HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Hypotheek tweede woning buitenland

Goed hypotheekadvies is meer dan een zoektocht naar de hypotheek met de laagste maandlasten. Dit geldt zeker bij een hypotheek in het buitenland.

Update publicatie 1 oktober 2016

In het buitenland gelden er andere condities, regels en hypotheekvoorwaarden. Daarnaast is de werkwijze anders dan zoals u dat in België en Nederland gewend bent. Waarom zou u zelf opnieuw het wiel gaan uitvinden en uiteindelijk meer betalen dan noodzakelijk?

Gelukkig zijn er weer meer banken die een tweede woning in het buitenland willen financieren. Maar zelf op onderzoek gaan naar de juiste financiering is zoeken naar een speld in een hooiberg, zeker als u de taal niet spreekt en niet bekend bent met de kleine lettertjes (clausules). Een deel van de aspirant-kopers, dat vooraf weet dat het huis niet volledig met eigen middelen aangekocht kan worden, rekent zich rijk omdat dat deel verwacht toch over voldoende zekerheid te beschikken. In de praktijk loopt dit regelmatig op teleurstellingen uit.

Goed hypotheekadvies begint bij de inventarisatie van de financiële gegevens en een inkomenstoetsing op basis van de criteria van de banken. Om u alvast een beetje op weg te helpen, heeft Mondi hypotheekadviseurs de volgende vragen voorgelegd:
 1. Waarom is het onverstandig voor aspirant-kopers van een (tweede) huis in het buitenland om opnieuw het wiel te gaan uitvinden? 

 2. Betaalt de aspirant-koper zonder deskundige uiteindelijk meer dan noodzakelijk?
Ronald Claes | Claes Finance – Frankrijk hypotheken Reactie van Ronald Claes namens Ronald Claes Real Estate Finance - Frankrijk hypotheken:  
 1. "De banken in het buitenland hanteren andere regels en vragen andere informatie dan in Nederland. Ondanks alle goede bedoelingen is een vergissing zo gemaakt. Er wordt te weinig, verkeerde of misschien wel te veel informatie gegeven. Een hypotheekaanvraag kan door de bank verkeerd worden beoordeeld en worden afgewezen wat niet nodig was geweest. De afgelopen jaren is het aantal banken die huizenkopers die hun inkomen niet in het betreffende land verdienen, de zogenaamde niet-residenten, afgenomen. Dit betekent dat men vaak maar één kans heeft. Men kan deze teleurstelling voorkomen door een ervaren adviseur in te schakelen en niet zelf dit lastige en tijdrovende traject in te gaan.

 2. Een adviseur kan een goede opzet maken van hoe een woning kan worden aangekocht. Je praat over verhouding eigen geld en hypotheek. Verbouwingen financieren of met eigen geld betalen. Bepalen van overige kosten, nu of in de toekomst. Zaken waar bij de financieringsopzet rekening mee moet worden gehouden. Daarnaast helpt hij bij het maken van de juiste keuze voor een bepaalde looptijd, vaste of variabele rente of hypotheekvorm. De besparing bij het inschakelen van een ervaren adviseur zit ongetwijfeld in betere condities die hij kan bedingen bij de bank. De grootste besparing zit echter in het ‘leergeld’ die men niet betaalt door verkeerde keuzes."

Albertjan Massier | Hypotheek & BuitenlandReactie van Albertjan Massier namens Hypotheek & Buitenland:
 1. • "Als je zelf gaat zoeken naar een hypotheek is het maar de vraag of je alle aanbieders weet te vinden. Je hebt geen overzicht over de hele markt van aanbieders van niet-resident financieringen, een specialist heeft dat wel. Toelichting: het zoeken naar hypotheekaanbieders die de ‘niet resident’ hypotheekmarkt bedienen is niet eenvoudig; als het lukt om één of meerdere partijen te vinden is het de vraag of je wel de beste partijen hebt gevonden in de markt? Wellicht zie je de beste financier (voor jouw situatie) wel over het hoofd? Een ervaren partij weet precies welke partijen hypothecaire financieringen aanbieden en welke partij de beste mogelijkheden biedt voor jouw situatie.
  • De wijze van presenteren van een hypotheekvraagstuk kan van cruciaal belang zijn. Een specialist zorgt voor het op de meest optimale en juiste wijze presenteren van een aanvraag bij een bank, waardoor de kans van slagen veel groter is. Toelichting: Ik krijg nogal eens klanten die zelf een aanvraag hebben ingediend bij een bank en dan met hangende pootjes bij me terugkomen omdat het mislukt is; de bank heeft de aanvraag om één of andere reden afgewezen. Dan is het (in ieder geval bij die bank) te laat. Eenmaal verkeerd ingediend en daarna afgewezen is er geen herkansing meer mogelijk. Hier geldt dat er maar één kans is om een eerste (goede) indruk te maken.
  • Soms is er meer mogelijk dan op het eerste gezicht mogelijk lijkt. Ervaring en kennis van een specialist kunnen het verschil maken. Toelichting: Een specialist weet kent de mogelijkheden en onmogelijkheden en kan putten uit ervaring die kunnen maken dat met inventiviteit en creativiteit toch een aanvankelijk voor onmogelijk gehouden doel kan worden bereikt.
  • Acceptatie van een hypotheekaanvraag vergt soms ook direct contact met mensen binnen een bank. Een hypotheekspecialist kent de mensen binnen de bank Toelichting: Het scheelt wanneer een bekende van de bank (die al een jarenlange relatie met een bank heeft) een zaak bepleit t.o.v. wanneer een onbekende van de bank dit doet. Kennis van de acceptatiepolitiek van een bank, ervaring met hun werkwijze en niet in de laatste plaats een persoonlijk contact opent deuren en mogelijkheden.
  • Er kan sprake zijn van een taal- en cultuurbarrière die zonder de nodige kennis en ervaring tot problemen kunnen leiden. Toelichting: communicatie en begrip van elkaars manier van werken is vaak essentieel. Lukt het niet om fatsoenlijk te communiceren en zit je steeds op een verkeerd spoor met elkaar, dan helpt dat het proces richting succes niet.
  • Voorkom een hoop stress die ontstaat doordat je niet weet wat het traject precies inhoud, of je het wel goed doet en waar je op moet letten. Toelichting: hulp van iemand die weet wat je te wachten staat, hoofd van bijzaken kan onderscheiden en precies weet wat er gedaan moet worden, brengt rust en controle over het project. Iemand met kennis van het interne (acceptatie) traject bij de bank, lokale wetgeving en gebruiken en met name ervaring zorgt voor een beheerste en dus veel minder stressvolle hypotheekaanvraag.

 2. • Het is mogelijk om zelf een hypotheek te ‘regelen’ voor de koop van je huis in het buitenland, maar het is wel de vraag of je jezelf dan niet tekort doet door mogelijke verkeerde keuzes. Een hypotheek is een financieel impactvol product dat vele jaren loopt. Een klein voordeel dat door goed advies, begeleiding en hulp van een specialist kan worden gerealiseerd levert dan al snel tienduizenden euro’s op aan het einde van de rit. Kortom: Iemand die de weg kent in het hypothekenlandschap voorkomt verkeerde keuzes en levert zijn geld meer dan op.
  Niet in geld uit te drukken is het feit dat specialistische hulp het verschil kan maken tussen succes en mislukking van een hypotheekaanvraag en dus het verschil kan maken tussen het uiteenspatten van de droom van de koop van een woning in het buitenland of het niet uiteenspatten van deze droom."
 3.  

Reactie van Saskia Gruijters namens WeCare Mortgages - Spanje hypotheken:
 1. "Kost veel werk en tijd, taalbarriere, ´leken´ weten niet wat ze moeten vragen om achter de addertjes onder het gras te komen. Individuele hypotheekaanvragers krijgen vaak niet de beste deals.
 2. Ze krijgen niet altijd de beste deals. Wij hebben speciale voorwaarden op basis van volume. En in Spanje hechten banken veel waarde aan een betrouwbare en kwalitatieve track record van tussenpersonen, op die basis krijgen wij meer voor elkaar. En ze hechten veel waarde aan onze kennis en betrouwbaarheid. Via ons zou het dus geld kunnen schelen ja."


Mondi adviseert om al tijdens de oriëntatiefase voor aankoop van een (tweede) woning of beleggingsobject in het buitenland te onderzoeken wat de financiële mogelijkheden zijn. Leden van Mondi kunnen gebruik maken van de rekenboxmodule voor een gratis haalbaarheidstoets van een hypotheek in het buitenland.

Volledigheidshalve vermeldt Mondi dat de belangenorganisatie geen fee of commissie ontvangt bij (toekomstige) transacties. Financieel en praktisch voordeel komt geheel ten goede aan onze leden.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 05-03-2018

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten