HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Agrarisch voorkooprecht

Er zijn rond deze problematiek vele onduidelijkheden en discussies en ook wel enkele mogelijke ‘sluipweggetjes’ om één en ander te omzeilen.

Column Nicolas Dewulf 1

“Anne en Eric kochten hun huis en grond in het midden van de rust en het groen van Piemonte, geen vuiltje aan de lucht zou u zo denken. Toch is het in Italië steeds opletten geblazen wanneer een huis aangekocht wordt op het platteland waar dus ook veel landbouw is (ook notenplantages en wijngaarden zijn landbouw!), omdat de omliggende boeren over een voorkooprecht op de grond beschikken.

 
Deel 1 Aankoop huis Italië als vakantie-impuls
Deel 2 Flesje gekraakt op aankoop in Piemonte 
Deel 3 De aanloop naar aankoop Italiaans huis 
Deel 4 Ondertekening notariële akte middels volmacht 
Deel 5 Interview met kopers van droomplek in Piemonte
Deel 6 Agrarisch voorkooprecht
Deel 7 Home restaurant in Piemonte
Deel 8 Begroting aankoop Italiaans vastgoed
Deel 9 Betrouwbare aannemer voor verbouwing in Italië
Deel 10 Voorspoedig verloop van Italiaanse verbouwing
Deel 11 Plek die passies doet versmelten

Italiaanse boeren hebben het voorrecht op koop wanneer aangrenzende percelen grond verkocht worden, dit om de landbouweconomie te ondersteunen en versnippering van landbouwgronden zoveel mogelijk te vermijden. Binnen een periode van twaalf maanden hebben zij de mogelijkheid hun agrarisch voorkooprecht uit te oefenen.

Concreet betekent dit dat zij de kans krijgen om door een ander aangekochte grond over te kopen tegen dezelfde prijs als opgenomen in het compromis of de definitieve koopakte. Het is dan ook gevaarlijk de prijs voor de aangekochte gronden onder de marktwaarde op te nemen in de koopakte –die verleiding bestaat omdat de registratierechten op gronden twaalf procent bedraagt- omdat uiteraard dan de kans groter wordt dat de aangrenzende boer effectief die grond zal willen kopen, bovendien tegen een lagere prijs dan in werkelijkheid aan de koper is betaald.

Om dit ‘probleem’ uit de weg te gaan, zal elke bekwame makelaar vooraf zorgen dat elke omliggende landbouwer de voorlopige koopovereenkomst betekend krijgt met het verzoek binnen de dertig dagen te reageren of deze zijn voorkeurrechten wil uitoefen.

Betekenen: De beste manier om dit te doen is via een aangetekende brief met ontvangstbevestiging zodat er bewijs is van ontvangst van de voorlopige koopovereenkomst door de buurman én er bewijs is van de exacte datum, aangezien de buurman slechts 30 dagen heeft om zijn wens om het voorkooprecht uit te oefenen kenbaar te maken. 
Het kan ook via de gerechtsdeurwaarder, echter duurder en omslachtig, of door elke buurman persoonlijk te bezoeken voor overhandiging van de voorlopige koopovereenkomst met het verzoek een ontvangstmelding af te tekenen mét datumvermelding en dan 30 dagen wachten.

Bij gebrek aan reactie binnen deze periode vervalt zijn toekomstig voorkeurrecht en kan met een gerust gemoed overgegaan worden tot de definitieve aankoop. Gelukkig kwam er van geen enkele buur van Anne en Eric reactie en kunnen zij zorgeloos genieten van hun ‘tuintje’ van 1 hectare.

Let op, een papiertje waarop de buurman-boer ooit heeft verklaard geen interesse te hebben in de grond is waardeloos wanneer niet de wettelijke voorschriften zijn gevolgd, zoals bijvoorbeeld kennisgeving van de compromis met daarin de betaalde prijs voor de betreffende gronden.

Er zijn rond deze problematiek vele onduidelijkheden en discussies en er bestaan ook wel enkele mogelijke ‘sluipweggetjes’ om één en ander te omzeilen, maar in sommige streken, vooral in de ongereptheid die de meeste buitenlanders zo aanspreekt, is deze ‘diritto di prelazione’ altijd iets om rekening mee te houden en zoals u weet, een verwittigd koper is er twee waard.”


1 Nicolas Dewulf is afgestudeerd in 1992 als licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (België), een zevental jaar ervaring als jurist, twee jaar als productmanager van een administratieve dienstverlening en tenslotte zeven jaar ervaring aan de balie als zelfstandig advocaat. Hij heeft op zijn veertigste de stress achter zich gelaten en heeft samen met zijn Italo-Belgische vriendin een agriturismo opgestart in Merana, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben naast een biologische lavendelboerderij tevens vier volledig vernieuwde vakantie-appartementen met volledig uitgeruste keuken en ontvangen midden in de natuur en de rust al sedert 2009 gasten, hoofdzakelijk uit België en Nederland. Sinds kort is Nicolas Dewulf erkend makelaar in Italië.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 12-02-2015

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten