HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Pas op met de aankoop van een Hauptwohnsitz in Oostenrijk

Oostenrijk is een interessant land om te beleggen in vastgoed. Niet voor niets kiest circa 90 procent van de Nederlanders en Belgen bij de aanschaf van vastgoed in het Alpenland voor een belegging als aankoopmotief. De waardeontwikkeling van vastgoed in populaire deelstaten als Tirol, het Salzburgerland en het Steiermark is gunstig en stabiel en aantrekkelijke verhuurrendementen tussen vijf en negen procent op eigen vermogen zijn realistisch en haalbaar.

In het landendossier Oostenrijk en nieuwspublicaties attendeert Mondi haar bezoekers en met name leden die ook toegang hebben tot afgeschermde informatie op belangrijke aandachtpunten in het koopproces. Mondi ervaart in de praktijk dat aspirant-kopers frequent op het verkeerde been worden gezet. Een Hauptwohnsitz wordt ‘gewoon’ verkocht aan buitenlanders die de woning als recreatiewoning willen verhuren en gebruiken, terwijl dit veelal niet is toegestaan. Net zoals in Nederland en België zijn er ook in Oostenrijk gemeentes die geen buitenlanders toestaan hun woning te gebruiken als vakantiehuis. Ook al zegt met name de Oostenrijke makelaar of projectontwikkelaar dat u zich geen zorgen hoeft te maken, dan wil dat nog niet zeggen dat na verloop van tijd u niet met problemen en eventuele rechtszaken wordt geconfronteerd. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn geweest van uw aankoop.

Tja, ook al vertelt de burgermeester ter plaatse dat u zich nergens zorgen over hoeft te maken met de aankoop van een woning met een ‘verkeerde’ bestemming, dan biedt deze geruststellende reactie geen enkele garantie voor de toekomst. Als zijn ambtstermijn er op zit, kan het zogenaamde gedoogbeleid zomaar ineens veranderen. Ook de deelstaten zien meer toe op het beter naleven van wetten en regels, waar alle (niet-)ingezetenen zich aan moeten houden.

Koopt u vastgoed in Oostenrijk, maak dan als lid van Mondi gebruik van een juridische QuickScan van de koopovereenkomst voordat u tekent en (aan)betaalt om dat laatste stapje te maken om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen.

Praktijksituatie bestemming
Mondi vraagt een Oostenrijkse makelaar namens één van haar leden of de aan te kopen woning in de hogere prijsklasse als tweede huis (Zweitwohnsitz) gebruik mag worden of dat er sprake is van een recreatieve bestemming (Erholungsgebiet). De makelaar bevestigt per e-mail dat de woning voor beide gebruikscategorieën aangewend kan worden. Verbaasd reageert Mondi hierop en verzoekt om een officiële bevestiging van de plaatselijke burgermeester en een advocaat. De verbazing wordt nog groter als we de volgende brief van een advocaat ontvangen:

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 24-09-2019

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten