HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Wat kost deze Spaanse woning nu?

Een Nederlands stel heeft via Idealista een woning gevonden, waarin serieuze belangstelling is en verzoekt Mondi in eerste instantie om een antecedentenonderzoek naar de makelaar uit te voeren. Er zijn geen negatieve bevindingen maar Creditsafe (voor krediet- en bedrijfsinformatierapportages) waarschuwt: “Voorzichtigheid geboden bij transacties.” Mondi legt uit dat de aangeboden woning zeer waarschijnlijk ook door andere makelaars wordt aangeboden en dat prijzen voor dezelfde woning per makelaar kunnen verschillen.

Op basis van de verstrekte informatie gaat het betreffende lid zoeken op Idealista of dezelfde woning via deze portalsite inderdaad ook door andere makelaars wordt aangeboden.

Een reactie van het betreffende lid volgt al snel: “Wij hebben via de zoekpagina op Idealista gezocht en hebben het huis waarin wij belangstelling hebben zeven keer gevonden. De woning wordt aangeboden met verschillende omschrijvingen, fotoseries en prijzen. Geeft niet echt een betrouwbaar gevoel van de Spaanse onroerendgoedmarkt.
Het betreft een huis in Calpe, regio Gargasindi aangeboden door zes makelaars en een particuliere verkoopster tegen de hieronder vermelde prijzen:
 1. Vraagprijs 430.000 euro;
 2. Vraagprijs van 497.000 voor 450.000 euro;
 3. Vraagprijs van 525.000 voor 415.000 euro (met spoed) en bij aanvraag om nadere informatie plotseling verhoogd naar 450.000 euro (dringend);
 4. Vraagprijs 450.000 euro;
 5. Vraagprijs van 549.000 voor 499.000 euro;
 6. Vraagprijs 477.200 euro;
 7. Een particuliere verkoper biedt de woning aan voor 449.400 euro.”
Mondi publiceert de namen van de betreffende makelaars in het afgeschermde deel op deze pagina.
Als Mondi wat extra tijd zou investeren via de zoekmachines om te achterhalen hoeveel bemiddelaars dezelfde woning nog meer aanbieden, komen we waarschijnlijk al snel op enkele tientallen uit. De makelaars hebben meestal een eigen netwerk van makelaars in Spanje en het buitenland en via een zogenaamde xml-feed wordt de woning verspreid over talloze websites. Niet iedereen heeft in de gaten dat de makelaar of organisatie die de woning aanbiedt totaal niet bekend is met het vastgoedobject of de juridische eigenaar. U kunt dus beter zaken doen met de makelaar die daadwerkelijk over een mandaat (verkoopovereenkomst met de juridische eigenaar) beschikt of een organisatie inschakelen die u begeleidt en adviseert. Als u zich laat vertegenwoordigen door een vaste makelaar, maakt deze afspraken met de verkopende makelaar over de commissieverdeling. Dit kan overigens alleen als u bij de verkopende makelaar nog niet als klant geregistreerd staat. Mondi biedt haar leden ook aankoopbegeleiding aan, maar handelt vervolgens uitsluitend uit het belang van haar leden.

Mondi constateert zelf dat de betreffende villa wordt aangeboden met drie slaapkamers en drie badkamers, maar dat de perceelgrootte varieert van 800 tot 890 vierkante meter. Datzelfde geldt ook voor het woonoppervlak, dat varieert van 270 tot 280 vierkante meter. Bij één makelaar beschikt de woning over vier in plaats van drie badkamers.

Mondi waarschuwt tegen malafide praktijken en andere trucjes van bemiddelaars. Nu ziet u zelf de verschillen en het ligt voor de hand dat u natuurlijk de makelaar inschakelt met de voordeligste prijs. Maar schijn kan bedriegen. Na contact met de makelaar bleek dat de prijs op de website foutief vermeld staat en de prijs met 35.000 euro verhoogd dient te worden. Tja de alom bekende truc, het lokkertje om sneller contact te hebben met aspirant-kopers!

Het is dat u nu de prijsverschillen ziet, maar in de praktijk heeft de makelaar met de hoogste vraagprijs de beste onderhandelingspositie. Er worden ook woningen aangebonden tegen prijzen die te mooi zijn om waar te zijn, maar die huizen blijken dan toevallig net verkocht te zijn. Natuurlijk heeft de makelaar wel iets vergelijkbaars of misschien nog wel een beter alternatief.

De andere kant van het verhaal
Als een woning te koop wordt aangeboden op de markt, kan het zijn dat de juridische eigenaar tegen een makelaar vertelt wat de woning minimaal moet opbrengen. De makelaar kan dan afspreken met de opdrachtgever dat bij verkoop dat minimale bedrag ook daadwerkelijk het transactiebedrag wordt en dat daar vervolgens niet nog eens vijf procent commissie voor de makelaar van afgaat. Uiteraard geldt dan wel de voorwaarde dat de makelaar zelf mag bepalen wat de vraagprijs wordt en dat het verschil tussen koopprijs en de bodemprijs de meestal nog riantere commissie voor de makelaar wordt. Juridisch staan de afspraken goed op papier. In de praktijk voelt de verkopende partij zich toch bedonderd als blijkt dat de makelaar tot soms wel 20 procent aan commissie mag bijschrijven op zijn rekening en dat de woning dus veel meer waard blijkt te zijn dan voor verkoop door de makelaar werd gesuggereerd. Maar daar kun je weinig tegen doen.

Mondi tip: makelaar zorgvuldig selecteren
Een (on)professionele website zegt nog niets over de professionaliteit van de makelaar. Minstens zo belangrijk is de kennis van zaken, de ervaring, de opgebouwde reputatie en de integriteit van de makelaar. Behandel makelaars zoals u ook zelf behandelt wilt worden. Selecteer zorgvuldig een makelaar die u helpt vanaf het oriëntatietraject tot en met het aankooptraject. Geef deze makelaar de kans om het vertrouwen waar te maken om tot een succesvolle aankoop te komen in plaats van talloze makelaars voor het karretje te spannen met dezelfde zoekopdracht.

Nuttige informatie vindt u via het Mondi beoordelingssysteem, waarbij de volgende privileges zijn voorbehouden aan leden van de belangenorganisatie:
 1. Antecedentenonderzoek aanvragen;
 2. Afgeschermde informatie raadplegen;
 3. Persoonlijk advies en begeleiding voor leden, die beschikken over een Mondi lidmaatschap premium (het eerste uur consultancy is verdisconteerd in het lidmaatschap);
 4. Aankoopbegeleiding als u al een woning op het oog hebt;
 5. Aankoopbegeleiding Plus van oriëntatie tot en met aankoop.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden


Dit artikel bevat aanvullende informatie, die uitsluitend door leden van Mondi te raadplegen is, nadat men zich heeft ingelogd.


U bent nog geen lid? Word vandaag nog lid van de belangenorganisatie, profiteer van alle voordelen en keer terug naar deze pagina om deze afgeschermde informatie alsnog te kunnen lezen!
nu lid worden


Geschreven door Rob Smulders
Datum: 17-07-2020

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten