HomeOver MondiLidmaatschapAdviesScanNieuwsLandendossiersThema'sBeoordelingenWebwinkelContact

Aflossingsvrije hypotheek: tijdbom in Engeland

Begin jaren negentig was de aflossingsvrije hypotheek ook in Groot-Brittannië erg populair. De huizenprijzen stegen enorm, niet zelden met een procent of tien per jaar.

Begin jaren negentig was de aflossingsvrije hypotheek ook in Groot-Brittannië erg populair. De huizenprijzen stegen enorm, niet zelden met een procent of tien per jaar. Met name starters konden, door afsluiting van een hypotheek waar je alleen rente over hoeft te betalen, de maandlasten drukken en toch een huis kopen.

De huizenprijzen stegen waardoor zowel de hypotheekverstrekker als de hypotheeknemer dachten dat de schuld toch wel kon worden afgelost. 1,5 miljoen hypotheeknemers met een dergelijke 'interest-only'-hypotheek, moeten de komende tien jaar het totale bedrag van 120 miljard pond (143 miljard euro) aflossen.

Kleinere kansen
Voorheen was het geen probleem wanneer de eigenaar geen spaargeld of beleggingen had om (een deel) van de hypotheek af te lossen, dan sloot hij gewoon een nieuwe lening af. Ook wel het 'doorrollen' van de schuld genoemd. Door de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek in Groot-Brittannië in 2000, kan dat daar makkelijker dan in Nederland. In Nederland stijgen de maandlasten na dertig jaar fors, omdat er daarna geen renteaftrek meer mogelijk is. Maar net als in Nederland veroorzaakte de financiële crisis in 2009 forse prijsdalingen op de Britse huizenmarkt, al lijkt de daling in Groot-Brittannië inmiddels tot stilstand gebracht. De kans dat banken bereid zijn om huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek opnieuw een lening ter hoogte van de oude hypotheek te verschaffen, is daarentegen kleiner geworden.

Engelse toezichthouder ziet toekomst somber in

Hypotheekschuld
Martin Wheatley, de baas van de Financial Stability Authority (FSA), de Engelse toezichthouder, vergelijkbaar met de Autoriteit Financiële Markten (AFM), stelt dat vier van de vijf eigenaren bij wie de aflossingsvrije hypotheek in 2020 afloopt, geen aflossingsstrategie hebben en ziet de toekomst somber in. In totaal gaat het om 120 miljard pond (143 miljard euro), dat is bijna tien procent van de totale hypotheekschuld in Groot-Brittannië. Toch is de omvang van het probleem in Groot-Brittannië nog altijd minder groot dan in Nederland. In ons land is bijna de helft van de circa 650 miljard euro aan hypotheekschuld aflossingsvrij. In Groot-Brittannië gaat het om veertig procent. De gemiddelde hypotheekschuld van de Britten is momenteel een stuk lager dan de onze, namelijk 131.000 euro tegen 180.000 euro per persoon in Nederland.  

  Nederland Groot Brittannië
Totale hypotheekschuld 644 miljard euro 1.470 miljard euro
Gemiddelde hypotheekschuld 181.000 euro 131.000 euro
Percentage hypotheekschuld aflossingsvrij 47 procent 40 procent


Ontwikkeling huizenprijs

  2008 2009 2010
Nederland -2,9 -3,3 - 2,0
Groot Brittannië -0,9 -7,8 7,2


(Bronnen: OESO, FSA, AFM, DNB, Z24)


Het Mondi lidmaatschap is bijzonder aan te bevelen voor aspirant-kopers en eigenaren van een woning of beleggingsobject in het buitenland. Of u zich nu in de oriëntatiefase bevindt, al een woning hebt aangekocht of deze weer wilt gaan verkopen, u zult ongetwijfeld veel vragen hebben en willen weten welke juridische, fiscale, financiële en praktische consequenties uw beslissing heeft. Het Mondi lidmaatschap; uw voordelen op een rij.


Facebook Twitter LinkedIn YouTube Andere share mogelijkheden

Geschreven door Rob Smulders
Datum: 22-03-2012

Terug naar overzicht

Lid worden van Mondi: een juiste keuze!

Vanaf 2005 lag de focus van Mondi als belangenorganisatie vooral op het preventief informeren van aspirant-kopers van een woning in het buitenland. De trend van de laatste jaren is dat steeds meer leden persoonlijk door Mondi van advies willen worden voorzien. Met deze geheel nieuw ontwikkelde website kunnen we nog beter anticiperen op de behoeften van de leden en op maat diensten aanbieden om tot een succesvolle aankoop van vastgoed te komen. Mondi beschikt over een schat aan deskundige informatie, ervaringen en heeft toegang tot waardevolle bronnen om tot een objectief, informatief en betrouwbaar oordeel te komen.

alles over het lidmaatschap
Snel online geregeld!


Alles over het Mondi Approved keurmerk

Vraag en Antwoord

Geen vragen gevonden! Plaats als eerste een vraag (zie hieronder).

Log in of registreer u gratis om een vraag te plaatsen of een reactie achter te laten.
Antwoorden op vragen zijn uitsluitend door leden te raadplegen.


inloggen / registreren

Meld u aan voor de Mondi nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van praktische waardevolle informatie en actuele ontwikkelingen.
Laat u inspireren door reportages: objectief, informatief en betrouwbaar.

aanmelden
De nieuwsbrief wordt ongeveer 1 x per week verstuurd
Een moment geduld...
Als respons van de website uit blijft,
neem dan contact met ons op.

Contact Sluiten