HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Plus-value: Franse fiscus eindelijk door de knieën

De Franse belastingdienst heeft na lang dralen nu ook zelf erkend dat onrechtmatig geheven sociale premies moeten worden terugbetaald. Zoals u inmiddels bekend zal zijn, houdt Frankrijk sinds augustus 2012, ook bij niet-Fransen die winst maken op de verkoop van hun tweede woning, naast 19 procent inkomstenbelasting ook 15,5 procent aan sociale premies in. Dit terwijl zij nooit zullen profiteren van het Franse socialezekerheidsstelsel.

 
Bron: Vincent Muller, Isabelle Flipse namens Kantoor Flipse, juridisch advies en mediation
De Franse staat zit nu met een probleem, bevestigde Christian Eckert, de Franse staatssecretaris voor Begroting, een aantal dagen geleden. Want al wie de taks betaald heeft, kan die nu terugeisen. Het gaat om veel geld: Parijs zou zo’n 400 tot 600 miljoen euro opzij hebben gezet.
Zowel het Europese Hof van Justitie als de Franse Raad van State veroordeelden deze heffingen al, maar het Franse ministerie van financiën hield de poot nog maanden stijf. De bezwaarschriften tegen deze taks stapelden zich intussen op. Gisteren werd duidelijk dat nu ook Bercy, zoals het ministerie van financiën in de Franse volksmond heet, beseft dat de belastingambtenaren aan het werk moeten. Zij zullen de duizenden bezwaarschriften moeten afwikkelen, die inmiddels door woningverkopers uit Nederland en andere EU-landen zijn ingediend.
Parijs zou zo’n 400 tot 600 miljoen euro
opzij hebben gezet.
Over deze premies kwam al vaker nieuws naar buiten maar tot nu kon het succes van een bezwaarschrift niet worden gegarandeerd. Ook nu beschouw ik het succes pas een feit zodra de premies terug zijn bij de verkopers, maar nu de Franse belastingdienst zélf de voorschriften publiceert waaraan de bezwaren moeten voldoen, durf ook ik te zeggen dat ze eindelijk door de knieën zijn.

Meer goed nieuws
De Franse fiscus zegt niet te zullen vasthouden aan de bezwaartermijn van één jaar, die het nog dit jaar indienen van een bezwaarschrift over een verkoop uit 2013, bij voorbaat vrijwel kansloos maakte. Die termijn is regelmatig in stelling gebracht om bezwaarschriften te torpederen. De fiscus baseerde zich daarbij op een controversiële rechtsregel, die bij letterlijke uitleg inderdaad in een (vaak te) korte bezwaartermijn resulteerde.

Nu is dus elke verkoop die sinds 1 januari 2013 werd afgewikkeld, vatbaar voor bezwaar. De verkoper moet natuurlijk kunnen aantonen dat hij viel onder het Nederlandse socialezekerheidsstelsel maar dat is zelden een probleem. Van spontaan terugbetalen is overigens nog steeds geen sprake. Wie zijn geld terug wil moet dus nog steeds bezwaar maken.

Aanverwante artikelen 
Forse belastingteruggave bij verkoop tweede huis 
Frankrijk heft ten onrechte op de plus value 
Alweer de plus value 


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-10-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten