HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Voor een habbekrats grondstuk met vervallen boerderij

Het is nog steeds erg in trek om een opknappertje op een groot grondstuk te kopen in het buitenland. Met name in of nabij kleine pittoreske dorpjes in landen als Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Hongarije zijn voldoende mogelijkheden. Maar pas op: kijk niet alleen naar de potentie van de aan te kopen woning, maar let ook goed op uw portemonnee!

U kent het vast wel: zo goed als uitgestorven dorpjes als idyllische plek om te wonen. Rust, ruimte en een heerlijk gevoel van vrijheid. Prachtig toch?

Met een roze bril op vergeet je te denken aan de eenzaamheid die parten kan spelen als de taken voor het volledig renoveren van de aangekochte woning zijn volbracht. Levendige dorpjes waar ooit ruim duizend(en) mensen leefden, worden nu bewoond door honderd(en) inwoners. En niet zelden is dit een mix tussen oudere autochtone bewoners en avonturiers uit West-Europese landen. Met name Engelsen starten een tweede leven in het buitenland met als eerste grote uitdaging: de communicatie. Maar, ‘waar een wil is is een weg’ en de autochtone bewoners zijn geduldig en zijn maar al te blij met nieuw leven in de brouwerij.
Nicole en Koos wonen sinds 2004 in Sannat
Dit is een gemeente in het Franse departement Creuse en met circa 370 inwoners als we alle bebehorende gehuchtjes erbij tellen. In 1962 woonden in dit dorpje nog 708 inwoners. Ruim 60 procent is 60 jaar of ouder.
Bron: Carte de France

“Wij waren op zoek naar rust en ruimte en in 2002 gingen we ons oriënteren voor een huis in Frankrijk. Na vijf huizen te hebben bekeken, hadden we voor een woonboerderij gekozen in Sannat. Er moest nog veel aan verbouwd worden, maar vanwege de vele bijgebouwtjes en schuurtjes zagen we er veel mogelijkheden in.
Een deel van de boerderij was afgebroken omdat de vorige eigenaar het hoofd niet boven water kon houden en in een faillissement belandde. Om toch te kunnen overleven, moest hij de inventaris, stenen, hout en andere bouwmaterialen verkopen. Uiteindelijk hebben we 44.000 euro betaald voor de woonboerderij met 5.000 vierkante meter grond erbij.

We konden nog niet gelijk gaan verbouwen, omdat we ons huis in Nederland eerst wilde verkopen. In 2004 was het zover en zijn we met onze dochter (toen net zeven jaar oud) in Sannat gaan wonen. Omdat we alles zelf zouden doen, was het wel te realiseren om elk jaar een gedeelte van de boerderij te verbouwen. Inmiddels hebben we bijna alles gerenoveerd, en ontvangen we groepen die hier kunnen eten en slapen. De kosten waren uiteindelijk hoger dan we hadden ingeschat, maar we hebben onze droom dubbel en dwars waargemaakt!”
Erfrecht als obstakel
In de ontvolkte en vergrijsde dorpjes worden voldoende oude huizen aangeboden, niet zelden in het bezit van een complete familie. Volgens het erfrecht moeten alle betrokken familieleden met de verkoop instemmen. Soms stribbelt één van de familieleden tegen omdat hij of zij vindt dat het bezit binnen de familie moet blijven of omdat men een hogere verkoopprijs verwacht. Weet dus met wie u daadwerkelijk zaken doet en laat dit dus ook controleren.

De verbouwing
Als u in de verleiding komt om voor een habbekrats een grondstuk met vervallen boerderij aan te schaffen, zorg er dan in ieder geval voor dat u voor aankoop weet wat u te wachten staat. Wat is de bestemming van de woning? Is de woning volledig gelegaliseerd? Wat zijn uw verplichtingen als u (ingrijpend) gaat verbouwen? Mondi beschikt over voorbeelden waarbij de verbouwingskosten aanzienlijk hoger zijn dan de aanschafprijs van de woning. Laat de woning bouwkundig inspecteren en taxeren. Vraag voor aankoop prijsopgaven aan voor de gewenste verbouwing/renovatie. Bent u zelf erg handig, dan is dat mooi meegenomen. Maar laat het serieuze werk over aan specialisten, die bekend zijn met de lokale wet- en regelgeving. Er dienen meestal allerlei vergunningen aangevraagd te worden en de bestaande bouw moet aangepast worden aan de bouweisen van deze tijd. Bespaar hierbij dus vooraf zeker niet op deskundigheid.

Bezint eer ge begint
Het is natuurlijk fantastisch om een lang gekoesterde droom te realiseren. Mondi kan en wil daarbij helpen met aankoopbegeleiding, maar als belangenorganisatie zijn we kritisch en houden we onze leden graag de spiegel voor. Soms moeten we mensen ook tegen zichzelf in bescherming nemen. Maar dan zoeken we verder zonder enige druk. Het begint allemaal met het verwachtingspatroon.
U wilt het zekere voor het onzekere!
Mondi begeleidt u tijdens de aankoopfase of Mondi begeleidt u van de oriëntatie- tot en met de aankoopfase van A tot Z en uitsluitend uit uw belang zonder fee van derden.

Als we na een eerste gesprek voor aankoopbegeleiding inventariseren blijkt al snel of de verwachtingen wel of niet realistisch zijn. Eventueel kunnen behoeften worden bijgesteld om teleurstellingen achteraf te voorkomen.

Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 13-06-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten