HomeOver onsLidmaatschapAdviesScan Landendossiers Nieuws Thema's BeoordelingenWebwinkelContact

Voorkom vermogenswinstbelasting op je Portugese woning

Blog drs. Lars van Loon RC - EMFC: “De winst (Mais – valias) die wordt gerealiseerd bij de verkoop van je Portugese huis is in principe belast. Nu is er één zeer belangrijke uitzondering. Te weten de herinvestering, Als je bovenstaande winst herinvesteert in de primaire woning, dan is bovenstaande winst vrijgesteld. Of ietsje netter, wordt deze vooruitgeschoven. De termijn hiervoor is ook nog eens ruim, te weten, 24 maanden voor en 36 maanden na de verkoop van het object.

Vooralsnog geldt deze faciliteit voor fiscaal ingezeten van Portugal. En nu komt het. We schreven in de vorige blog (redactie: Verlaging vermogenswinstbelasting Portugal) al even, Portugal is meer dan eens op haar vingers getikt vanwege deze discriminatie. Lees …. Sinds 2023 mogen Portugees ingezetenen en niet-ingezetenen niet langer apart behandeld worden. De niet-ingezetenen betalen hierdoor sinds dit jaar minder belasting.
Het Europese Hof sprak zich in 2007 (decreto-lei nº361/2007) al uit over het feit dat deze herinvestering niet per se in Portugal plaats hoeft te vinden.
Sterker, de vrijstelling werd uitgebreid naar een willekeurig EU-land.
Nu hebben we geen glazen bol, maar de kans is bijzonder groot, met bovenstaande info, dat u de rechtszaak wint, du moment, dat…. Enfin, we hoeven u iet te helpen met de creativiteit die in deze te verzinnen is toch? Iets met aflossing hypotheek primaire woning, verhuizen, verbouwen …offff?

Tenslotte is het ook nog eens, dat er van u verwacht wordt deze aangifte zelf in te dienen. U krijgt (vooralsnog) dus niet automatisch een aangiftebiljet. Deze aangifte kan gedaan worden tot in het kalenderjaar, volgend op het jaar van verkoop. Hierin maakt u dan ook kenbaar dat u gebruik heeft gemaakt van de zogenaamde vrijstelling op grond van de herinvestering."

Deze blog is geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC, eigenaar van Ligterink en de Wit.

Bezit, aan- en verkoop van vastgoed in Portugal
Bezoek regelmatig het landendossier Portugal en maak als lid proactief gebruik van uw Mondi lidmaatschap door vragen te stellen in de vraag- en antwoordmodule onder aan de pagina van het van het landendossier over alles wat te maken heeft met de aankoop, bezit en verkoop van een (tweede) woning. Als lid hebt u tevens toegang tot antwoorden met broninformatie op vragen die door andere leden zijn gesteld.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door drs. Lars van Loon RC - EMFC
Datum: 26-07-2023

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: verstandige keuze!

De oorsprong begint in 2001, maar sinds 2005 ligt de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers en eigenaren van een woning in het buitenland. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen, een deskundig netwerk en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

Leden kunnen onbeperkt vragen stellen onderaan de pagina van het landendossier of themapagina naar keuze.

Mondi lidmaatschap Plus of Premium
Snel online geregeld!


Criteria Mondi Professional kwaliteitslabel en het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten