HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Woning in Frankrijk verkocht

De sociale contributies zijn per 1 januari 2018 verhoogd van 15,5 naar 17,2 procent. Bij verkoop van uw tweede woning in Frankrijk wordt u dus zwaarder belast. Frankrijk is al eens veroordeeld voor het onterecht opleggen van sociale contributies (arrest De Ruyter).

In deze zaak werd Frankrijk in 2015 door het Europese Hof van Justitie veroordeeld omdat zij in strijd met het EU-recht sociale contributies, met een vast tarief van toen 15,5 procent, oplegde aan onder andere niet-inwoners die hun huis verkochten in Frankrijk. Frankrijk heeft toen reparatiewetgeving doorgevoerd. De vraag is of deze nieuwe wetgeving ook niet in strijd is met het EU-recht en op dit moment worden al de eerste bezwaarprocedures aangespannen tegen de Franse belastingdienst.

De kost gaat voor de baat uit
Het spreekt vanzelf dat de Franse rechter en zeer waarschijnlijk het Europese Hof van Justitie er aan te pas moeten komen om gelijk te krijgen. Het is dus absoluut niet zeker dat de nieuwe reparatiewetgeving inderdaad in strijd is met het EU-recht, maar door een bezwaarprocedure in te dienen loopt u in ieder geval niet het risico dat uw zaak straks verjaard is. Dat is namelijk al het geval voor verkopen in het belastingjaar 2015. Hebt u in 2016 of 2017 uw tweede woning in Frankrijk verkocht dan is het raadzaam om contact met een specialist op te nemen.

Opmerking Mondi
Mondi publiceerde in oktober 2015 het artikel Plus-value: Franse fiscus eindelijk door de knieën en vervolgens enkele weken later Teruggaaf van sociale contributies bemoeilijkt met afgeschermde informatie voor leden met onder andere het volgende advies:
“Wij raden u echter aan om u niet op te laten jagen door de berichten in de media. Een bezwaarschrift in Frankrijk is geen simpele formaliteit. Er gelden vormvereisten en u moet bewijzen dat u op het moment van verkoop sociaal verzekerd was in Nederland.”
Smulders, directeur belangenorganisatie Mondi: “Zodra een advocatenkantoor een concreet plan van aanpak heeft voor een bezwaarprocedure met een begroting, zal Mondi dit voorleggen aan haar leden.” 

Bron: Heering Associates - Heering Advies Groep

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Ellen Smulders
Datum: 05-02-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten