (g)een tweede huis in Frankrijk

Vragen
Onder dit artikel kunt u vragen stellen.

Als uw uw Franse woning in en na 2016 hebt verkocht, kunt u ook rechtstreeks contact opnemen met Kantoor Flipse of deskundigen uit het brancheregister.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Isabelle Flipse
Datum: 22-10-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten