HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Plek die passies doet versmelten

De regelgeving verschilt per regio maar het opstarten van een toeristische activiteit is hoe dan ook gebonden aan een heleboel strenge voorschriften, controles én uiteraard inkomstenbelastingen.

Column Nicolas Dewulf 1

“Nu de verbouwingen bijna rond zijn en de fantasie haast werkelijkheid wordt, denken Anne en Eric er toch over om op termijn enige inkomsten te halen uit hun mooie Italiaanse stulpje. De vraag is alleen hoe? Bed & Breakfast, vakantieverhuur, agriturismo? En dat in combinatie met kookcursussen en/of een home restaurant? Volop mogelijkheden, maar strenge regelgeving maakt het hen niet eenvoudig.

 
Deel 1 Aankoop huis Italië als vakantie-impuls
Deel 2 Flesje gekraakt op aankoop in Piemonte 
Deel 3 De aanloop naar aankoop Italiaans huis 
Deel 4 Ondertekening notariële akte middels volmacht 
Deel 5 Interview met kopers van droomplek in Piemonte
Deel 6 Agrarisch voorkooprecht
Deel 7 Home restaurant in Piemonte 
Deel 8 Begroting aankoop Italiaans vastgoed
Deel 9 Betrouwbare aannemer voor verbouwing in Italië
Deel 10 Voorspoedig verloop van Italiaanse verbouwing
Deel 11 Plek die passies doet versmelten

De regelgeving verschilt per regio maar het opstarten van een toeristische activiteit is hoe dan ook gebonden aan een heleboel strenge voorschriften, controles én uiteraard inkomstenbelastingen. De start van een B&B bijvoorbeeld moet gepaard gaan met een officiële kennisgeving aan de bevoegde diensten zodat controle kan gebeuren of de basisregels wel gerespecteerd worden. Denk bij dit laatste aan het maximum aantal slaapplaatsen (gemiddeld ergens tussen zes en twaalf), minimaal aantal vierkante meters per kamer (bijvoorbeeld veertien vierkante meter voor een tweepersoonskamer), hygiëne, nutsvoorzieningen, veiligheid, badkamer en ingang tot het B&B gedeelte. Let op, het ontbijt mag niet bestaan uit levensmiddelen die de uitbater zelf maakt, een B&B uitbater heeft daarvoor geen juiste toelatingen, andere maaltijden mogen absoluut niet geserveerd worden.

Niet happig
Afhankelijk van hoe ‘professioneel’ een dergelijke activiteit uitgeoefend wordt, is een BTW nummer nodig anders wordt het beschouwd als een bijberoep en moet het basisinkomen gehaald worden uit een andere activiteit. Er mogen dan ook geen te hoge verdiensten mee gehaald worden, louter kamerverhuur doen (geen randactiviteiten zoals fietsenverhuur, georganiseerde wandelingen tegen betaling, et cetera). Uiteraard dienen alle inkomsten die in Italië verdiend worden uit onroerend goed aangegeven te worden bij de belastingen, dit geldt ook voor de loutere vakantieverhuur van de tweede woning of vakantieappartementen. Voor deze verhuur is in principe zelfs een BTW nummer vereist, doch uiteraard ook op deze regel vele uitzonderingen maar het zomaar eventjes op wat gratis sites zetten van de tweede woning met het oog op leuke belastingvrije zomer huurinkomsten is uiteraard niet toegestaan. Let dan ook goed op, de ‘normale’ aanbieders van vakantiemogelijkheden, hotelhouders, officiële B&B’s en agriturismo’s, zijn absoluut niet happig op de in hun ogen oneerlijke concurrentie van deze parallelle economie (mede door AirBnB en andere gelijkaardige sites) en zullen niet nalaten deze niet-officiële-toeristische-accommodaties ter kennis te brengen van de fiscale controle.

Een agriturismo is aan nog meer regels onderworpen, vooreerst moet daar de hoofdactiviteit (zowel naar arbeid als naar inkomsten) uit de landbouw komen en zijn de regels voor het serveren van maaltijden ook weinig eenvoudig, er moet met lokale producten gewerkt worden en een minimaal percentage moet door het eigen landbouwbedrijf geproduceerd worden. Ook hier gelden maximale bezettingsgraden, minimale hoogtes en oppervlakten voor de kamers, veiligheid- en gezondheidsvoorschriften, enzovoorts. Vooraf informatie inwinnen bij de juiste mensen en dienstinstellingen lijkt dan ook onontbeerlijk om onaangename verrassingen te vermijden.

Voorlopig blijven Anne en Eric in België wonen en werken en zal hun tweede woning ter beschikking staan aan familie en vrienden. Op termijn overwegen ze eventueel toch de opstart van een ‘kamer verhuur’, mogelijk gepaard gaande met een home restaurant, in combi met een sigarenclub/proeverij, wat al hun passies op één wondermooie plek zou doen versmelten. Hun Italiaanse Droom wordt zeker nog vervolgd. In Bocca al Lupo!" 

Noot redactie: Dit was (voorlopig) de laatste aflevering over Anne en Eric. De verbouwing zal naar verwachting rond 1 juni aanstaande afgerond zijn.


1 Nicolas Dewulf is afgestudeerd in 1992 als licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (België), een zevental jaar ervaring als jurist, twee jaar als productmanager van een administratieve dienstverlening en tenslotte zeven jaar ervaring aan de balie als zelfstandig advocaat. Hij heeft op zijn veertigste de stress achter zich gelaten en heeft samen met zijn Italo-Belgische vriendin een agriturismo opgestart in Merana, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben naast een biologische lavendelboerderij tevens vier volledig vernieuwde vakantie-appartementen met volledig uitgeruste keuken en ontvangen midden in de natuur en de rust al sedert 2009 gasten, hoofdzakelijk uit België en Nederland. Sinds kort is Nicolas Dewulf erkend makelaar in Italië.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 18-05-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten