HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Turkije populair onder pensionado’s

Het leven in Turkije is op dit moment maar liefst 70 procent voordeliger voor burgers uit de Benelux, mede dankzij de devaluatie van de Turkse lira. Dit is dus ideaal voor mensen die met pensioen zijn en in het buitenland willen genieten van hun vrije tijd. Opvallend genoeg kiezen met name Nederlanders ervoor om maximaal acht maanden per jaar in Turkije te verblijven, zodat ze niet per se hoeven te emigreren en dus gewoon Nederlands ingezetenen blijven.

Update nieuws | 10 augustus 2018
Een dag na publicatie van dit artikel blijkt dat de koers van de Turkse Lira vanmorgen met nog eens twaalf procent gedaald is. Sinds begin dit jaar verloor de munt 30 procent in waarde. De Turkse centrale bank lijkt vooralsnog niet in te grijpen.

Het zonnige weer, de prachtige natuur en de relatief lage kosten voor levensonderhoud zorgen samen voor een prettige leefomgeving. Over de politiek wordt gezwegen. Dat is en blijft toch een gevoelig onderwerp, zeker sinds de mislukte staatgreep in 2016. 96 procent van de Turkse bevolking is islamitisch. Wanneer je zelf geen of een andere religie aanhangt, wordt dit aan de Turkse Rivièra, de Lycische en Egeïsche kust moeiteloos geaccepteerd.

In 2005 was Turkije voor Nederlanders het populairste land voor aanschaf van een tweede woning. Maar de prijzen van vastgoed stegen de daaropvolgende jaren met gemiddeld circa 20 procent per jaar, dus gingen aspirant-kopers op zoek naar vastgoed in goedkopere regio’s of andere landen. Op dit moment constateert Mondi dat veel buitenlanders, waaronder Belgen en Nederlanders af willen van hun Turkse woning. Ze komen er nu minder vaak en de jaarlijkse vaste kosten lopen door. Vanwege de devaluatie van de Turkse Lira worden vele woningen ver onder de destijds betaalde aankoopprijs aangeboden. Natuurlijk zijn er verhuurmogelijkheden, maar om er een beetje verhuurrendement uit te halen, moet je toch echt op een absolute toplocatie zitten. Tegen de enorme hoeveelheid all- of ultra-inclusive resorts valt nauwelijks te concurreren.

Daarom is het aankoopmotief voor een (tweede) huis in Turkije de laatste jaren sterk veranderd. Mede vanwege de sterke waarde van de euro ten opzichte van de dalende Turkse Lira is de aankoop van vastgoed in Turkije op dit moment relatief voordelig. 
Nederlanders en Belgen kopen tegenwoordig een huis om er vooral voor een lange periode (tot acht maanden per jaar) zelf van te genieten. De milde Turkse temperaturen in de winter hebben een positieve aantrekkingskracht op pensionado’s, die daarnaast hun (klein)kinderen niet vergeten en ze een bijzonder goedkope vakantie gunnen. Vooral in de voorjaars, zomer- en najaarsvakantie biedt de westelijke en zuidelijke kust van Turkije een prachtige bestemming met zongarantie.

Buitenlanders die kopen in Turkije moeten zeer waakzaam zijn. Koop niet van de eerste de beste makelaar of projectontwikkelaar die u tegenkomt, want er zit er veel kaf tussen het koren. Teken nooit een koopovereenkomst zonder dat een onafhankelijke Turkse advocaat hiervoor het groene licht geeft. Leden van Mondi kunnen gebruik maken van een juridische QuickScan, waarbij u in het Nederlands de bevindingen van de Turkse advocaat ontvangt. Leden van Mondi kunnen gebruik maken van aankoopbegeleiding om tot een weloverwogen aankoopbeslissing te komen. Mondi voorziet haar leden dan (on)gevraagd van advies en draagt zorg voor de prijsonderhandelingen.
Maximaal acht maanden per jaar een huis huren of kopen en essentiële aandachtpunten


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 09-08-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten