HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Aankoop huis Italië als vakantie-impuls

Mondi introduceert met genoegen een nieuwe Belgische columnist, die met regelmaat vanuit Merana, Piemonte, Italië zijn ervaringen zal uiten over Belgen en Nederlanders.

Column Nicolas Dewulf

Mondi introduceert met genoegen een nieuwe Belgische columnist, die met regelmaat vanuit Merana, Piemonte, Italië zijn ervaringen zal uiten over Belgen en Nederlanders die aldaar op zoek gaan naar een tweede verblijf of zich permanent in Italië willen gaan vestigen.
Nicolas Dewulf is afgestudeerd in 1992 als licentiaat in de rechten aan de universiteit van Gent (België), een zevental jaar ervaring als jurist, twee jaar als productmanager van een administratieve dienstverlening en tenslotte zeven jaar ervaring aan de balie als zelfstandig advocaat. Hij heeft op zijn veertigste de stress achter zich gelaten en heeft samen met zijn Italo-Belgische vriendin een agriturismo opgestart in Merana, op de grens van Piemonte en Ligurië. Ze hebben naast een biologische lavendelboerderij tevens vier volledig vernieuwde vakantie-appartementen met volledig uitgeruste keuken en ontvangen midden de natuur en de rust al sedert 2009 gasten, hoofdzakelijk uit België en Nederland. Sinds kort is Nicolas Dewulf erkend makelaar in Italië.


 
Deel 1 Aankoop huis Italië als vakantie-impuls
Deel 2 Flesje gekraakt op aankoop in Piemonte
Deel 3 De aanloop naar aankoop Italiaans huis
Deel 4 Ondertekening notariële akte middels volmacht
Deel 5 Interview met kopers van droomplek in Piemonte
Deel 6 Agrarisch voorkooprecht
Deel 7 Home restaurant in Piemonte
Deel 8 Begroting aankoop Italiaans vastgoed
Deel 9 Betrouwbare aannemer voor verbouwing in Italië
Deel 10 Voorspoedig verloop van Italiaanse verbouwing
Deel 11 Plek die passies doet versmelten

In het eerste deel maken we kennis met Eric en Anne. Veertigers die op een punt in hun leven beland zijn waarop ‘het roer omgooien’ wenselijk en mogelijk is. Ze besluiten tijdens de terugreis van vakantie in Italië een bod uit te brengen op hun ideale woning, die ze tijdens diezelfde terugreis voor het eerst bezichtigden. Nicolas Dewulf beschrijft hoe dit zo snel heeft kunnen gebeuren.

"Op het einde van de zomer van 2013 hadden we op onze agriturismo Eric en Anne te gast, twee Belgen die traditiegetrouw hielden van de heerlijke gastronomie die onze streek te bieden heeft. Piemonte is niet voor niets de hoofdstad van de beroemde Slow Food beweging.

Naast lekker eten en wijn proeven bleek Anne ook nog een zeer goede hobbykok te zijn en zij vroeg ons een kookles te organiseren met enkele plaatselijke mama’s omdat ze bepaalde zaken uit de dagelijkse Italiaanse keuken nog niet helemaal onder de knie had. Tijdens al dat kokkerellen in onze tuin kwamen de tongen losser en werd duidelijk dat Anne en Eric al lang droomden van hun eigen plekje in het buitenland om vakantie te kunnen vieren, vrienden en familie uit te nodigen en uitgebreid te koken voor iedereen die zou langs komen. Ze zijn de vijftig nabij en realiseerden zich plots dat nu wel eens het juiste moment kon zijn om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Nog nooit zo snel
In een vitrine van een makelaar hadden ze een aantrekkelijk huis gezien en op basis van hun wensenlijstje leek ons één welbepaald huis uit ons eigen aanbod ook uitermate interessant voor het stel. Op hun terugweg naar België hadden we zoals beloofd voor hen twee bezichtigingsafspraken georganiseerd. We hadden zelf weinig hoop op succes, het leek ons een vakantie-impuls te zijn die wel snel zou bekoelen eens ze terug in de realiteit van elke dag zouden komen. Groot was onze verbazing dan ook toen wij zodra ze terug in België waren een mail kregen, waarin ze ons enthousiast vertelden dat ze de ganse terugweg in de auto hadden overlegd, de rit ging nog nooit zo snel, en beslist hadden dat ‘ons’ huis inderdaad perfect aansloot bij wat ze zochten. Ze hadden de knoop direct doorgehakt, de lang gekoesterde droom zou realiteit worden, ze wilden deze eigen stek in Italië, Piemonte.

Wij maakten een bod op (proposta di acquisto), stuurden het hen, uiteraard vertaald, op per mail, zij lazen dat het goed was, ondertekenden, wij printten het uit en bezorgden het aan de eigenaars. Vervolgens begon het lange aftellen of hun voorstel aanvaard zou worden. Soms kan je hart volgen en impulsief beslissen ook tot een goed resultaat kan leiden, ook al moeten natuurlijk wel goed de gevolgen beseft worden van een aanbod tot aankoop in Italië en moeten de (juridisch) correcte wegen worden bewandeld om met een gerust gemoed een dergelijke verregaande stap te kunnen zetten.

Alla prossima!"

In deel 2 wordt de weg besproken die in Italië gevolgd moet worden tussen het zien van een droomwoning en de definitieve koopakte bij de notaris.Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 14-11-2014

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten